Davant de la situació generada a Esplugues de Llobregat pel desallotjament d’un edifici propietat de l’Ajuntament que el consistori ha declarat en ruïna, el Departament de Territori vol informar del següent:
- L’edifici en qüestió és de 1949 i es troba afectat pel Pla General Metropolità de 1976 com a zona verda.
- Aquest edifici és propietat de l’Ajuntament des del 13 de gener de 2023, quan el va expropiar fruit d’aquesta afectació.
- Des de la Generalitat, tenim constància de l’estat d’aquest edifici divendres passat, 22 de març, quan la direcció de Serveis Socials de l’Ajuntament, junt amb regidor d’Habitatge d’Esplugues i la responsable de l’Oficina Local d’Habitatge, es posa en contacte amb la direcció de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per comunicar que hi ha hagut un incident al bloc (caiguda d’un sostre) i que els tècnics municipals se l’estaven mirant. Ens comuniquen la possibilitat de declarar-lo en ruïna i desallotjar l’edifici.
- Des del mateix divendres, la Generalitat ofereix:
- Suport i col·laboració, tot i que la competència de la disciplina urbanística és municipal i, a més, aquest edifici és propietat de l’Ajuntament des de fa més d’un any
- Activar tots els mecanismes que tenim a l’abast:
-Contactar amb els col·legis professionals per saber si a través de l’addenda al conveni marc per inspeccionar edificis amb deficiències molt greus que puguin representar un risc per a les persones i els seus béns, (tot i que el cas del Barco no entra exactament en els casos que preveu l’addenda) es pogués garantir que l’estructura de l’edifici, amb mesures cautelars, podria aguantar 3 anys, que és el temps que ens diu l’Ajuntament que necessita per tenir construïda una promoció a la zona de la Montesa per a reallotjar aquests veïns. Tot i això, ens responen que no cal, que ells ja tenen els tècnics preparant l’informe de ruïna.
-També els oferim habitatges per tanteig, quan n’hi hagi de disponibles. Recordar que els ajuntaments també poden exercir el tanteig per obtenir habitatges per a emergències.
-Per als casos amb situació de vulnerabilitat, i a través dels serveis socials municipals, que són els que acrediten la vulnerabilitat de les famílies, els proposem que els derivin a la Mesa d’Emergència, on nosaltres podem activar els programes d’habitatges per a casos vulnerables.
- D’altra banda, ahir mateix, dimarts 26 de març, els veïns afectats, a través d’un escrit entrat al Departament de Territori, ens demanen la intervenció de la Generalitat.
- Tenint en compte que la competència en disciplina urbanística és municipal, que l’edifici és propietat de l’Ajuntament i que, a més el mateix consistori ha declarat l’edifici en ruïna, la secretària d’Habitatge ha enviat avui dimecres, 27 de març, una carta a l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat suggerint-li que sol·liciti un segon dictamen tècnic sobre l’estat de l’edifici, a través de pèrits externs. Al nostre entendre, la proposta permetria que tot el procediment que s’hagi de fer estigui totalment avalat des de la perspectiva tècnica, obrint, si així es determina, l’opció d’un calendari més ampli per a l’eventual trasllat dels veïns sempre i quan l’esmentat informe tècnic determini que no hi ha un perill imminent per a qualsevol persona que romangui a l’interior de l’edifici.
- En aquesta carta reiterem la col·laboració de la Generalitat si fos necessària en la recerca d’una solució habitacional per al reallotjament de les persones afectades, tal i com ja se li va plantejar des de la direcció de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya al regidor d’Habitatge del consistori el passat divendres 22 de març de 2024.
- Actualment estem a l’espera de rebre’n resposta.
Amb tot, el Departament de Territori també vol deixar clar que:
- Les afirmacions del primer tinent d’alcalde d’Esplugues són falses: no és cert que l’Agència de l’Habitatge no hagi respost. Els vam oferir totes les possibilitats disponibles ja des de divendres, abans fins i tot que hi hagués el decret de ruïna.
- Aquest és un edifici municipal on l’ajuntament té tota la responsabilitat.
- Des del gener de 2023, quan l’Ajuntament és propietari de l’edifici, mai s’han adreçat a la Generalitat per compartir unes necessitats habitacionals per als afectats, fins aquest passat divendres. I mai tampoc s’han posat en contacte amb nosaltres per tractar cap procés de reallotjament.
- L’edifici està afectat urbanísticament (PGM 1976), però fins aquest dilluns no hi havia cap decret de ruïna, i per tant, cal preguntar-se perquè no havien posat mesures cautelars si el seu objectiu era arribar a reallotjar d’aquí a 3 anys a les famílies.
- Tot i l’exposat, la Generalitat continua oferint, com no pot ser d’altra manera, la col·laboració necessària a l’Ajuntament perquè pugui trobar una solució habitacional a les famílies afectades.