- La inversió permetrà impulsar la connexió en xarxa dels equipaments a través de l’Anella Cultural
- El Govern també ha destinat enguany 1 milió d’euros a la compra de tecnologia audiovisual de 82 teatres i auditoris municipals
La Generalitat de Catalunya destinarà 3.200.000 euros al desplegament de fibra òptica per a equipaments culturals. Aquesta actuació permetrà impulsar les actuacions previstes en el projecte de connexió en xarxa dels equipaments culturals a través de l’anomenada Anella Cultural.
La inversió, a càrrec del Departament de Governació i Administracions Públiques a través del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), també permetrà posar en funcionament el Punt Neutre d’Interoperabilitat de l’Anella Multiproveïdor i Multitecnologia. El Punt Neutre és l’equipament necessari que permetrà rebre i emetre senyal des de tots els equipaments, amb independència de l’operador. Aquest punt permetrà la interconnexió de l’Anella Cultural amb altres anelles, com l’Anella Científica.
La transferència s’ha fet en aplicació del conveni signat entre el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i el Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya. Aquest conveni defineix els òrgans de govern de l’Anella Cultural i identifica i distribueix les seves funcions a l’hora de gestionar el desplegament i ampliació del projecte.
D’altra banda, en el marc del Pla d’Equipaments Culturals de Catalunya, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha destinat enguany un milió d’euros a millorar els recursos tecnològics audiovisuals de 82 equipaments culturals municipals. Amb aquests ajuts, que s’atorguen enguany per primera vegada, la Generalitat vol preparar tecnològicament els equipaments com a pas previ per fer possible la seva connexió en xarxa a través de l’Anella Cultural. El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació també ha destinat 200.000 euros a la realització d’activitats culturals en el marc del projecte Anella Cultural.
L’Anella Cultural
L’Anella Cultural s’emmarca en el programa Cultura en Gira, que coordina la Subdirecció General de Difusió Artística del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. És un projecte d’innovació cultural i tecnològica que facilita que l’oferta cultural sigui present en municipis i equipaments que, per la seva ubicació territorial o dimensió, tenen dificultats a programar en viu aquests esdeveniments. A través de l’Anella Cultural, s’interconnecten en banda ampla els centres culturals de Catalunya amb el propòsit tant d’inserir el llenguatge audiovisual i les tecnologies en els circuits de creació i difusió culturals, com d’incentivar la coproducció d’esdeveniments culturals entre diversos agents culturals.
Un dels principals objectius de l’Anella és posar en xarxa les grans instal·lacions culturals de Catalunya amb internet de segona generació i interconnectar-les amb les institucions territorials i municipals.
La fase pilot de posada en funcionament de l’Anella Cultural es va iniciar l’any 2007 a través d’un comitè impulsor integrat per la Fundació I2CAT, el Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals i el Consorci Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), a més de representants del Govern de la Generalitat. S’iniciava d’aquesta manera un projecte que, a banda de facilitar la distribució d’esdeveniments culturals mitjançant l’ample de banda, pretenia promoure relacions de col·laboració bidireccionals entre equipaments culturals.
L’Anella, a més de ser un projecte construït a l'entorn de la tecnologia, també explora com aquesta tecnologia pot ajudar a millorar l’assoliment dels objectius tradicionals d’un equipament cultural. Així, entre els seus objectius principals es troben l’emissió i projecció del senyal transportat per teleoperadores, la millora dels continguts culturals, la innovació de formats, l’adequació de sales d’actes i la relació amb els equipaments locals. A través de l’Anella es vol intensificar l’ús de la xarxa com a instrument de difusió, producció i intercanvi cultural.