Acció Exterior i Unió Europea

EXT

L'Euroregió Pirineus Mediterrània, presidida per Catalunya, gestionarà 5,5 M€ europeus per a projectes de desenvolupament sostenible a la Mediterrània

query_builder   4 abril 2024 16:00

event_note Nota de premsa

L'Euroregió Pirineus Mediterrània, presidida per Catalunya, gestionarà 5,5 M€ europeus per a projectes de desenvolupament sostenible a la Mediterrània

  1. Serret ha participat en la inauguració de l’àrea litoral est del programa de fons europeus INTERREG POCTEFA a Banyuls de la Marenda
  2. La consellera ha assenyalat que un dels grans objectius de la presidència catalana de l’Euroregió Pirineus Mediterrània és “elevar la veu política de la Mediterrània a Europa i tenir més capacitat d’incidència”
EXT
La consellera Meritxell Serret, durant la seva intervenció en la inauguració de l'àrea funcional litoral est de l'INTERREG POCTEFA
{"name":"2024/04/04/15/56/1306afae-acfd-4247-8b8e-6a341265f95b.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":97684}


L’Euroregió Pirineus Mediterrània, la xarxa de cooperació territorial entre els governs de Catalunya, les Illes Balears i Occitània que actualment presideix Catalunya, gestionarà directament 5,5 milions d’euros de la nova àrea funcional litoral est del programa de fons europeus INTERREG POCTEFA. Són uns recursos que aniran destinats a projectes de cooperació transfronterera que potenciïn el desenvolupament sostenible a la zona que s’estén des del Montsià fins a Narbona.

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha participat en la inauguració d’aquesta nova àrea funcional a l’Observatori Oceanogràfic de Banyuls de la Marenda, a França: “Avui reforcem la perspectiva mediterrània al POCTEFA i actuem de manera molt més directa i propera a la ciutadania, entomant la gestió d’aquests fons”, ha celebrat.

El programa europeu INTERREG POCTEFA cofinança projectes de cooperació entre Espanya, França i Andorra per potenciar el desenvolupament intel·ligent, sostenible i integrador en aquest territori. Compta amb diverses àrees funcionals, i l’apertura de l’àrea funcional litoral est implica incorporar la perspectiva mediterrània a un programa tradicionalment pirinenc, més enfocat a projectes de muntanya.

Precisament, una de les grans prioritats de la presidència catalana de l’Euroregió és “elevar la veu política de la Mediterrània a Europa i tenir més capacitat d’incidència”, ha explicat la consellera. “Treballem perquè la Unió Europea, que és el nostre marc prioritari, tingui en compte el nostre marc natural de desenvolupament i de vida, que és la Mediterrània”, ha afegit. En aquest sentit, i en paral·lel, el Govern està el liderant el projecte de creació de la macroregió mediterrània, que implica connectar les ribes mediterrànies per trobar solucions al repte compartit del canvi climàtic.

Serret també ha volgut destacar que l’Euroregió Pirineus Mediterrània, que enguany compleix 20 anys, és “una de les euroregions amb més capacitat”. De fet, capta més fons europeus que mai: recentment, ha aconseguit vuit projectes europeus que suposen més de 18 milions i mig d’euros per a projectes del territori dels propers tres anys que “assegurin la innovació, el desenvolupament socioeconòmic, el relleu generacional i, sobretot, la resiliència davant del canvi climàtic”.

Ara, amb els 5,5 milions d’euros de l’INTERREG POCTEFA per a l’àrea funcional litoral est, l’Euroregió contribuirà a impulsar projectes relacionats amb l’economia blava, però, també, en clau social, que posin èmfasi a acompanyar les persones joves i els col·lectius en situació de vulnerabilitat. “Des de l’Euroregió fa temps que fem feina en aquesta línia”, ha apuntat Serret, posant com a exemple la xarxa BlueNetCat, que ofereix suport a investigadors de centres i universitats dels tres territoris; i les ajudes a la mobilitat de joves a través del Xec euroregional Eurocampus.

Ha acompanyat la consellera a Banyuls de la Marenda el director general d’Afers de la Unió Europea, Gerard Vives. A l’Observatori Oceanogràfic s’han trobat amb el secretari general de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, Xavier Bernard-Sans; l’alcalde de Banyuls de la Marenda, Jean Michel Solé; la responsable de la Comissió Europea de l’INTERREG POCTEFA, Valeria Cennachi; el director de la Comunitat de Treball dels Pirineus, Jean-Louis Valls; i el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat, Sergi Tudela.

2  

Imatges

La consellera Meritxell Serret, amb el director general d'Afers de la Unió Europea, Gerard Vives, a la seva esquerra, durant l'acte d'inauguració de l'àrea funcional litoral est de l'INTERREG POCTEFA.

La consellera Meritxell Serret, amb el director general d'Afers de la Unió Europea, Gerard Vives, a la seva esquerra, durant l'acte d'inauguració de l'àrea funcional litoral est de l'INTERREG POCTEFA. 576045

L'acte d'inauguració de l'àrea funcional litoral est de l'INTERREG POCTEFA.

L'acte d'inauguració de l'àrea funcional litoral est de l'INTERREG POCTEFA. 918294

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia