Acció Exterior i Unió Europea

EXT

Serret: "Preparem el jovent contra la desinformació i perquè es faci seu el projecte europeu"

query_builder   8 abril 2024 16:15

event_note Nota de premsa

Serret: "Preparem el jovent contra la desinformació i perquè es faci seu el projecte europeu"

  1. La consellera ha participat en un taller a l’Institut Salvador Espriu de Salt, impartit per l’associació “Learn to Check” i impulsat per l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i el Govern
  2. Serret ha defensat continuar treballant per l’oficialitat del català a les institucions europees com una altra manera d’apropar Europa al jovent
EXT
La consellera Meritxell Serret i el cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Sergi Barrera, durant el taller sobre desinformació a l'Institut Salvador Espriu de Salt.
{"name":"2024/04/08/16/10/ea55c331-a62b-44da-a2b8-8b451928409c.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":117592}


La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha visitat aquest dilluns l’Institut Salvador Espriu de Salt per participar en un taller sobre desinformació, impartit per l’associació “Learn to Check” a l’alumnat, en el marc de les eleccions europees del 9 de juny. “Aquests tallers serveixen perquè els joves coneguin els riscos de la desinformació i estiguin preparats per fer front als discursos que proliferen a les xarxes socials i venen dels populismes i l’extrema dreta”, ha explicat Serret. “Uns discursos d’odi que volen atemptar contra els principis fundacionals i el projecte de la Unió Europea, contra la cohesió de la ciutadania europea”, ha afegit.

El taller forma part de la iniciativa «Que no te la prenguin! Defensem la democràcia de la desinformació», impulsada per l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i el Govern de Catalunya, i adreçada a gairebé 700 estudiants d’entre tercer de secundària i primer de batxillerat. “Learn to Check” és l’encarregada d’impartir aquests tallers a 16 centres del país adscrits al programa d’Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu a Catalunya, i un d’ells és el Salvador Espriu.

“Estem contents i agraïts de contribuir a la preparació del jovent de Catalunya per fer front a la desinformació i als discursos d’odi i que es faci seu el projecte de la Unió Europea”, ha afirmat la consellera, després d’haver observat el desenvolupament del taller i haver conversat amb l’alumnat, juntament amb el cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Sergi Barrera.

Alhora, Serret ha defensat que “és important continuar treballant per l’oficialitat del català a les institucions europees com una via més d’acostament d’Europa als 10 milions de catalanoparlants, inclòs tot el jovent del país”. I a la inversa, “també continuarem acostant les necessitats i la realitat de Catalunya a les institucions europees amb aquest màxim nivell d'interlocució que hem pogut recuperar amb comissaris de la Unió Europea i el conjunt d'institucions”, ha afegit.

Barrera, per la seva banda, ha assenyalat que "tot i que els joves són els autèntics nadius de l'era digital en què vivim, són la part de la societat més exposada a la desinformació, perquè la seva principal font d'informació són les xarxes socials i aquest és el terreny més fèrtil per a les fake news". Per aquest motiu, "cal alfabetització mediàtica i aprendre eines per detectar que una notícia és falsa", ha constatat.

Serret ha fet una sessió del cicle “Europa sobre el terreny” a Girona

A Girona, la consellera també ha fet una sessió del cicle “Europa sobre el terreny”, que l’està duent a visitar diversos projectes del país finançats amb fons europeus. Després de Vilafranca del Penedès, Tarragona, Solsona i Tremp, avui ha estat el torn de Girona, on Serret ha conegut de primera mà la feina de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), un centre de recerca i innovació per a l'ús sostenible de l'aigua i la segona entitat de les comarques gironines que ha rebut més fons europeus.

Seguidament, Serret ha encapçalat l’acte “Oportunitats dels fons europeus a Girona” a la Delegació del Govern a Girona, on ha defensat que els fons europeus són “una oportunitat per avançar en les transformacions verda, digital i demogràfica, fer xarxa, cooperar i crear igualtat d’oportunitats a tot el país”. Un exemple són els fons europeus de cooperació transfronterera, que “esborren fronteres administratives i reforcen el mercat intern”, ha explicat Serret. De fet, la setmana passada, la consellera inaugurava la nova àrea funcional litoral dels fons INTERREG POCTEFA a Banyuls de la Marenda, des de la qual la presidència catalana de l’Euroregió Pirineus Mediterrània gestionarà 5,5 milions d’euros per a projectes de cooperació transfronterera a la zona litoral que s’estén des del Montsià fins a Narbona.

Pel que fa als fons Next Generation, la consellera ha lamentat que s’optés per una centralització en la seva gestió, fet que “no ha lligat amb les necessitats del territori”. En aquest sentit, “continuem reivindicant el paper dels governs més propers a la ciutadania i treballem per tenir més protagonisme en el disseny i implementació dels fons”, ha clos.

També han intervingut a l’acte la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, i el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, que han donat pas a una taula rodona entre el sotsdirector d’Impacte de l’ICRA, el doctor Lluís Corominas; el president de la cambra de comerç de Girona, Jaume Fàbrega; i l’adjunta a gerència i responsable de projectes i innovació del Grup Fundació Ramon Noguera, Marina Molina.

Han acompanyat la consellera a Girona el secretari general d’Acció Exterior i Unió Europea, Bernat Costas, i el director general d’Afers de la Unió Europea, Gerard Vives.

2  

Imatges

El taller sobre desinformació impartit per "Learn to check" i impulsat per l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i el Govern que s'ha organitzat aquest dilluns a l'Institut Salvador Espriu de Salt.

El taller sobre desinformació impartit per "Learn to check" i impulsat per l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i el Govern que s'ha organitzat aquest dilluns a l'Institut Salvador Espriu de Salt. 1557917

La consellera Serret ha intervingut en l'acte "Oportunitats dels fons europeus a Girona" a la Delegació del Govern a Girona.

La consellera Serret ha intervingut en l'acte "Oportunitats dels fons europeus a Girona" a la Delegació del Govern a Girona. 1416359

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia