Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El conseller Mascort durant la visita

Conseller Mascort: "Amb l'inici dels treballs del regadiu del Xerta-Sénia desencallem un projecte llargament esperat a les Terres de l'Ebre"

query_builder   6 abril 2024 14:57

event_note Nota de premsa

Conseller Mascort: "Amb l'inici dels treballs del regadiu del Xerta-Sénia desencallem un projecte llargament esperat a les Terres de l'Ebre"

  1. El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha visitat avui els treballs per posar en marxa la fase 1 del regadiu Xerta-Sénia.
  2. En aquesta primera fase, situada als termes de Xerta i Aldover, es preveu portar aigua fins a 185 hectàrees, bàsicament d’oliveres.


El conseller Mascort visitant les obres{"name":"2024/04/06/14/49/edbebae7-6005-4a8c-9ccd-254eb39c5665.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":223553}

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort Subiranas, ha visitat aquest dissabte els treballs per posar en marxa la fase 1 del regadiu del Xerta-Sénia. El conseller ha explicat que “amb aquests treballs, complim i desencallem un projecte llargament esperat que permetrà abastir amb reg les primeres 185 hectàrees als termes municipals de Xerta i Aldover, principalment finques d’oliveres, ametllers i cítrics”. “Després de tants anys aturada, avui podem dir que en sis mesos podrem veure córrer l’aigua pel Xerta-Sènia”, ha dit Mascort.

El conseller ha declarat que “a partir d’aquí, es continuarà el seu desenvolupament i, al 2025, començaran les obres de la segona fase per posar en reg fins a 3.400 hectàrees”. L’import de licitació d’aquesta segona fase puja a 35 milions d’euros.

Els treballs d’aquesta primera fase consistiran en l’execució de la xarxa de distribució del regadiu de la zona 1, que comprén les finques adherides al projecte que hi ha als termes municipals de Xerta i Aldover. Això inclou la construcció de l’anomenada xarxa secundària i terciària necessària per abastir tota la superfície potencial de regadiu, xifrada en unes 185,5 hectàrees. Amb aquesta infraestructura, l’aigua arribarà a peu de finca.

En total, es construiran uns 18.800 metres de canonades, 18 hidrants i una seixantena de preses parcel·làries. Es preveu que el reg d’aquesta primera fase estigui en funcionament al novembre d’aquest any 2024.

Així mateix, aquesta primera fase també preveu l’arranjament i adequació de les infraestructures ja existents com ara l’estació de bombament i les basses o alguns trams del canal. En total, s’hi invertiran 2,8 milions d’euros.


El conseller a l'estació de bombament{"name":"2024/04/06/14/51/b292c37f-492e-4ba4-97e4-751632eb0a6c.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":177675}

Una reivindicació històrica

El reg del Xerta-Sénia es va començar a gestar a finals dels anys noranta, tot i que l’estructura primigènia partia de la construcció de l’anomenat Canal Xerta-Sénia, una infraestructura que es va construir per fer arribar aigua a la siderúrgia de Sagunt i que va quedar en desús i abandonada. A partir d’aquí, es va treballar en un nou projecte per dotar de regadiu unes 16.500 ha (superfície bruta: 31.314 ha) dels termes de Xerta, Aldover, Reguers (Tortosa), Vinallop (Tortosa) i Roquetes, a la comarca del Baix Ebre, i Mas de Barberans, Santa Bàrbara, la Galera, Masdenverge, Amposta, Godall, Freginals i Ulldecona.

L’any 2007, es van iniciar les primeres obres del regadiu de Xerta-Sénia, i ara s’ha construït la captació del riu Ebre, la impulsió, 22,8 quilòmetres de canal i tota la xarxa primària del sector 1. Paral·lelament, des de l’any 2014 s’han dut a terme diverses accions de promoció del reg que han finalitzat amb la definició de les tres zones prioritàries d’actuació. En aquest procés, han col·laborat la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), l’Associació de Cooperatives Productores d’Oli d’Oliva del Baix Ebre i Montsià (ACOBEM), Soldebre (Tortosa) i les entitats cooperatives de Godall, la Galera, la Sénia, Mas de Barberans i Ulldecona i les dues cooperatives de Santa Bàrbara.

El conseller s’ha mostrat convençut que amb l’inici d’aquests treballs no només es compleix una reivindicació història, sinó que també s’aposta per prioritzar regadius que fan un ús més eficient de l’aigua en un context de canvi climàtic i sequera. “Aquest és un projecte molt treballat amb les cooperatives del territori que s’inscriu plenament en la política del Departament d’apostar per modernitzar els regadius i fer un ús més sostenible i eficient dels recursos hídrics en l’agricultura”, ha afirmat Mascort.

3  

Imatges

El conseller Mascort durant la visita a l'estació de bombament

El conseller Mascort durant la visita a l'estació de bombament 177675

La primera fase del projecte permetrà regar 185 hectàrees als termes municipals de Xerta i Aldover

La primera fase del projecte permetrà regar 185 hectàrees als termes municipals de Xerta i Aldover 220149

El conseller Mascort en una de les finques que es regaran

El conseller Mascort en una de les finques que es regaran 261567

Agenda rural
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia