Servei Català de Trànsit

Dispositiu especial de trànsit Setmana Santa 2024

Dispositiu especial de trànsit Setmana Santa 2024

query_builder   27 març 2024 12:02

event_note Nota de premsa

Dispositiu especial de trànsit Setmana Santa 2024

  1. El gruix més important de desplaçaments s’espera durant el retorn de diumenge i dilluns, quan 590.000 vehicles tornaran cap a l’àrea metropolitana de Barcelona
  2. Mossos d’Esquadra de Trànsit desplegarà 1.719 efectius i realitzarà 1.540 controls entre dijous i dilluns
  3. La via que concentrarà més mobilitat i desplaçaments serà l’AP-7. S’hi instal·laran carrils addicionals tant de sortida com de retorn.

El Servei Català de Trànsit (SCT), en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, ha establert un dispositiu especial de trànsit per Setmana Santa que s’inicia demà dijous, 28 de març, a les 07.00 h, i finalitzarà dilluns de Pasqua, 1 d’abril, a les 24 h.

La Setmana Santa és la primera gran operació especial de l’any i es registrarà un volum de trànsit molt elevat. Aquest any es produeix en ple canvi d’estació d’hivern a primavera i això farà que la mobilitates distribueixi entre les vies de muntanya – les estacions d’esquí catalanes tenen previst mantenir les seves instal·lacions obertes- i les del litoral català, tant a la Costa Brava com a la Daurada. A més, aquesta operació especial es tornarà a caracteritzar per la concentració de desplaçaments per l’AP-7, un fet que s’experimenta des de fa dos anys, després de l’alliberament de peatges.

El director de l’SCT, Ramon Lamiel, ha recordat que “en el que portem d’any hi ha hagut 28 víctimes mortals per accident de trànsit a les carreteres catalanes, el que suposa una reducció del 22,2% respecte al 2019i del 12,2% respecte al 2023”. Lamiel també ha explicat que hi hagut una dispersió de la sinistralitat pel que fa a les vies i que el 60% dels accidents s’han produït a la tarda i el 47% en divendres i dissabte. Per això ha fet una crida a la “precaució en qualsevol de les vies on es realitzin desplaçaments i especialment les tardes de tots aquests dies de Pasqua”. 

D’altra banda, el cap de la comissaria general de Mobilitat dels Mossos d’Esquadra, el comissari Carles Anfruns, ha remarcat que “amb els controls garantirem tot el possible la seguretat viària a les carreretes, però hem de fer arribar el missatge als conductors i conductores que el més important és extremar la prudència en tots els desplaçaments, no abaixar la guàrdia, evitar distraccions i que tothom torni a casa”.

En el marc d’aquest dispositiu especial l’SCT difondrà a les xarxes socials una campanya de consells viaris sota l’etiqueta #daltdelcotxe00. Amb aquesta campanya,que es va endegar a finals de febrer d’enguany, es vol conscienciar sobre el risc que suposa conduir sota els efectes de l‘alcohol i les drogues en situacions quotidianes i que la societat ha normalitzat.

HORARIS I VIES AMB MÉS MOBILITAT

En aquest dispositiu de Setmana Santa es distingeixen:

1) Una operació sortida entre les 07.00 h de dijous 28 de març i les 15.00 h de Divendres Sant, dia 29, en què es preveu que sortiran de l’àrea metropolitana de Barcelona un total de 575.000 vehicles. Aquests, es distribuiran en 395.000 durant el dijous i 180.000 al llarg del matí de divendres.

2) L’operació retorn, que tindrà lloc des de les 12.00 h del diumenge 31 de març fins a les 24.00 h de Dilluns de Pasqua, dia 1 d’abril S’estima queretornaran a Barcelona i a la seva àrea metropolitana uns 590.000 vehicles.

Els dies i horaris amb previsió de més mobilitat de la Setmana Santa 2024 seran, de sortida, dijous 28, de 12.30 a 21h i Divendres Sant al matí, de 9.30 a 14.30h. Tanmateix, també s’esperen retencions de sortida centrades a l’AP-7 el dissabte 30 de març entre les 10 h i les 14h. Pel que fa al retorn, les franges més conflictives seran el diumenge de 16.30 a 24 h i Dilluns de Pasqua d’11.30 a 23h.

La via que concentrarà més desplaçaments serà l’AP-7:

  1. al tram nord aBarberà del Vallès - la Roca del Vallès - Llinars del Vallès i Maçanet de la Selva de sortida, i a Maçanet de la Selva i Sant Celoni - La Roca del Vallès de retorn.
  2. al tram sud al Papiol – Gelida, Vilafranca del Penedès,Vandellòs i l’Ametlla de Mar de sortida i a l’Aldea, Roda de Berà, El Vendrell, Vilafranca – Martorell de retorn.

Altres carreteres que podran registrar retencions al llarg d’aquesta operació especial són:


Sortida

Retorn

A-2

Abrera i Cornellà de Llobregat

Vilagrassa, Bellpuig, Collbató i Esparreguera

A-7

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant


AP-2

L’Espluga de Francolí


B-20

Montgat

Cornellà de Llobregat

B-30

Barberà del Vallès


C-14


Montblanc, Alcover i Vilaverd

C-16

Berga i Cercs

Cercs

C-17

Parets del Vallès i Ripoll


C-31 Nord


Santa Cristina d’Aro

C-31 Sud


Sitges

C-32 Nord

Argentona, Mataró i Tordera

Palafolls i Sant Andreu de Llavaneres

C-32 Sud


Sant Boi de Llobregat

C-33

Parets del Vallès


C-35/C-65

Llagostera

Llagosterai Hostalric

C-58

Montcada i Reixac i Ripollet


C-60

Argentona


N-240


Montblanc

N-340

L’Arboç, El Vendrell i l’Ametlla de Mar

Camarles, el Vendrell i Castellet i la Gornal

GI-600/ N-II

Tordera

Tordera

GI-614


Cadaqués


També convé destacar que en alguns punts de la xarxa viària catalana s’estan fent obres que poden afectar la fluïdesa del trànsit durant aquest període festiu. Tot i que alguns treballs s’aturen aquests dies, poden haver-hi afectacions viàriesals següents trams:

  1. C-16 Terrassa
  2. C-17 Lliçà de Vall
  3. C-25 Sant Sadurní d’Osormort (prohibit pas vehicles de més de 30 tones)
  4. C-35 Sant Celoni
  5. C-59 Sant Feliu de Codines
  6. N-II Pont de Molins

Des de l’SCT es recomana informar-se de l’estat del trànsit i programar amb antelació tant la sortida com el retorn, així com intentar evitar les hores punta.

MESURES ESPECIALS D’ORDENACIÓ DEL TRÀNSIT I DE VEHICLES PESANTS PER AFAVORIR LA CIRCULACIÓ

Cal destacar que, per millorar la fluïdesa del trànsit i minimitzar les possibles retencions que es puguin registrar, el Servei Català de Trànsit habilitarà, de forma preventiva, més de 480 km de mesures especials de circulació, ordenació i regulació del trànsit.

Amb la mateixa finalitat, l’SCT ha establert per l’any 2024 una sèrie de restriccions i limitacions a la circulació de vehicles pesants que consten a la RESOLUCIÓ INT/360/2024, de 8 de febrer.

MESURES DE SORTIDA

Entre aquestes mesures destaca que, per primer cop, s’instal·laran 2 carrils addicionals de sortida a l’AP-7. En concret, dijous 28, s’instal·laran carrils addicionals als trams entre Montornès del Vallès i Sils (53 km, directe a Girona i Costa Brava) i entre Martorell i Banyeres del Penedès (43 km, directe Tarragona).En aquest segon tram també es muntarà carril addicional de sortida el divendres 29.

En aquests trams on hi haurà carrils addicionals la velocitat màxima estarà limitada a 100 km/h en ambdós sentits i per als camions, que hauran de circular per la dreta, el límit serà de 80 km/h.

També s’instal·laran un nous transfers basculants a l’AP-7 nord entre Sant Celoni i Llinars de Vallès i un altre a l’AP-7 sud a Vilafranca. Aquests doble transfers permetran obrir i/o tancar el carril segons les congestions que ens vagin produint més amunt o avall.

Així mateix, en el tram de la B-23/AP-7 de Barcelona a Martorell la velocitat màxima permesa dijous i divendres al matí serà de 80 km/h.

A més, tant dijous a la tarda (17 h - 22 h) com divendres al matí (10 h – 14 h) hi haurà restricció de vehicles pesants

MESURES DE RETORN

S´instal·laran tres carrils addicionals de retorn a Barcelona a l’AP-7 i a la C-32 nord

  1. A l’AP-7 sud/B-23 entre Vilafranca i Molins de Rei (directe a Barcelona, obert diumenge tarda i dilluns a partir de les 11.30 h​)
  2. A l’AP-7 nord entre Sant Celoni, Llinars del Vallès i Montornès (obert diumenge tarda i dilluns a partir de les 11.30 h)​
  3. A la C-32 nord/ B-20 entre Sant Andreu de Llavaneres i Montgat (que s’instal·larà diumenge a la tarda i dilluns a partir de les 12:00)​

En els trams on es col·loquin carrils addicionals la velocitat màxima serà de 100 km/h en ambdós sentits, i de 80 km/h per als camions que hauran de circular per la dreta. 

A més, tant diumenge a la tarda (17 h - 22 h) com dilluns tot el dia (10 h – 22 h) hi haurà restricció de vehicles pesants

A més, tant a l’operació sortida com a l’operació retorn s’habilitaran també altres tipus de mesures de regulació viària com priorització de sentits en rotondes, dobles carrils o supressió de carrils d’avançament en trams 2+1 en vies com la C-14, C-16, C-31, C-55, C-65 i N-II. Entre aquestes, a la C-16 s continuaran aplicant mesures de restricció d’accés a nuclis de població al Berguedà.

Al llarg de tota l’operació especial de Setmana Santa, entre altres efectius de l’SCT, 3 mitjans aeris efectuaran vols diaris pel seguiment del dispositiu i fer tasques d’informació viària amb transmissió d’imatges en temps real. També es controlarà la seguretat viària amb la col·locació de radars en línia en punts conflictius.

CONTROLS DELS MOSSOS D’ESQUADRA

Des de les 15.00 hores del dijous dia 28 de març fins les 23.59 h del dilluns dia 1 d’abril (5 dies), els Mossos d’Esquadra establiran tant en les vies de màxima mobilitat, com en vies secundàries i allà on es preveu més circulació, un total de 1.540 controls amb la participació de 1.719 efectius de trànsit:

  1. 413 controls d’alcoholèmia i drogues
  2. 251 controls de seguretat passiva
  3. 231 controls de PREMOT (motocicletes)
  4. 302 controls de distraccions
  5. 233 controls de velocitat
  6. 110 controls de transports

CONSELLS I INFORMACIÓ PER A L’USUARI

El Servei Català de Trànsit difondrà al llarg d’aquest període festiu, a través dels panells de missatgeria variable disposats en el conjunt de carreteres catalanes, informació de les restriccions de circulació per als vehicles pesants i de la situació viària, així com consells de seguretat viària.

A més, els usuaris es poden informar de l’estat del trànsit del Twitter de l’SCT @transit, del web d’incidències cit.transit.gencat.cat i a través de les cròniques radiofòniques i televisives de diversos mitjans de comunicació. D’altra banda, a les xarxes socials es difondrà la campanya de conscienciació viària #daltdelcotxe00.

En aquest període festiu, en el qual es registrarà una elevada mobilitat, l’SCT vol remarcar la necessitat de no abaixar la guàrdia en cap moment durant la conducció per tal d’evitar accidents. En concret, recorda la importància d’utilitzar els elements de seguretat passiva; de no manipular el telèfon mòbil ni altres dispositius electrònics; de respectar els límits de velocitat, i de no combinar l’alcohol i la conducció. A més, cal insistiren la necessitat de revisar el vehicle bans de sortir a la carretera, ja que amb un bon manteniment s’eviten incidències durant la circulació.

1  

Fitxers adjunts

Dossier Setmana Santa

Dossier Setmana Santa
PDF | 245029

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia