Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

MINIATURA NP MAPA DE CULTIUS 2023

El Departament d'Acció Climàtica publica el mapa de cultius 2023

query_builder   15 abril 2024 14:10

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica publica el mapa de cultius 2023

  1. Així es dona accés a les dades de cultius declarats en la Declaració Agrària DUN 2023 per a la millora de la gestió de les explotacions agràries
  2. D’altra banda, el Departament, referent a nivell europeu en la publicació de dades de la Política Agrària Comuna, comparteix l’àmplia experiència en unes jornades organitzades per la Comissió Europea i el FEGA sobre dades obertes i la PAC
Mapa de cultius 2023.{"name":"2024/04/15/14/06/ae8a82cf-f7ab-41c9-a5d0-1327efeb84aa.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":349906}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va iniciar al 2015 la publicació del mapa de cultius de Catalunya amb origen DUN.

La DUN (Declaració anual que han de fer els titulars de totes les explotacions agràries) és l’eina per a realitzar la/es declaracions de les explotacions agràries a Catalunya. S’utilitza també per a sol·licitar ajuts i per a fer determinats tràmits amb el Departament de forma integrada, i alhora serveix per a inscriure’s i actualitzar el Registre d’Explotacions Agràries (SIDEAC - Sistema Integrat de Dades d’Explotacions Agràries de Catalunya).

En el mapa de cultius apareixen georeferenciats els productes declarats a la DUN amb referència Sistema d’Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles -SIGPAC (vegeu imatge). També conté informació sobre el grup de cultiu al qual pertany el producte (cereal, cítric, fruita dolça…), i el sistema d’explotació (secà o regadiu). A més, des de l’any 2021 s’inclou la informació de la varietat del cultiu declarada, el tipus de sistema de regadiu (per inundació, aspersió…), i la informació del segon producte quan aquest ha estat declarat a la DUN.

Podeu veure el mapa de cultius 2023 al visor corporatiu de la Generalitat en el següent enllaç: https://sig.gencat.cat/visors/Cultius_DUN_SIGPAC.html

Addicionalment, el mapa de cultius 2023 es pot descarregar des de:

  1. Web del Departament d’Acció Climàtica – Mapa de cultius: enllaç.
  2. Dades Obertes. Mapa de cultius amb origen DUN: enllaç

Les dades del mapa de cultius estan disponibles en format shape i geopackage per a fomentar la utilització de noves tecnologies. D’aquesta manera s’impulsa la creació de noves eines i aplicacions per al sector agrari, i, a més, es possibilita la seva anàlisi mitjançant processos de ‘Big Data’. En paral·lel, compleix les obligacions i recomanacions de la normativa estatal i comunitària en l’àmbit de transparència i reutilització de les dades de gestió pública per a la ciutadania.

Aquesta publicació s’afegeix al mapa d’explotacions agrícoles de Catalunya, la capa gràfica que geolocalitza les explotacions agrícoles a partir de les dades declarades a la DUN, amb la qual s’ofereix una informació rellevant per al sector i per a la ciutadania en general, tot respectant les polítiques de transparència i de protecció de les dades personals.

En aquesta línia, cal destacar també que el Departament d’Acció Climàtica és un referent a nivell estatal i europeu en la publicació i l’ús de dades obertes de la Política Agrària Comuna (PAC), com ha quedat palès en les jornades sobre el Sistema Integrat de Gestió i Control (SIGC, en anglès IACS) dels ajuts de la PAC, que van tenir lloc la setmana passada a Madrid, amb la participació del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), la Comissió Europea, i representants de les comunitats autònomes.

Els objectius de les jornades eren com aplicar el SIGC sota la directiva ‘Infrastructure for Spatial Information in the European Community’ (INSPIRE), la reutilització de la informació del SIGC, com afecta la política de dades i la digitalització de la UE en la PAC i la identificació dels àmbits on cal col·laborar.

En aquestes jornades hi va participar la cap del Servei de Control Integrat i Pagaments del Departament, Laura Ruana, explicant l’àmplia experiència en compartir dades de la PAC, amb accés lliure i gratuït, i moderant una de les taules sobre accés a les dades.

Finalment, val a dir també que les dades del SIGPAC que s’utilitzen per a identificar totes les parcel·les de cultiu de Catalunya es troben publicades d’acord amb els requisits de l’esmentada Directiva INSPIRE, una iniciativa de la UE per a establir una infraestructura d'informació espacial a Europa que està dissenyada per a ajudar a fer que la informació espacial o geogràfica sigui més accessible i interoperable per a una àmplia gamma de propòsits que donen suport al desenvolupament sostenible.

Per a més informació:

https://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/240410_mapa_cultius-2023

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia