1. La Direcció General de Policia inverteix en el darrer any més d’1 milió d’euros en equipament de darrera generació per a la Unitat de Balística i Traces Instrumentals, convertida en referent estatal i internacional en aquest àmbit
  2. Aquests equips poden establir connexions entre fets ocorreguts en llocs i dies diferents; trobar impactes de trets sense plom; entrar en l’escena d’un crim des d’un ordinador per reconstruir trajectòries balístiques; capturar un milió d’imatges per segon i resoldre crims a través de petjades
  3. La modernització de la Policia Científica s’emmarca en la línia estratègica 2024-2030 establerta per la Unió Europea en matèria de ciències forenses que apunta també a la introducció de la intel·ligència artificial
  4. La Policia Científica ha tingut un paper rellevant en la investigació del doble crim de Salou i les seves connexions amb la màfia marsellesa utilitzant els nous equipaments en l’elaboració de dictàmens forenses


La Direcció General de la Policia (DGP) està duent a terme una aposta decidida per a la tecnificació de les diferents disciplines de la Policia Científica i la renovació de manera escalonada dels seus equipaments. En el darrer any, ha dotat la Unitat de Balística i Traces Instrumentals de diversos equips tecnològics valorats en més d’un milió d’euros, que estan revolucionant la investigació criminal a Catalunya. I és que davant de l’actual paradigma criminal, la DGP i la Prefectura han establert la innovació i el desenvolupament com a una de les línies clau de l’estratègia policial forense en l’àmbit de la investigació criminal.

L’adquisició d’equipament tecnològic de darrera generació està millorant l’eficiència dels estudis forenses i la resolució de les investigacions criminals i ha convertit el Cos de Mossos d’Esquadra en un referent a nivell estatal i internacional en l’àmbit de les ciències forenses.

La modernització de la Policia Científica s’emmarca en la línia estratègica 2024-2030 establerta per la Unió Europea en matèria de ciències forenses que apunta també a la introducció de la intel·ligència artificial. Aquesta transformació profunda en els equipaments i les tècniques d’estudi en l’àmbit balístic permeten incrementar el nivell de resolució d’investigacions vinculades amb el crim organitzat: des d’establir connexions entre fets ocorreguts en llocs i dies diferents; trobar impactes de trets sense plom; entrar en l’escena d’un crim des d’un ordinador per a reconstruir trajectòries balístiques; capturar un milió d’imatges per segon o resoldre crims a través de petjades.

Més de 1000 estudis forenses en un any

Durant el darrer any la Policia Científica ha realitzat més d’un miler d’estudis forenses vinculats a casos subjectes a investigacions corresponents als darrers anys on s’han utilitzat armes de foc (estudis d’armes de foc, municions, comparatius d’elements balístics, trajectòries, distància de tret, residu de tret, etc.).

Els nous equipaments han permès optimitzar la feina al lloc dels fets, reduir el temps de resposta i, per tant, disposar d’informació concloent ja des del primer moment. En definitiva, augmentar l’eficàcia, minimitzar els possibles errors i fer un salt en qualitat, fiabilitat i rapidesa en els estudis forenses.

La rivalitat entre els grups criminals provoca 41 narco assalts amb ús d’arma de foc

A Catalunya l’ús d’armes de foc s’emmarca principalment en les disputes que tenen els grups criminals relacionats amb el narcotràfic, especialment els dedicats al tràfic de marihuana i haixix. De les 429 plantacions desmantellades l’any passat, en 32 es van localitzar armes de foc i de les investigacions dutes a terme per la DIC en aquest àmbit es van registrar 87 narco assalts vinculats amb grups criminal dedicats a la producció i distribució de marihuana, en 35 dels quals es va mostrar, intervenir i/o fer ús d’una arma de foc. Pel que fa al crim organitzat relacionat amb el tràfic d’haixix, es van registrar 8 narco assalts, en 6 dels quals es va mostrar o fer ús d’armes de foc.

L’any passat es van registrar 13 morts violentes per ús d’arma de foc, de les quals 5 estaven relacionades amb el crim organitzat, i 3 més podrien tenir vinculació directa, però la investigació continua en procés.

Més talent, més innovació i desenvolupament en l’àmbit forense

La feina que fan els agents de la Policia Científica en l’elaboració de dictàmens balístics és cabdal per a la resolució d’investigacions criminals. La Unitat Central de Balística i Traces Instrumentals (UCBTI) és l’encarregada d’elaborar aquests estudis tècnics en les causes en què s’ha vist involucrada una arma de foc. També assumeix aquelles investigacions en què s’han d’utilitzar determinades tècniques d’anàlisi per estudiar traces instrumentals o diferents tipus de petjades i objectes.

L’R+D és l’axioma que estructura la Policia Científica des de els diferents vessants. Per una banda, amb els recursos humans a través de la incorporació de talent amb formació específica en ciències forenses, i per l’altra banda, amb l’adquisició de tecnologia per donar suport a les investigacions i assegurar la prova judicial en base amb el mètode científic.


Àrea de Comunicació

Sabadell, 26 de març de 2024

5  

Imatges

CME 1

CME 1 5785938

CME3

CME3 174757

CME2

CME2 51981

CME4

CME4 97720

CME5

CME5 11243

1  

Fitxers adjunts

CME

CME
PDF | 3061125