Cada municipi rebrà uns 430.000€ del Govern corresponents a l’exercici del 2023 per compensar els efectes del tancament de les centrals de Vandellós i Ascó que han de ser invertits en projectes de transició energètica, promoció econòmica i generació de llocs de treball, i podrà acollir-se al repartiment dels prop de 35 milions d’euros de l’exercici del 2024 ja acordats per al conjunt de municipis catalans afectats

Montse Bergés i Joan Talarn exposen diferents propostes en clau local i supralocal que permetin atraure bioindústries, instal·lacions d’energies renovables o el turisme sostenible

Reunió informativa FTN Generalitat i Diputació de Lleida
Imatge de la reunió informativa sobre les línies d'ajuts del Fons de Transició Nuclear, presidida per Montse Bergés i Joan Talarn
{"name":"2024/04/10/19/25/e3b9d490-e7a7-4466-a4cd-83899dea450e.jpeg","author":"DTGL","type":"0","location":"0","weight":203397}


El Govern de la Generalitat i la Diputació de Lleida han posat a l’abast dels 19 municipis beneficiaris dels Fons de Transició Nuclear possibles inversions a realitzar que s’ajusten als requisits per justificar aquests diners, que serviran fins al 2027 per finançar projectes de transició energètica, promoció econòmica i generació de llocs de treball a les zones afectades pel futur tancament de les centrals nuclears de Vandellòs i Ascó.

Amb aquest objectiu, la Diputació ha acollit aquesta tarda una trobada amb aquests municipis en la qual el president Joan Talarn i la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, han exposat diferents línies d’inversió. A la reunió també hi han assistit els directors dels serveis territorials d'Empresa i Treball i d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Vidal Vidal i Dolors Vila.

Del gairebé centenar de municipis catalans beneficiats amb aquest fons, 19 són de la vegueria de Lleida. Concretament, deu pertanyen a la comarca de les Garrigues: Bellaguarda, Bovera, la Granadella, l’Albagés, el Cogul, Granyena, Juncosa, la Pobla de Cérvoles, els Torms i el Soleràs. Els altres nou s’ubiquen al Segrià: Aitona, Alcanó, Almatret, la Granja d’Escarp, Llardecans, Maials, Sarroca, Seròs i Torrebesses. Cadascun rebrà 431.000€ corresponents a l’exercici del 2023, sumant en total 8,1 milions d’inversió. El passat mes de gener la Generalitat ja va executar el primer pagament del Fons de Transició Nuclear del 2023, de més de 174.000 euros en cada cas. Al setembre, els municipis rebran el segon pagament, de més de 257.700 euros.

El president Talarn ha exposat que “aquests fons són un instrument que ajuda a aprofundir en la necessària transformació sostenible de les comarques i la nostra obligació és posar a l’abast dels municipis beneficiats diferents línies en les quals es treballa d’ençà del 2019 conjuntament amb el G10 mitjançant l’Agenda Compartida per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran a través del G10. Aquestes línies es poden impulsar des de cada ajuntament o amb projectes supralocals en favor de la rehabilitació energètica d’edificis públics o la generació d’energies renovables, entre d’altres, i garantir una finalitat efectiva d’aquests diners”. D’aquesta manera, en funció de les potencialitats pròpies d’aquestes comarques, s’obre un ventall d’inversions municipals que van des de la valorització integral de la producció agrícola i ramadera per atraure bioindústries, a afavorir instal·lacions de generació renovable a petita escala, passant per la promoció del turisme sostenible i intel·ligent que posi en valor la riquesa natural, patrimonial i cultural del territori de manera sostenible i incorpori la innovació tecnològica com a vector d’especialització.

La delegada del Govern, Montse Bergés, ha ressaltat “l’avantatge que suposa la feina que ja s’està duent a terme des del G10 per identificar les oportunitats del territori en el repte conjunt d’assolir canvis profunds cap a un model econòmic que sigui capaç de generar suficient valor afegit per a crear activitat i fixar i atreure població”. “Aquestes oportunitats −ha explicat Bergés− tenen ocasió de prendre impuls aprofitant les diverses convocatòries específicament destinades al territori que la Generalitat, a través dels departaments d’Empresa i Treball, Acció Climàtica i ACCIÓ, publicarà entre el mes d’abril i de maig per facilitar la seva reindustrialització, el suport a noves activitats, fomentar l’arribada de noves inversions i també un suport molt transversal al conjunt del sector primari que té un pes molt significatiu”.

En aquest sentit, l’òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear ja ha acordat el repartiment dels prop de 35 milions d’euros corresponents a l’exercici del 2024, dels quals 23,7 es destinaran a ajudes a projectes empresarials en convocatòries de la Generalitat que s’adaptaran a la realitat territorial dels municipis afectats i enfocades en els sectors identificats com a generadors d’ocupació i d’impacte econòmic. La resta de recursos, 10,3 milions d’euros, s’adreçaran a finançar projectes locals i per acompanyar als projectes empresarials del Fons de Transició Nuclear.

Les centrals nuclears d’Ascó van entrar en funcionament el 1984 i el 1986, mentre que la central de Vandellòs II ho va fer l’any 1988. El Consejo de Seguridad Nuclear ha determinat allargar la vida útil de les centrals fins al 2030 i 2031. L’objectiu del Fons de Transició Nuclear és donar resposta a l’impacte del tancament de les centrals nuclears, que comportarà la desaparició d’una mitjana de 3.000 llocs de treball directes i incidirà en el teixit econòmic de prop d'un centenar de municipis del Segrià, les Garrigues, el Priorat, el Baix Camp, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre.

1  

Imatges

Moment se la reunió informativa sobre els ajuts del Fons de Transició Nuclear

Moment se la reunió informativa sobre els ajuts del Fons de Transició Nuclear 224549