Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Plafó

Més d'un centenar de propietàries forestals es reuneixen per primera vegada per teixir aliances

query_builder   5 abril 2024 13:14

event_note Nota de premsa

Més d'un centenar de propietàries forestals es reuneixen per primera vegada per teixir aliances

La Jornada, organitzada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, s’emmarca en l’Exposició Emboscades que es pot visitar fins al 14 d’abril al Palau Robert de Barcelona

La propietat d’un de cada tres boscos privats és en mans femenines però les dones estan molt poc representades en els àmbits associatius i de la presa de decisions al sector

Clara Santamaria amb el conseller David Mascort davant del seu plafó el dia de la inauguració de l'Exposició. Aquesta és una de les propietàries forestals que participarà demà a la jornada
Clara Santamaria amb el conseller David Mascort davant del seu plafó el dia de la inauguració d'Emboscades. Aquesta és una de les propietàries forestals que participarà demà a la jornada al Palau Robert
{"name":"2024/04/05/13/04/37c86748-b0ab-49cf-9cde-b168f884b25b.jpeg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":"266618"}


“Les propietàries forestals avancem juntes”. Amb aquest nom i al Palau Robert de Barcelona, aquest dissabte, 6 d’abril, es reuniran més de cent propietàries de boscos d’arreu de Catalunya en el marc de l’Exposició Emboscades.Dones i bosc. Aquesta és la primera vegada que es trobaran i la idea és donar a conèixer i visibilitzar la figura de la dona en un sector tradicionalment d’homes, captar les seves aportacions vers el sector, teixir xarxes i treballar en comú per garantir la plena participació de la dona en tots els processos de planificació i execució de les polítiques que s’impulsin.

Durant la jornada, es farà un taller participatiu amb totes les persones assistents on es podrà debatre i reflexionar sobre el paper de la dona en tant que propietària i gestora de la seva forest. També es presentarà el llibre "El bosc a taula. Receptes de boscos sostenibles de la mà dels 20 millors xefs", de la mà de la xef Carme Ruscalleda.

A més també hi haurà una xerrada i debat per reinvindicar les capacitats femenines en àmbits mascunilitzats a càrrec de Marina Subirats, escriptora i experta en temes relacionats amb la situació i l’educació de les dones. L’oberturtura de la jornada anirà a càrrec de la directora general de Boscos i Gestió del Medi, Anna Sanitjas i Olea.


Les dones, també invisibilitzades al sector forestal a Catalunya

El mes d’octubre, es va presentar per primer cop un estudi sobre Diagnosi de gènere del sector forestal realitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Les dones representen només entre el 8 i el 9% de les persones ocupades al sector forestal. Tot i que el 32% de la propietat forestal privada és a les seves mans, estan infrarepresentades en els àmbits de l’associacionisme i la presa de decisions en el sector. La visibilitat de les propietàries i la presència en la gestió de la finca i en els espais de decisió és molt poc significatiu. Aquestes són algunes de les conclusions que es desprenen de l’informe encarregat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que per primera vegada fa una radiografia on queden paleses les discriminacions i els obstacles amb què es troben les dones que volen accedir o formen part dels sectors forestal, cinegètic i de la pesca continental, i que expliquen la seva absència significativa.

A més de l’ocupació mateixa, pel que fa a l’accés a les professions lligades al bosc, també cal tenir en compte la poca representació de dones que escullen els estudis d’enginyeria forestal o de graus formatius relacionats amb l’activitat forestal, que és al voltant d’un 22%.

Fruit d’aquesta primera diagnosi, la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi està desplegant el primer Pla de gènere, el qual inclou diverses accions. Una d’aquestes accions és precisament reunir per primera vegada les propietàries forestals.

Emboscades, una exposició amb mirada de dona

L’exposició Emboscades. Dones i bosc convida a explorar i endinsar-se (emboscar-se) en el paper de les dones en l’àmbit forestal, així com en la importància de gestionar i conservar els boscos. Tot a través de la mirada de 18 dones que, dia a dia, amb la seva feina, ho fan possible.

L’exposició es podrà visitar fins al 14 d’abril als Jardins del Palau Robert i és una proposta expositiva del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda amb la col·laboració de la Direcció General de Difusió i que ha rebut el suport i assessorament, també, de l’Institut Català de les Dones.

Nota: Els mitjans de comunicació poden cobrir aquesta jornada. Es recomana venir a l’inici per poder seguir l’obertura i la visita guiada a l’exposició amb les propietàries forestals.


1  

Fitxers adjunts

Programa de la jornada

Programa de la jornada
PDF | 170065

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia