- Destaca la inauguració de la ruta guiada “Taüll 900” en el marc de l’Any Taüll
- El Museu d’Art de Girona proposa, el 30 de març, una visita guiada amb els comissaris a l’exposició ‘Un altre art. Informalisme a Catalunya 1956-1966’, guanyadora d’un Premi ACCA 2023
Durant les vacances de Setmana Santa, els museus, monuments i jaciments de la Generalitat de Catalunya proposen una trentena d’activitats per gaudir del patrimoni cultural. Visites guiades i teatralitzades, exposicions, tallers i jocs familiars, entre altres, perquè tota la ciutadania pugui gaudir del patrimoni cultural. Totes les propostes es poden consultar en l’agenda en línia del portal web patrimoni.gencat.cat.
Visites guiades als monuments
Els monuments de la Generalitat de Catalunya han programat visites guiades en horaris especials de Setmana Santa, del dissabte 23 de març al dilluns 1 d'abril (excepte dilluns 25 de març): al Reial Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia), al Monestir de Sant Pere de Rodes (el Port de la Selva), al Castell de Miravet, la Cartoixa d’Escaladei i al Castell Monestir d’Escornalbou. A la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol (Tornabous) hi ha una visita guiada el dissabte 30 de març.
Amés, a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran s’ha programat, pel 29 de març, un joc d’escapada on els participants hauran de resoldre un seguit d’enigmes que els portaran a descobrir les dependències dels canonges i sortir de la Canònica per trobar l’amulet de la reina.
El Centre Romànic de la Vall de Boí estrena, el dia 22 de març, la nova ruta ‘Taüll 900 anys’. Una passejada per les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, pensada especialment per celebrar l’aniversari dels 900 anys de la seva consagració, on els visitants podran conèixer com es desenvolupava la cerimònia de consagració d’una església en època medieval.
Activitats als museus i jaciments de la Generalitat
A Barcelona, el Museu d’Història de Catalunya ha programat aquest dissabte 23 una visita a l’exposició temporal ‘Una altra història’. Els dies 29 i 31 de març i 1 d’abril, hi haurà visites a l’exposició permanent “la memòria d’un país”. Per als més petits, dissabte 30 tindrà lloc l’activitat familiar “Pessics d’Història”.
El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), a la seu de Barcelona, presenta dues activitats. D’una banda, el dissabte 23 de març ha programat la ruta ‘Montjuïc arqueològic’, un itinerari a peu pels voltants del museu. De l’altra, els diumenges 24 i 31 de març tindrà lloc el taller “Teixint colors” en el qual les famílies podran aprendre les tècniques de teixir que utilitzaven els nostres avantpassats. Tots dos diumenges també es pot participar de la visita guiada a l’exposició “Naufragis: Història submergida” i descobrir els secrets de l'arqueologia subaquàtica.
A Terrassa, del 25 al 27 de març, el MNACTEC ha preparat per als més petits i petites els tallers ‘Vacances al Museu’, en els quals podran aprendre el llenguatge de programació a través del joc i l’experimentació, a més de divertir-se amb jocs tradicionals o buscar ous de Pasqua amb una gimcana pel Museu.
A les seves seus a les comarques de Girona, el MAC també ha programat diverses propostes. Per una banda, a Empúries, aquest diumenge 24 i el del 27 al 31 de març, les persones visitants podran conèixer el jaciment amb la clàssica i divertida “Visita teatralitzada romana”. Per les famílies amb infants, el museu ha preparat tres propostes especials: la visita “Els jocs d’Empúries” (26 de març); el joc de pistes “Els ous misteriosos” (27 de març), i el racó creatiu de Pasqua (23-28 de març).
Ben a prop, al MAC Ullastret, diumenge 24 de març, el públic familiar podrà gaudir d’un contacontes on els més petits faran una aproximació a l’arqueologia i d’una gimcana per la ciutat ibèrica que tindrà lloc l’1 d’abril. A més, tindrà lloc, les clàssiques visita guiada "Coneix la ciutat ibèrica d’Ullastret” (30 de març) i visita teatralitzada “Adéu Indika” (31 de març) Com a novetat, divendres 29 de març, el MAC ha organitzat la visita teatralitzada “Coneix Ullastret amb Nissunin”.
A la seva seu al Monestir de Sant Pere de Galligants, a Girona ciutat, el MAC ha organitzat una jornada de descoberta del monestir i altres espais vinculats com la Catedral de Girona i el Monestir de Sant Daniel: a les 11 hores tindrà lloc la passejada “Claustres. Un passeig guiat per tres espais romànics”, a les 12 hores la visita guiada “Heràldiques desxifrades: jeroglífics en escuts familiars i altres blasons” i a les 16 hores “Símbols compartits II: el viatge d'anada i tornada”.
Seguint a Girona, el Museu d’Art proposa, el 30 de març, la visita guiada ‘Un altre art. Informalisme a Catalunya 1956-1966’ a cura de Conxita Oliver i Joan Gil, comissaris d’aquesta mostra temporal que ha estat guardonada en la categoria de Recerca enla40 edició dels Premis ACCA. Un certamen de l’Associació Catalana de Crítica d’Art (ACCA) que reconeix el treball fet en el món de l’art a Catalunya durant el 2023. En la visita s'explica l’informalisme, un dels moviments artístics de postguerra que més adeptes va tenir a Catalunya. A més, els nens i nenes de 4 a 12 anys podran gaudir d’un taller d’atrapasomnisel dia23 demarç.
Per a qui s’acosti a les comarques del Penedès durant els dies de Setmana Santa, el MAC Olèrdola ha programat la visita familiar “La Tupinamburga i el món màgic de les plantes” on alguns dels personatges de la tradició popular com els fullets, les nimfes o les bruixes es toparan amb els pobles que van ocupar la muntanya d’Olèrdola fa 4.000 anys.
A Tarragona, el Museu Nacional Arqueològic (MNAT) ha organitzat una visita guiada al teatre romàels diumenges 24 i 31 de març . Pel 24 de març, també es proposa un itinerari pel Conjunt Monumental de Centcelles per descobrir l’extraordinari mosaic de temàtica cristiana i els enigmes que amaga.
Escapades i rutes
A més de l’agenda d’activitats, al web patrimoni.gencat.cat hi ha disponible una gran selecció d’escapades i rutes perquè l’usuari triï aquelles que més li interessin. A les comarques de Girona podrà descobrir el Triangle Dalinià, els jardins històrics de la Costa Brava o les joies del romànic a Ripoll. A les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre es podrà endinsar en Domènech i Montaner sense sortir de Reus, en el modernisme de Jujol o descobrir els espais de la Batalla de l’Ebre.
A la Catalunya Central, hi ha propostes d’escapades per resseguir l’empremta de Verdaguer a Osona, endinsar-se en les mines de Berguedà o descobrir el passat industrial del Solsonès. Als voltants de Barcelona i del Penedès es pot fer un tomb per la Terrassa monumental, navegar pel patrimoni marítim i fluvial o apropar-se al llegat de Picasso i Miró.
A Lleida i l’Alt Pirineu l’usuari pot trobar propostes de descoberta del patrimoni monumental i rural de les Garrigues, de l’Alt Urgell com a nucli de la cristiandat o trepitjar les petjades dels dinosaures als Pirineus.
A més d’aquestes i altres propostes, al web patrimoni.gencat.cat es pot accedir a la informació pràctica de la Ruta del Cister, Ruta dels Ibers, Ruta 1714 o Ruta de l’Art Rupestre.
Nous abonaments: De Bat a Bat Costa Brava i De Bat a Bat Costa Daurada
Entre els abonaments i descomptes destaca la nova proposta de la targeta De Bat a Bat: dos nous abonaments per descobrir el patrimoni cultural de la Costa Brava i Costa Daurada. Des de només 10 euros, l’usuari pot visitar 8 museus, monuments i jaciments durant tot un any.
Amb la modalitat Costa Brava s’inclou la visita a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, el Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes, l’Estudi Taller Carles Fontserè, el MAC Empúries, el MAC Girona, el MAC Ullastret, l’antic Hospital de Santa Caterina, i el Museu d'Art de Girona.
Amb la modalitat Costa Daurada, hi ha inclosa la visita a la Cartoixa d’Escaladei, el Reial Monestir de Santes Creus, el Castell Monestir d’Escornalbou, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), el Museu i Necròpolis Paleocristians, el Conjunt Monumental de Centcelles, la Vil·la Romana dels Munts i el Castell de Miravet.