1. La consellera ha participat en un debat a l’Ateneu Barcelonès sobre la importància de la implicació de la població jove en el projecte europeu
  2. Serret ha repassat com respondre els principals reptes de la Unió Europea i s’ha mostrat crítica amb el recent Pacte Migratori i d’Asil
EXT{"name":"2024/04/11/20/06/df27ad17-d151-4a1b-a607-68f5997a5103.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":212753}

L’Ateneu Barcelonès ha acollit un debat sobre les eleccions europees adreçat a la població jove organitzat per la Joventut Europea Federalista de Catalunya (JEF) i la Secció d'Estudis Polítics, Jurídics i Socials de la institució barcelonina.

“The Barcelona European Debate. What promises for the future for the future of young people?” ha reunit representants de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates (S&D), el Partit Popular Europeu (EPP), Renovar Europa (Renew), els Verds (Greens) i l’Aliança Lliure Europea (European Free Alliance).

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha clos l’acte amb una defensa dels valors vinculats al projecte europeu: “El nostre present i futur passa per la integració europea i la igualtat d’oportunitats entre tots els ciutadans d’Europa”.

Serret ha recordat que “per a Catalunya, Europa és el nostre marc de referència i desenvolupament, però la Mediterrània també. El futur de la Unió Europea i de la Mediterrània van de bracet”. En aquest sentit, ha proposat “estendre la visió de prosperitat compartida i de cooperació a tot el marc mediterrani”.

“Necessitem aprofundir i reforçar la visió estratègica europea vers la Mediterrània”, ha puntualitzat la consellera, “i per això impulsem la macroregió mediterrània, perquè necessitem més polítiques euromediterrànies”.

Reptes col·lectius i urgents

Serret ha fet referència als grans reptes que afronta el projecte europeu, com el canvi climàtic, l’habitatge i una transició demogràfica impulsada per l’envelliment i la diversitat creixent de la societat.

En relació amb el Pacte de Migració i Asil, la consellera ha llançat un “missatge crític”, afirmant que “la narrativa és important. La migració no es pot considerar un cost, sinó una oportunitat, perquè les persones que venen d’arreu contribueixen a fer país i a fer més Europa. Catalunya n’és un exemple”.

Així, Serret ha argumentat que “quan som capaços de donar drets i igualtat d’oportunitats, som capaços d’oferir seguretat a la nostra societat”.

La titular d’Acció Exterior i Unió Europea ha compartit la seva visió global del projecte europeu. “Estem en un moment de grans transicions i incerteses i hem de saber adaptar-nos als canvis geopolítics, al repte de la governança i de l’ampliació”.

Per aquest motiu, Serret ha demanat “més governança multinivell perquè la Unió Europea pugui decidir grans polítiques d’acord amb el que la ciutadania demana i mereix”.

Crida a la participació de cara al 9J

De cara a les eleccions europees del 9 de juny, Serret ha fet una crida a “recuperar la influència europea al màxim nivell per acostar el projecte europeu a la societat, perquè si no la distància amb la societat s’anirà ampliant”. “La cooperació transfronterera és clau”, ha reblat.

Finalment, la consellera ha instat tothom a “mobilitzar-se més que mai en aquestes eleccions” perquè “necessitem una Europa forta davant dels reptes globals i que tingui els valors fundacionals al centre”.

La sessió ha estat organitzada pel periodista, investigador i productor François Roberge; el president de la Joventut Europea Federalista de Catalunya (JEF), Taha Zitan Echcharif; i el ponent adjunt de la Secció d'Estudis Polítics, Jurídics i Socials de l’Ateneu Barcelonès i fundador de Palumba.eu, Pol Villaverde.

També hi han intervingut el vicepresident del Parlament Europeu, Rainer Wieland, i el president del Consell Català del Moviment Europeu, Jordi Xuclà.

1  

Imatges

EXT

EXT 294992