Direcció General de Comunicació

Regionals

El Govern aprova el conveni amb Renfe per operar els serveis de regionals a partir de 2011

query_builder   14 desembre 2010 14:22

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el conveni amb Renfe per operar els serveis de regionals a partir de 2011

   
  • S’adapta el conveni vigent per adscriure els serveis de regionals a Rodalies de Catalunya i s’amplia fins al 31 de desembre de 2011
  • El conveni estableix l’oferta comercial i els recursos humans i tècnics que es destinaran a aquests serveis ferroviaris
  • S’aprova ampliar el conveni amb el Ministeri de Foment i Adif per a la utilització de la infraestructura
 
El Govern en funcions ha acordat modificar el conveni de gestió del servei de rodalia per tal d’incorporar també els serveis ferroviaris regionals a Rodalies de Catalunya, després que el Consell de Ministres aprovés el traspàs dels serveis regionals de Catalunya a la Generalitat el passat 26 de novembre.
 
D’aquesta manera, s’adapta el document que establia les condicions de prestació dels serveis traspassats de rodalia de Barcelona per incloure-hi també els serveis regionals traspassats a la Generalitat a partir de l’1 de gener del 2011 tot ampliant el conveni vigent amb Renfe-Operadora fins al 31 de desembre de 2011.
 
Igualment, el Govern ha aprovat la declaració de servei públic dels serveis regionals, equiparant-lo al servei de rodalia, per tal que aquests puguin rebre subvencions en el marc del futur contracte programa.
 
La Generalitat de Catalunya i Renfe-Operadora van signar el passat 13 de gener un conveni relatiu a la gestió del servei de rodalia de Barcelona que desplegava l’acord de traspàs d’aquests serveis al Govern en els aspectes tècnics i operatius. Mitjançant aquest traspàs, aprovat pel Consell de Ministres en data 30 de desembre de 2009, la Generalitat ha esdevingut l’autoritat ferroviària dels serveis de rodalia a partir de l’1 de gener de 2010. Sobre aquests serveis, ha assumit les competències que estableix l’article 169 de l’Estatut d’autonomia en relació amb els serveis ferroviaris que transcorren íntegrament dins el territori de Catalunya: gestió, regulació, planificació, coordinació i inspecció dels serveis i la potestat tarifària.
 
Oferta i recursos humans i tècnics
 
L’objectiu de la modificació d’aquest conveni és establir i concretar la direcció i gestió dels serveis ferroviaris de transport de viatgers tant de rodalia com de regionals que la Generalitat assumeix en l’exercici de les seves competències i com a nova autoritat ferroviària, un cop tancats els traspassos en aquest àmbit.
 
Pel que fa a l’organització per a la prestació del servei, el conveni estableix que els serveis regionals s’adscriuran a l’organització de Rodalies de Catalunya, creada per gestionar els serveis ferroviaris de titularitat de la Generalitat que discorren sobre la xarxa d’infraestructures de l’Estat.
 
El conveni preveu que el volum de l’oferta global de serveis regionals que prestarà Renfe-Operadora a Catalunya durant el 2011 serà de 763 trens setmanals circulant de mitjana, que equival a una producció de 5,334 milions de quilòmetres-tren l’any.
 
Finalment, el document concreta també el nombre de treballadors i el parc mòbil assignat als serveis regionals durant el 2011, que seran respectivament de 256 persones i 56 unitats.
 
Ampliació de l’acord per a la infraestructura
 
D’altra banda, el Govern també ha aprovat avui l’ampliació als serveis regionals del conveni amb el Ministeri de Foment i l’Adif signat el passat 8 de febrer de 2010 per a la utilització de la capacitat de la infraestructura ferroviària de rodalia de Barcelona.
 
Així, amb efectes d’1 de gener de 2011 s’assignen a la Generalitat de Catalunya totes les franges horàries vinculades a la prestació dels serveis ferroviaris regionals. Adif i la Generalitat col·laboraran en la programació de freqüències i horaris i l’organització de les línies per tal de garantir una gestió adequada del trànsit i una correcta explotació de la capacitat de la xarxa.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia