Justícia, Drets i Memòria

Departament de Justícia, Drets i Memòria

Relleu a la direcció del CP de Mas d'Enric

query_builder   27 març 2024 14:01

event_note Nota de premsa

Relleu a la direcció del CP de Mas d'Enric

El relleu del director a petició pròpia marca l’inici d’una nova etapa després de la crisi dels darrers dies arran de l’assassinat d’una treballadora

El Departament i les direccions dels centres penitenciaris han activat mesures per reduir riscos i reforçar la seguretat


El director del Centre Penitenciari Mas d’Enric, Paco Romero, serà rellevat de la direcció de l’equipament després de posar a disposició el seu càrrec. Es tracta d’una decisió meditada i que ha comptat amb l’acompanyament de la direcció de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima (SMPRAV). La decisió s’ha pres de forma consensuada entre el director i la SMPRAV, que convenen que cal ara encarar una nova etapa al centre després de la crisi viscuda en els darrers dies. Romero, un professional de vàlua reconeguda i amb una llarga trajectòria en el sistema penitenciari català, assumirà a partir d’ara noves responsabilitats directives. Els propers dies es farà oficial el nomenament del nou director o directora d’aquest centre.

Romero ha estat al capdavant del centre penitenciari de Tarragona des de l’abril del 2005 i va inaugurar Mas d’Enric. Ha fet una gestió excel·lent del centre i ha exercit les seves responsabilitats amb gran professionalitat i vocació de servei públic. Destaca també l’àmplia trajectòria al sistema penitenciari català en una carrera que comença el desembre del 1988 com a funcionari. Des del 1997, ocupa responsabilitats directives(administrador de Ponent, subdirector de règimPonent i Tarragona). Va dirigir la presó antiga de Tarragona des del 2005 al 2015 i després ja va enllaçar amb l’etapa directiva a Mas d’Enric.

Reforçar la seguretat als centres penitenciaris i reduir riscos

A banda, el Departament i les direccions dels centres ja han pres mesures en la línia de reforçar la seguretat als centres penitenciaris i reduir riscos.

En concret, es reforça la vigilància en els tallers i cuines del CIRE, es dotarà de dispositius de comunicació i emergència (walkies i/o polsadors d’emergència) a tot el personal i es reforçarà també el personal al servei de cuina. També es revisaran els llocs de feina, avaluant necessitats i mancances en matèria de seguretat i es farà formació en protocols de seguretat als centres penitenciaris al personal CIRE.

A més, el Departament està treballant en mesures que suposen un salt qualitatiu del sistema en matèria de seguretat. Millorar el clima social i el benestar emocional als centres reduint la incidentalitat ha estat una aposta que s’ha concretat amb mesures, encara per desplegar, que haurien de poder accelerar-se abans que s’acabi el mandat:

-Consolidació dels 111 nous professionals especialitzats en prevenció i gestió de conflictes als centres penitenciaris, experts a l’hora d’intervenir en casos especialment conflictius i violents. Aquests efectius s’han incorporat aquest mes de març amb un programa temporal amb un cost de 20M euros i es proposa un compromís d’estructuració de la mesura.

-Augment substancial de la plantilla per reforçar la presència de treballadors i treballadores als centres, condició imprescindible per a l’increment de la seguretat. Es desplegarà l’Acord de Govern que amplia la plantilla a 407 nous efectius penitenciari.

-Creació d’unitats d’intervenció especialitzades per als internes i internes més disruptius i amb problemes d’adaptació als mòduls ordinaris de vida. Es contempla la incorporació de 185 efectius per crear Unitats d’intervenció Compensatòria a tots els centres de Catalunya: Puig de les Bases, Dones-Brians 1, CP Joves i Brians 2, en una primera fase; i a la resta de centres penitenciaris del país, en una segona fase.

-Priorització de la consecució de la jubilació anticipada en les negociacions entre els governs català i espanyol amb l’objectiu de rejovenir la plantilla.

-Creació d’un cos propi del col·lectiu de professionals penitenciaris que faciliti una major gestió de les especificitats pròpies de les tasques a desenvolupar.

-Creació d’una escola d’execució penal que serveixi per millorar la formació i capacitació del col·lectiu i que dignifiqui la professió.

A banda, es modificarà la circular que regula l’assignació dels llocs de feina dels interns i internes als centres penitenciaris en el sentit de valorar si el recorregut del candidat s’ajusta al risc potencial del lloc de feina de destinació.




El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia