- Exilis 1936-1946 és una iniciativa encapçalada per la Direcció General de Memòria Democràtica que té per objectiu impulsar activitats de recerca, difusió i foment en clau de memòria, a Catalunya i França
- Diverses institucions de referència, a banda i banda de la frontera, com el Memorial Democràtic o el Memorial del Camp de Ribesaltes,són part activa d’aquest projecte, cofinançat per la Unió Europea
El primer projecte transfronterer sobre la memòria dels exilis i les migracions ja és una realitat. El Departament de Justícia, Drets i Memòria ha presentat, aquesta tarda, el projecte Exilis 1936-1946, liderat per la Direcció General de Memòria Democràtica , en què hi ha implicades sis entitats memorialistes de referència a Catalunya i França: el Memorial Democràtic, el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera, el Memorial del Camp de Ribesaltes, el Memorial del Camp d’Argelers de la Marenda, la Maternitat d’Elna i el Departament dels Pirineus Orientals.
A més, el projecte inclou també la participació activa d’altres ens associats, com són la Casa de la Generalitat a Perpinyà o el Patronat Call de Girona.
Es tracta d’una iniciativa pionera al sud d’Europa, que té per objectiu internacionalitzar la memòria col·lectiva dels exilis i les migracions, així com impulsar activitats conjuntes de recerca, difusió i foment en clau de memòria democràtica. “La finalitat del projecte és establir un compromís formal de cooperació entre les principals institucions d’ambdós costats de la frontera, per abordar la memòria de l’exili com un fenomen compartit en la història europea”, ha explicat la consellera Gemma Ubasart i González, des del Memorial del Camp de Ribesaltes, a la Catalunya del Nord.
Ubasart també ha destacat “la influència internacional” que suposa per a Catalunya encapçalar un projecte de gran abast com aquest: “no només reafirmem el compromís històric de la Generalitat amb la memòria democràtica, sinó que consolidem Catalunya com un dels referents europeus en la promoció del dret a la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició”.
El projecte s’emmarca dins la cinquena edició del programa POCTEFA 2021-2027, creat per fomentar la cooperació del desenvolupament sostenible al territori fronterer d’Espanya, França i Andorra. El pressupost per executar totes les actuacions programades té una dotació superior al milió d’euros, un 65 % dels quals els finança la Unió Europea.
Per complir els objectius, durant els tres anys de vigència del projecte es desenvoluparan tota una sèrie d’accions pedagògiques i de programes concrets, que “permetran apropar coneixements i fomentar sinergies”, ha destacat el director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses. “És essencialque quan un visitant explori el Museu Memorial de l’Exili o el Memorial del Camp de Ribesaltes, entre d’altres, pugui percebre les aproximacions històriques i memorials, i entengui que tot plegat forma part d’un episodi ampli i complex que traspassa fronteres”, ha afegit.
Per això, algunes de les accions que es desenvoluparan són l’harmonització d’una senyalització a ambdós llocs de la frontera; la creació d’un passi de memòria que afavoreixi la visita dels diferents espais; l’organització d’exposicions itinerants i jornades formatives; l’intercanvi d’experiències entre investigadors, docents i personal arxiver, o l’elaboració d’una base de dades comuna per unificar tota la informació disponible sobre la memòria dels exilis.