Ferrocarrils

FGC

Ferrocarrils publica una guia per gestionar i fomentar processos participatius

query_builder   25 març 2024 10:00

event_note Nota de premsa

Ferrocarrils publica una guia per gestionar i fomentar processos participatius

  1. La companyia impulsa accions participatives com el projecte “Al teu costat”, els Pressupostos Participatius o la Xarxa d’Activistes
  2. FGC pretén promoure una cultura més participativa i compartir la seva experiència amb altres empreses i organismes
FGC
Primera trobada de la Xarxa d'Activistes d'FGC.
{"name":"2024/03/25/08/38/b0f78459-cf53-4a57-9772-f50be9c401ce.jpg","author":"FGC","type":"0","location":"0","weight":3089680}


Primera trobada de la Xarxa d’Activistes d’FGC.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha publicat aquest mes de març una guia per al foment de la participació que inclou un conjunt de recomanacions i pautes per a un plantejament i una gestió satisfactòries dels processos participatius. FGC pretén que aquest document sigui d’utilitat tant per al personal de la companyia com per a altres empreses i organismes a l’hora d’impulsar accions participatives amb l’objectiu de promoure una cultura més participativa que tingui en compte la veu de tothom.

El document concreta els principis generals que han de regir les accions participatives d’FGC, i exposa els diferents aspectes que cal tenir en compte a l’hora de dissenyar una acció participativa com són el tipus de mecanismes participatius, el públic objectiu o les fases en les quals s’ha d’estructurar. A més, detalla els passos que s’han de seguir per dissenyar un procés participatiu i recull les experiències de participació promogudes a Ferrocarrils durant els últims deu anys. Així, recopila i sintetitza tot el que ha fet la companyia en matèria de participació, identifica els elements que han permès a FGC arribar a solucions valuoses i ofereix unes pautes que han estat un comú denominador per a totes les actuacions.

Per a l’elaboració d’aquesta guia, Ferrocarrils ha comptat amb l’assessorament de la Direcció General de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques del Departament de la Presidència. En aquest sentit, el document incorpora elements fonamentals del model de participació que impulsa la Generalitat com són proporcionar el temps i els canals per a una deliberació de qualitat, preveure mecanismes que garanteixin la inclusió de perfils diversos entre les persones participants i vetllar per la transparència i el retiment de comptes en tot el procés.

La Guia per al foment de la participació d’FGC es pot consultar a l’apartat sobre l’Estratègia d’Activisme 2030 del web de Ferrocarrils: www.fgc.cat/sobre-nosaltres/responsabilitat-social/estrategia-dactivisme-2030


Els processos participatius d’FGC

Des de fa més de deu anys, Ferrocarrils ha anat implantant la participació d’una manera gradual i constant a la companyia. Un dels primers processos participatius que va organitzar la companyia va ser, l’any 2013, el projecte “Al teu costat”, que encara continua vigent i pretén promoure nous comportaments, actituds i pautes d’actuació en el col·lectiu d’agents d’estació, orientat a la millora de l’atenció a les persones usuàries.

D’altra banda, Ferrocarrils va aprovar el febrer de 2021 l’Estratègia d’Activisme 2030, un full de ruta amb reptes, objectius i projectes transformadors per situar l’activisme com una eina transversal dins la cultura corporativa de la companyia. L’Estratègia d’Activisme 2030 s’estructura en quatre grans eixos: ser ètics, créixer amb les persones, triar el camí sostenible i generar oportunitats.

Un dels projectes definits en el marc de l’Estratègia d’Activisme 2030 són els Pressupostos Participatius d’FGC, dels quals ja s’han dut a terme tres edicions, i que tenen com a objectiu implicar i fer protagonistes els diferents grups d’interès de la companyia destinant un 0,5% del pressupost d’inversió a propostes realitzades pel personal de Ferrocarrils i per la ciutadania.

A més, l’any 2021 es va crear la Xarxa d’Activistes, formada per professionals de Ferrocarrils, que ha estat clau en l’èxit de l’Estratègia d’Activisme 2030 d’FGC. És un espai on col·laborar, fer créixer idees, forjar aliances i definir activitats per promoure el rol d’activista a l’organització amb l’objectiu de fer realitat els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

1  

Imatges

Foto

Foto 3089680

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 352601

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia