Les duu a terme el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a través del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals i són una mesura de suport a la ramaderia d’alta muntanya
El Pla estratègic de ramaderia extensiva de Catalunya, que aprovarà aquest mes el Govern, contempla aquesta mesura com una de les seves accions per millorar la viabilitat econòmica de les explotacions de muntanya
Cremes controlades i prescrites de vegetació per donar continuïtat a una labor cultural ancestral a les comarques de muntanya, com era la crema de pastures, sense que això posi en perill les masses forestals arbrades. Aquesta setmana a la muntanya de Montardit, a Sort, al Pallars Sobirà, s’ha fet una d’aquestes cremes aprofitant els darrers dies de la temporada, que finalitza amb l’arribada de la primavera i amb els prats més verds.
Aquestes cremes serveixen per mantenir i millorar la coberta vegetal amb el foc i afavoreixen un herbatge més tendre i fresc i el pas dels animals. Igualment, la reducció de la quantitat de vegetació seca acumulada incideix en una menor intensitat dels incendis forestals que hipotèticament puguin afectar cada vegada més aquests indrets, en l’escenari actual de sequera i canvi climàtic.
Més cremes amb el nou Pla estratègic de la ramaderia extensiva de Catalunya
Aquest mateix més d’abril anirà a Govern el Pla estratègic de la ramaderia extensiva de Catalunya, que s’ha gestat amb un procés participatiu de més de dos anys. És un pla transversal que interpel·la diferents unitats del Departament que han treballat de manera conjunta i han creat un òrgan de governança amb tots els actors implicats, per anar prioritzant les accions i buscant els recursos necessaris.
Una de les mesures que contempla és fer cremes, amb la finalitat de donar suport a la ramaderia extensiva d’alta muntanya. Es tracta, en definitiva, d’afavorir la viabilitat econòmica i la sostenibilitat de les explotacions i altres subsectors associats a la ramaderia extensiva.
Això coincideix amb el reforç de l’equip que duu a terme les cremes del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) de Forestal Catalana. Aquest reforç de personal, amb un especialista al capdavant, ha de permetre dissenyar i tenir un pla de cremes i incrementar-les per quan comenci la nova temporada a finals de la tardor d’aquest mateix any.
Les cremes es fan durant l’hivern quan les condicions meteorològiques ho permeten. No es poden fer si bufa el vent, si encara queda neu o si la vegetació és massa seca, com ha passat els últims tres anys també en gran part de les comarques de muntanya. Aquesta temporada, que finalitza amb la crema d’aquesta setmana, s’ha cremat al Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Ripollès.
El foc com a eina de prevenció d’incendis i per afavorir la biodiverisitat
Les cremescontrolades de vegetació, a banda de ser una bona eina de prevenció d’incendis forestals d’hivern i primavera a les comarques del Pirineu, s’apliquen amb diferents objectius. Aquesta temporada, se n’han fet per recuperar pastures a les zones d’alta muntanya, però també per afavorir la biodiversitat. El foc controlat introdueix una pertorbació moderada en un medi natural, que és aprofitada per renovar determinats hàbitats. De manera habitual i no només a l’hivern, també es fan cremes controlades de vegetació amb l’objectiu d’eliminarrestes forestals i crear i mantenir punts estratègics, o per millorar la protecció d’infraestructures i nuclis de població.
El foc és un procés natural en els ecosistemes mediterranis i la seva utilització controlada pot contribuir a diversificar el paisatge i afavorir els mosaics entre boscos i zones obertes.