Acció Exterior i Unió Europea

EXT

Consellera Serret: "Mantindrem l'ajut de més d'un milió i mig d'euros a les entitats de les Nacions Unides d'ajuda a Palestina"

query_builder   10 abril 2024 15:02

event_note Nota de premsa

Consellera Serret: "Mantindrem l'ajut de més d'un milió i mig d'euros a les entitats de les Nacions Unides d'ajuda a Palestina"

  1. En el marc de les Jornades de cooperació al desenvolupament feminista, Serret ha refermat el compromís del Govern amb l’ajut humanitari a Gaza tot i el bloqueig pressupostari al Parlament de Catalunya
  2. En paral·lel, la consellera ha fet valdre la política de cooperació al desenvolupament feminista impulsada per l’executiu, pionera a escala mundial, i ha donat a conèixer el nou programa de joves cooperants
EXT
La consellera Serret durant la seva intervenció a les Jornades de cooperació al desenvolupament feminista
{"name":"2024/04/10/14/54/479d6c85-45fd-4deb-8ca4-e6c0799b078e.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":87011}


La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha participat aquest matí en les Jornades de cooperació al desenvolupament feminista organitzades pel Govern. Des de l’Institut Botànic de Barcelona, Serret ha subratllat el compromís de l’executiu català amb les entitats de les Nacions Unides a Palestina, i ha assegurat que es mantindrà l’ajut d’1,6 milions d’euros per al 2024, que suposa un 15% més que l’any passat.

"Reivindiquem el nostre compromís amb el multilateralisme i amb el sistema de Nacions Unides, també amb la voluntat de reforçar-hi la perspectiva de governança multinivell”, ha dit Serret que, alhora, ha lamentat el bloqueig dels pressupostos al Parlament per al 2024. Els comptes contemplaven 47,8 M € per a la cooperació al desenvolupament, la xifra més alta dels darrers 15 anys.

En relació amb la guerra de Gaza, la consellera ha demanat que l’alto el foc sigui immediat i permanent i que s’aturin els atacs contra la societat civil. A més, ha insistit que “cal complir amb les resolucions de Nacions unides, també la que demana que s’aturi la venda d’armes a Israel”.

En paral·lel, Serret s’ha referit a la invasió russa d’Ucraïna i ha recordat que l’executiu segueix compromès amb la reconstrucció del país. “Avui encara tenim uns 25.000 ucraïnesos vivint a Catalunya. Volem continuar reiterant el nostre compromís amb les llibertats, la democràcia i els drets humans”.

Programa per a joves cooperants

En la seva intervenció, la titular d’Exteriors ha defensat fermament els valors de la pau i dels drets humans “davant les múltiples crisis i l’auge dels populismes i de l'extrema dreta” i ha subratllat la importància de desplegar l’Estratègia d’Educació Global, que interpel·la especialment el jovent.

L’Estratègia integra el programa per a joves cooperants, que es posarà en marxa enguany, i està impulsada pel Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i l’Agència Catalana de Joventut. “Volem incidir en els joves i les noves generacions. Estan distanciats de la cooperació al desenvolupament i volem donar-los l'oportunitat de participar en projectes de cooperació”, ha destacat Serret.

La iniciativa s’adreça a joves menors de 35 anys desocupats que podran optar a treballar en projectes internacionals d'organitzacions no governamentals. És una forma d’apropar les polítiques de cooperació al desenvolupament al jovent, i presentar el sector com una font d’oportunitats laborals.

La cooperació al desenvolupament feminista de Catalunya, un referent mundial

Les jornades signifiquen un pas ferm per avançar en la formulació d’una nova política de cooperació al desenvolupament feminista. És una “política de país” i “pionera a escala internacional”, ha destacat Serret.

Concretada al Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026, aquesta política s’arrela en gairebé 10 anys d’experiència aplicant un enfocament de gènere basat en els drets humans, i que s’erigeix com un tret distintiu de la cooperació catalana. A més, en la seva intervenció, la consellera ha recalcat que el Govern de la Generalitat seguirà amb el compromís d’arribar al 0,7% destinat a cooperació al desenvolupament l’any 2030.

Aquestes jornades, que també han comptat amb les intervencions de la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Yoya Alcoceba, i el director de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Vicenç Margalef, reuneixen més d’una vintena de persones expertes de fins a 14 països provinents d’agències de les Nacions Unides, la Comissió Europea, governs socis, agències de cooperació estrangeres, entre d’altres. “Només des d’aquesta transversalitat –des de les institucions, les entitats, els experts d’arreu del món– podrem contribuir a construir un món més just i més feminista”, ha conclòs la consellera.

Les Jornades de cooperació al desenvolupament feminista es poden seguir via streaming al canal de YouTube de Cooperació.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia