Les abundàncies de senglar a Collserola aquest hivern s’han reduït a 8,2 senglars/km2, menys de la meitat de fa dos anys

Els efectes de la sequera també contribueixen a rebaixar exemplars en l'àmbit més urbà perquè les restriccions de reg han fet que sovint els senglars no se sentin atrets per les zones enjardinades de les ciutats

Moment de senyalització d'una batuda
Moment de senyalització d'una batuda
{"name":"2024/04/05/09/31/d83bb0f9-94d4-46f8-9e63-88fafcba439f.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":279934}

Les actuacions de control que promou el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a l’àmbit de Collserola han permès la caça i captura de 594 exemplars durant la temporada de caça 2023-2024. Aquesta xifra està per sota dels 965 de l’any anterior, però en canvi evidencien que les densitats es redueixen i se situen a 8 senglars per km2.

A diferència dels anys anteriors, la major part d’aquests exemplars es van capturar en ambients forestals, 87 en batuda i 305 amb aguaits nocturns. La reducció del nombre de captures ha estat sobretot a les zones urbanes on només s’han hagut de capturar 202 exemplars, un terç del total de l’any 2022.

L’estima de densitat mitjana d’aquest hivern 2023-24 ha assolit un valor de 8,2 senglars/km2, amb la recuperació dels valors d’abans de l’any 2020 quan les restriccions de mobilitat de la pandèmia va reduir les accions de caça i control, cosa que va facilitar un augment de la població d’aquesta espècie (hivern 2020-21: 17 senglars/km2).

Durant aquesta darrera temporada, s’han realitzat 18 de les 20 batudes programades i s’hi han caçat 56 senglars, menys de la meitat que la temporada anterior, que en van ser 120.

Informadors de batudes en un espai de 5 milions de visitants

L’aplicació de les mesures de seguretat obligatòries en aquest espai natural implica, entre d’altres, el tancament dels camins d’accés a la zona de batuda i la disposició de persones informadores en els punts de tancament. Això ha permès que es desenvolupessin sense conflictes amb altres activitats ni cap incident de seguretat. Collserola és un dels espais naturals protegits amb un nombre de visitants major, més de 5 milions l’any 2023, que va arribar als 6,4 milions l’any 2021, posterior a la pandèmia.

Evolució de les densitats  de senglar a Collserola
Evolució de les densitats de senglar a Collserola
{"name":"2024/04/05/09/33/228915f8-fcf4-47c5-b7cc-c6a01380390e.png","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":38240}


Actuacions concretes per fer front a les sobrepoblacions de senglar, conill i cabirol a Catalunya

El Pla de prevenció de danys i control sanitari d’espècies cinegètiques 2025 que té en marxa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural des de fa dos anys inclou, entre altres línies d’actuació, accions concretes adreçades a reduir els conflictes en les zones urbanes. Les mesures que s’hi apliquen van des de l’impuls de mesures de control eficaces i selectives, campanyes de divulgació sobre la problemàtica i models de governança que permetin coordinar mesures entre tots els actors fins al suport als ajuntaments i les entitats locals.

Precisament un exemple d’aquest nou model és la Taula del Senglar de Collserola on es proposa per primera vegada a l’entorn metropolità dissenyar accions cinegètiques basades en la implicació dels principals actors afectats: ajuntaments, veïns, entitats ambientalistes, defensores dels animals i agràries i societats de caçadors.

Poblacions de senglars en zones urbanes

Les poblacions de senglar han augmentat la seva presència a les zones urbanes i periurbanes de moltes ciutats de Catalunya els darrers anys. Aquestes situacions són un risc per a la salut de les persones i dels animals domèstics perquè poden provocar accidents de trànsit als carrers i en vies interurbanes i també perquè els senglars poden ser transmissors de malalties tant a les persones com a les mascotes. Cal afegir un nombre cada vegada més gran de casos de persones ferides directament per exemplars d’aquesta espècie.

Al marge de la caça tradicional en batuda, la resta de mesures de control de la població de senglars estan basades la major part en autoritzacions excepcionals que es realitzen amb arma de foc en aguaits nocturns en zones forestals que realitzen caçadors locals habilitats i amb gàbies i xarxes i teleanestèsia en els ambients urbans que realitza personal d’empreses contractades pels ajuntaments respectius.

Durant l’any 2023, però, els principals municipis de Collserola han reduït dràsticament el nombre d’incidents provocats per exemplars de senglar a la via pública i la necessitat d’activar els procediments de captura. Així, al terme de Sant Cugat del Vallès, només s’ha hagut de capturar un únic exemplar que va arribar a les portes de l’Ajuntament, i al terme de Barcelona han estat 201, quan l’any anterior van ser 301 i 292, respectivament.

La davallada en els indicadors d’abundància i de conflicte a les zones urbanes durant l’any 2023 estaria motivada per:

·Les conseqüències de les mesures de control de la població d’exemplars habituats en zones urbanes que podrien haver trencat la transmissió d’aquest comportament en fer desaparèixer els exemplars adults.

·Les accions de caça i control mantingudes durant els darrers anys a les zones forestals, refugi natural de l’espècie.

·La sequera continuada dels darrers 3 anys que ha reduït la disponibilitat d’aliment als boscos pel dèficit hídric en aquest ecosistema òptim. La supervivència de les cries durant els mesos d’estiu, encara més durs a causa de la sequera, s’ha vist segurament reduïda severament.

·Finalment, les restriccions de reg urbà a les ciutats, motivades per l’emergència per sequera, han fet desaparèixer els jardins i l’aigua al terra, un dels focus d’atracció dels senglars a les ciutats durant els mesos d’estiu.


3  

Imatges

Evolució de les densitats

Evolució de les densitats 38240

Gràfic amb l¿evolució de captures a Collserola

Gràfic amb l¿evolució de captures a Collserola 37133

Informador de batudes a Collserola

Informador de batudes a Collserola 2072905