- El disseny del Pla d’acció ha partit de les necessitats i les prioritats del sector de la producció agroalimentària ecològica i dona resposta al compromís de la Unió Europea d’accelerar la transició cap a un sistema alimentari sostenible, saludable i just
El Govern ha aprovat per Acord de Govern el Pla d’acció per al desenvolupament de la producció ecològica 2024-2027, per fomentar i atendre les necessitats i les prioritats dels agents de la producció agroalimentària ecològica. L’objectiu és impulsar la producció agroalimentària ecològica a Catalunya des del conjunt de la cadena: des de la producció i l’aprofitament dels recursos del camp i del mar fins al consum per part de la ciutadania.
El Pla es concreta en 132 accions que es distribueixen en els tres eixos següents: estimular la demanda i garantir la confiança dels consumidors, estimular la conversió a la producció ecològica i consolidar totes les baules de la cadena de valor de la producció ecològica i, finalment, incrementar la contribució de la producció ecològica a la sostenibilitat del sistema alimentari i al medi ambient.
El disseny del Pla d’acció ha partit de les necessitats i les prioritats del sector de la producció agroalimentària ecològica i dona resposta al compromís de la Unió Europea d’accelerar la transició cap a un sistema alimentari sostenible, saludable i just.
Els seus objectius recullen les prioritats de l’estratègia Farm to Fork aprovada l’any 2021 en el marc del Pacte verd europeu, que estableix la necessitat de reduir els impactes ecològics negatius, com ara la pèrdua de biodiversitat i la petjada de carboni, del sistema alimentari de la UE, tot reforçant-ne la resiliència, assegurant la seguretat alimentària i generant oportunitats noves dels productors.
El Pla d’acció estableix una estratègia d’impuls de la producció agroalimentària ecològica (PAE) des dels departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Empresa i Treball; Economia i Hisenda; Educació i Recerca i Universitats i els organismes públics de la Generalitat de Catalunya següents: CCPAE (Consell Català de Producció Agrària Ecològica); IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries); PRODECA (Promotora d’Exportacions Catalanes); INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi) i CCAM (Consorci de Comerç, Artesania i Moda).
Producció en creixement
Catalunya ha estat pionera, dins de l’Estat espanyol, pel que fa a la introducció i el desenvolupament de les produccions ecològiques. Enguany ha fet 30 anys de la creació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), organisme públic encarregat del control i la certificació dels productes agraris i alimentaris ecològics a Catalunya. Al llarg d’aquest període, el sector ecològic ha experimentat un creixement notable: la superfície certificada en producció ecològica s’ha multiplicat per 65 i el nombre d’empreses certificades relacionades amb l’obtenció d’aliments ecològics, per 32.