Bombers

Activat un dispositiu de recerca a Espot per buscar dos excursionistes (Pallars Sobirà)

query_builder   31 març 2024 19:51

event_note Nota de premsa

Activat un dispositiu de recerca a Espot per buscar dos excursionistes (Pallars Sobirà)

A les 12.46 hores, els Bombers de la Generalitat rebien l’avís que dues persones, que ahir feien una ruta al parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, no havien arribat a destí a l’hora prevista, ahir a la nit. Segons les darreres informacions que van donar, baixaven, de camí de tornada, per la Canal dels Encantats. Immediatament després de rebre l’alerta, s’ha descartat que es trobessin a algun dels refugis de la zona, on haguessin pogut pernoctar, i s’ha iniciat la recerca del seu vehicle, que finalment s’ha localitzat estacionat al pàrquing del Prat de Piarró, a l’entrada del Parc Nacional, a Espot.

En un primer moment s’han activat dos helicòpters de rescat però les condicions meteorològiques han fet inviable accedir a la zona. Així, tot i que s’ha sobrevolat els Encantats per fer un reconeixement aeri de la situació, els mitjans aeris han acostat els efectius dels GRAE (Grup d’Actuacions Especials), el màxim possible, al lloc.

Pel dispositiu de recerca, que compta amb més d’una quarantena d’efectius, s’han activat les unitats GRAE de les seus de Cerdanyola, la Seu d’Urgell, Olot, Valls i la Pobla de Segur, amb l’equip conjunt de GRAE i el metge del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques),vehicles lleugers de coordinació i comandament, efectius dels parcs de Bombers Voluntaris de la zona, i el Grup Operatiu de Suport (GROS). S’hi han desplaçat comandaments de suport de la Sala Central així com també comandaments de la unitat tècnica del GRAE i s’hi ha establert, a Espot, el Centre de Comandament des d’on els Bombers de la Generalitat han coordinat la recerca.

Efectius del GROS camí d'Espot
Efectius del GROS camí d'Espot
{"name":"2024/03/31/19/49/5dc80908-22af-45c4-a56d-2fd12d771e40.jpeg","author":"Àrea d'informació i Comunicació","type":"0","location":"0","weight":"122163"}

El dispositiu compta també, amb una dotació del Grup de Rescat de Muntanya dels Pompiers d’Aran, una ambulància del SEM, que s’ha desplaçat fins al centre de comandament a Espot, i efectius de Seguretat Ciutadana dels Mossos d’Esquadra.

Equipats amb esquis, pales, sonda i detectors de localització i rescat en allaus, els equips han iniciat la recerca en zones on es calcula que hi poden haver entre 25 i 30 centímetres de neu nova. Un grup GRAE ha estat acompanyat, amb transport del parc, fins a Sant Maurici per fer la canal del cim dels Encantats. Des del refugi de Mallafré, i organitzats per grups, que han comptat amb la participació dels Pompiers d’Aran, s’ha distribuït la recerca per les diferents rutes de baixada des dels Encantats: per la part baixa de la canal, on tot apuntava que ahir a la tarda hi va haver una allau, la Vall del Monastero (baixada original dels Encantats) i la Valleta Seca. En cap dels casos s’ha trobat cap indici.

A mitja tarda, una millora puntual del temps, ha permès a un helicòpter sobrevolar la zona, però sense cap novetat tampoc.

La recerca s’allargarà fins que sigui possible, sempre prioritzant i garantint la seguretat de tots els efectius actuants. Demà, a primera hora, es reprendrà, amb el mateix dispositiu, i amb la incorporació dels mitjans aeris, ja que es preveu una millora de les condicions meteorològiques.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia