- La consellera Serret ha explicat que aquest mes d’abril serà el de la Catalunya Exterior amb l’activació del servei d’identificació digital idCAT a l’estranger i l’obertura d’un espai virtual únic per facilitar els serveis que des del Govern s’ofereixen a la diàspora
- En la sessió informativa sobre com exercir el dret a vot des de l’estranger a les eleccions del Parlament de Catalunya del 12 de maig, Serret també ha lamentat que el govern espanyol no simplifiqui el procés de votar des de l'exterior perquè no es perdi cap vot
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha obert aquest dimarts una sessió en línia per informar els catalans i catalanes que viuen a l’estranger sobre com exercir el dret a vot a les eleccions del Parlament de Catalunya del 12 de maig. En unes paraules adreçades a la comunitat catalana a l’exterior, Serret ha recordat que el Govern es regeix pel principi d’utilitat i ha refermat el compromís de l’executiu perquè es pugui exercir el dret a vot amb les màximes garanties. “En aquesta primavera democràtica és molt important la participació. Per això fem tot aquest acompanyament”, ha subratllat la consellera.
En aquesta línia, Serret ha insistit que la Generalitat continuarà exigint a l’estat espanyol perquè se simplifiqui i es flexibilitzi el procés de votar des de l'estranger i no es perdi cap vot. “Exigim i demanem al govern espanyol que simplifiqui els tràmits un cop eliminat el vot pregat”, ha dit Serret. L'Executiu demana que s’introdueixin accions com l’ús de noves tecnologies per disposar del material electoral, simplificar processos i ampliar els dies i llocs habilitats per fer les votacions.
En la seva intervenció, Serret també ha volgut reconèixer la tasca de la comunitat catalana a l’exterior i ha subratllat que, malgrat l’avançament de les eleccions catalanes arran del bloqueig dels pressupostos al Parlament, “l'acció del Govern no s’atura”. Així, ha explicat que durant el mes d’abril es posarà en marxa el servei d'identificació virtual, l’idCAT, a través de les delegacions. “Fem valdre així la xarxa de delegacions, que cobreix 72 països i que estan a la vostra disposició”.
En paral·lel, la consellera ha fet valdre l’Estratègia de la Catalunya Exterior, la primera del Govern dissenyada específicament per al mig milió de catalans que viuen fora de Catalunya, i el Pla de retorn, una iniciativa ambiciosa integrada en l’Estratègia que enforteix i millora els serveis destinats a facilitar que tots els catalans i catalanes que viuen a l’estranger i que ho desitgen puguin tornar a Catalunya amb el màxim de facilitats.
Finalment, Serret ha fet una crida a participar en les eleccions catalanes, però també en les europees del mes de juny. “Aquestes eleccions van democràcia. Van de que puguem combatre, en el context actual de Catalunya i d’Europa, l’auge dels postulats d’extrema dreta i dels populismes”, ha reivindicat la consellera.
La sessió ha estat conduïda pel director general de la Catalunya Exterior, Rafel Caballeria, i ha comptat amb la participació d’Ignasi Sitges, de l’Àrea de Processos Electorals. Caballeria ha informat sobre la bústia de contacte que ha habilitat el Govern per resoldre els dubtes de la ciutadania a l’exterior i, per la seva banda, Sitges ha presentat els terminis i els passos a seguir perquè els catalans residents absents i temporals a l’estranger puguin exercir el vot el 12 de maig.
Bústia de contacte de la Catalunya Exterior
Els catalans i catalanes a l'exterior que tinguin dubtes i preguntes sobre com exercir el vot des de l’estranger es poden adreçar a aquesta bústia de contacte: catalunyaexterior@gencat.cat
A través d’aquest canal, des de la Direcció General de la Catalunya Exterior s’acompanyarà els catalans i catalanes residents a l’estranger amb una atenció personalitzada, resolent tots els dubtes i recopilant totes les incidències que se'n puguin derivar.
A més, des de la Subdirecció General de Processos Electorals i Democràcia Directa s’ha habilitat un portal web on s’informa de tots els terminis i passos a seguir per poder votar de l’estranger. Per a més informació es pot consultar aquesta pàgina.