- El CREC vol facilitar la presa de decisions del Govern en polítiques vinculades a l’activitat física i l’esport
El Govern de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament de la Presidència i el Departament de Recerca i Universitats, ha donat el tret de sortida per a la creació de la Fundació Centre de Recerca de l’Esport de Catalunya (CREC) per facilitar la presa de decisions en polítiques vinculades a l’activitat física i l’esport. El patronat de la Fundació està format pel Departament de la Presidència –a través de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, amb el Consell Català de l’Esport, l’INEFC i el Centre d’Alt Rendiment Esportiu de Sant Cugat-, el Departament de Recerca i Universitats, la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat de Lleida (UdL).
La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, ha presidit a l’INEFC Barcelona la primera trobada per establir les directrius que han de regir la Fundació Centre de Recerca de l’Esport de Catalunya (CREC). Anna Caula, ha assegurat que el CREC “vol convertir-se en l’instrument que uneixi totes les parts de l’univers Esportcat per fer ciència i per accelerar la generació de dades que ens permetin prendre les millors decisions possibles”. Per fer-ho, ha afegit, el Govern compta amb “els motors i el talent” necessaris: el Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallès, el Consell Català de l’Esport, els tres centres de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) i l’Observatori Català de l’Esport, la Universitat de Barcelona i la Universitat de Lleida, així com les persones investigadores de cadascuna d’aquestes peces, “moltes d’elles expertes reconegudes internacionalment en les seves disciplines”. El CREC neix amb una voluntat integradora i, per tant, forma part de la seva ambició augmentar la xifra d’institucions que en formin part en un futur.
El CREC vol agrupar en un mateix centre els diferents agents públics que desenvolupen actualment la recerca en ciències de l’esport de forma disgregada amb l’objectiu principal de facilitar la presa de decisions del Govern de la Generalitat en polítiques vinculades a l’activitat física i l’esport. Així mateix, també pretén promoure el treball en xarxa entre personal investigador de recerca en esport a Catalunya, a banda de potenciar la internacionalització, transferència i impacte de la recerca esportiva feta a Catalunya establint sinèrgies amb altres centres de recerca de l’estat i internacionals.
De la mateixa manera, la Fundació també tindrà la funció de desenvolupar l’Observatori Català de l'Esport, mitjançant l’obtenció de dades sobre l'esport a Catalunya, a partir de, com a mínim, sis grans dimensions: la pràctica esportiva, organitzacions i espais, l'economia de l'esport, la formació, recerca i professions, la projecció exterior de l'esport català i el marc legal i política esportiva.
D’altra banda, el CREC agruparà, sota un mateix paraigües, les línies d’investigació de diversos grups de recerca reconeguts pel Departament de Recerca i Universitats a través de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), adscrits o participats per l’INEFC; d’altres grups de recerca reconeguts per l’INEFC i la UdL; i dels centres del CAR de Sant Cugat i el Consell Català de l’Esport.
Cal destacar que la creació del CREC és la primera de les 20 propostes sorgides a la Taula de l'Esport i l'Activitat Física, que compta amb representació i la participació de tots els sectors del teixit esportiu català per promoure i impulsar el sector al país.
En la trobada dels futurs patrons de l’entitat, també hi eren presents el director del Consell Català de l’Esport, Aleix Villatoro; el director de l’INEFC, Eduard Inglés; el cap de la unitat de Ciències, Medicina i Tecnologia del CAR de Sant Cugat, Xavier Balius; el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, i el vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat de Lleida, Joan Busqueta.