Cultura

Cartell

El Departament de Cultura celebra la Diada de Sant Jordi amb activitats a biblioteques, museus i arxius d'arreu del país

query_builder   19 abril 2024 10:56

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura celebra la Diada de Sant Jordi amb activitats a biblioteques, museus i arxius d'arreu del país

  1. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, farà una atenció a mitjans dimarts, 23 d’abril, a les 11.15 hores, al carrer Canuda amb Rambles per fer una valoració de la jornada


El Departament de Cultura celebra la diada de Sant Jordi amb un seguit d’activitats arreu del país a biblioteques, museus, arxius, i amb actes que posen de relleu figures clau de la literatura i cultura catalanes.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, farà una atenció als mitjans de comunicació dimarts, 23 d’abril, a les 11.15 hores, al carrer Canuda amb Rambles per fer una valoració de la jornada. Després, la consellera participarà a un acte a l’Ateneu Barcelonès, i a la tarda participarà a l’acte de lliurament dels Premis Sant Jordi de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Al llarg del dia hi haurà diferents activitats per tot el territori. La llengua catalana torna a tenir protagonisme durant la Diada de Sant Jordi. El dia 23 d’abril, el Departament de Cultura posarà en funcionament la cabina de la Queta, creada per a la campanya “Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure” de foment del català. La instal·lació estarà ubicada a Barcelona, concretament a la Plaça Catalunya, i oferirà diverses activitats interactives i d’enregistrament sonor. Entre aquestes hi haurà la gravació d’un karaoke amb la cançó de la campanya, la possibilitat de donar una mostra de veu al projecte AINA, respondre preguntes relacionades amb el seu ús del català i practicar la llengua en una conversa amb la Queta amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre la importància de mantenir el català i fer petits gestos per incrementar-ne l’ús diari. Està previst que l’horari d’obertura de la cabina sigui de 9 a 20 hores.

La diada de Sant Jordi se celebra també al Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) amb més d’una cinquantena d’activitats organitzades arreu del país, en col·laboració amb diverses entitats del territori i ens locals. Els actes amb motiu de Sant Jordi es poden consultar a l’agenda i en destaquen lectures de textos poètics, concursos lingüístics o presència en fires i festes populars, entre d’altres. D’aquesta manera, l’alumnat dels cursos de català i els participants del Voluntariat per la llengua també formaran part activa de la jornada. 

Paral·lelament, el CPNL també fa difusió de dues llistes de reproducció musicals relacionades amb la diada de Sant Jordi. La primera és Històries i costums, en què a través de cançons de diferents estils es fa un repàs a la història, les tradicions i els costums de Catalunya. L’altra llista és Poemes cantats, que recull composicions líriques que van des de l’edat mitjana fins a l’actualitat. Les dues llistes s’engloben dins del web de música en català del CPNL

Per la seva banda, la Secretaria de Política Lingüística prepara també dues accions: “Aquest Sant Jordi, tu també signaràs”, una petita campanya de difusió de conceptes de Sant Jordi en Llengua de Signes Catalana (LSC), amb 12 vídeos que mostren com se signa “Sant Jordi”, “drac”, “rosa”, entre d’altres; i un nou volum de la col·lecció "Llegir per parlar, llegir per aprendre", dedicat a Vicent Andrés Estellés, amb la finalitat de reforçar l’aprenentatge i l’ús de la llengua a través de la lectura.


Lletres al Parlament

Entre moltes activitats, el 22 d’abril se celebrarà l’acte literari 'Lletres al Parlament'. Es tracta d’un acte d’homenatge que la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i el Parlament de Catalunya organitzen cada any al voltant de la Diada de Sant Jordi. Hi participaran la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe. L’acte consistirà en la lectura de fragments de textos d'Àngel Guimerà i de Joan Salvat-Papasseit, amb motiu del centenari de la seva mort, i de Montserrat Vayreda i Vicent Andrés Estellés, amb motiu del centenari del seu naixement. L'acte s'emetrà en directe des del Canal del Parlament


Bateig de trens amb noms d’escriptors i escriptores

Com és habitual pels voltants de Sant Jordi, figures clau de la literatura i la cultura catalanes tornen a ser protagonistes per Sant Jordi en el Bateig de trens de Ferrocarrils de la Generalitat, en què es nomenen combois amb el nom dels escriptors i les escriptores en el seu any de commemoració. El programa “Lletres als Ferrocarrils de la Generalitat”, que es fa en col·laboració amb la Institució de les Lletres Catalanes, té com a objectiu visibilitzar els autors catalans i la seva obra en els espais quotidians que freqüenten les persones.

Enguany es bategen quatre trens amb el nom de personalitats de la literatura i la cultura catalanes que aquest any commemora el Departament de Cultura. Així, donaran nom a trens de Ferrocarrils: Àngel Guimerà, el dramaturg català de més projecció internacional; Joan Salvat-Papasseit, poeta i precursor del futurisme i l’avantguarda a Catalunya, amb motiu del centenari de la seva mort; Vicent Andrés Estellés, principal renovador de la poesia al País Valencià des d’Ausiàs March; i Montserrat Vayreda, poeta i escriptora empordanesa, amb motiu del centenari del seu naixement. Els trens Joan Salvat-Papasseit i Montserrat Vayreda circularan per la línia Llobregat-Anoia de Ferrocarrils; mentre que els trens Àngel Guimerà i Vicent Andrés Estellés ho faran per la línia Barcelona-Vallès.

L’estació de Ferrocarrils de Gràcia acollirà, el dilluns 22 d’abril a les 18 hores, una lectura de textos dels quatre autors commemorats acompanyada de piano, amb la col·laboració de l’associació del Concurs Internacional de Música Maria Canals i la Institució de les Lletres Catalanes. Com cada any, coincidint amb la celebració de Sant Jordi, Ferrocarrils il·luminarà amb els colors de la senyera les voltes de l’estació de Plaça Catalunya. Una estació per on hi passen diàriament més de 90.000 persones.


Portes obertes als museus de la Generalitat de Catalunya

Els museus de la Generalitat de Catalunya oferiran portes obertes el dimarts de Sant Jordi. Concretament, hi participen el Museu d’Arqueologia de Catalunya (totes les seves seus: Barcelona, Empúries, Girona, Olèrdola i Ullastret); el Museu d’Història de Catalunya; el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya; el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (seus de Tinglado 4, Museu i Necròpolis Paleocristians, Vil·la romana dels Munts i Conjunt monumental de Centcelles).

A Barcelona, el Museu d’Història de Catalunya organitza la sessió de contes ‘Dracs de tot el món i on trobar-los’, per a nens i nenes a partir de 3 anys. L’activitat tindrà lloc dissabte 20 d’abril, a les 11 hores. El diumenge 21 d’abril a les 11 hores organitzen l’activitat familiar Dibuixa el teu Drac!, adreçada per a famílies amb nens i nenes a partir de 6 anys, amb l’acompanyament del dibuixant i ninotaire Lluïsot, expert en dracs de tota mena i gran coneixedor de la seva anatomia i formes. El 24 d’abril, el poeta i comissari de l’Any Rector de Vallfogona, Josep Pedrals, llegirà, a l’Espai Àgora del Museu, un recital fent un repàs de la vida i miracles del personatge del Rector de Vallfogona, que tant se'n va parlar entre els seus contemporanis i també posteriorment.

A Girona, el Museu d’Art de Girona proposa el dimarts 23 d’abril l’espectacle familiar “El petit Príncep”, a càrrec de la companyia NS Danza. L’activitat està adreçada a nens i nenes de 1r a 4t de primària d’escoles gironines. Al MNACTEC, el 23 d’abril, el carillonista Blai Ciurana ofereix una audició amb el carilló del Museu, amb un programa de 14 melodies actuals, populars i clàssiques.


Activitats als Arxius

Els Arxius Comarcals de Catalunya també organitzen activitats coincidint amb la diada de Sant Jordi, entre les quals destaquen les presentacions de llibres.

Dimecres 17 d’abril, a l’Arxiu Comarcal del Maresme (Mataró), es va fer la presentació del conte Un arxiu és, de l'arxivera Núria Canellas i la il·lustradora mataronina Anna Domenich, dirigit a alumnes, professorat i famílies per conèixer el món dels arxius a partir d’un argument original. Ahir dijous, 18 d’abril, es va presentar, a l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà (La Bisbal de l’Empordà), el llibre “Història de la Bisbal. Retrat d’una vila conceptista”, de Jordi Frigola i Arpa.

L'Arxiu Comarcal del Baix Penedès i el Consell Comarcal del Baix Penedès presentaran el llibre titulat Jaume Alegret i Vidal (1847-1913), un vendrellenc rellevant, de Joan Latorre i Solé. En el marc de la diada de Sant Jordi, es faran tres presentacions: el 18 d’abril, a la Biblioteca Pública Terra Baixa (El Vendrell); el 20 d’abril al Monestir de Santa Maria (Santa Oliva) i el 21 d’abril a Ca l’Alegret (La Bisbal de l’Empordà).

Per la seva banda, l’Arxiu Nacional de Catalunya presenta una petita exposició de material bibliogràfic procedent del fons Max Cahner|ANC1-1102. La mostra inclourà divuit peces patrimonials històriques, de llengua i literatura, d’obra seva o sobre ell, i com a creador, impulsor i col·laborador. Max Cahner (1936-2013) va ser el primer conseller de Cultura de la Generalitat restaurada i impulsor de la creació de l’Arxiu Nacional el 1980. L’objectiu de la mostra, ara que s’han complert deu anys del seu traspàs, és el de donar a conèixer la seva extraordinària biblioteca, d’uns 49.000 volums, dipositada a l’Arxiu Nacional el mateix any 2013.

La mostra s’explicarà també al web de l’ANC a l’espai de Sant Jordi.


Activitats de la Xarxa de Biblioteques Públiques de Catalunya

Les biblioteques tornen a celebrar l’arribada de la diada dels llibres i les roses amb la Revetlla de Sant Jordi: una programació especial que festeja i exalta els amants de la lectura, els llibres i les biblioteques. La Revetlla de Sant Jordi esdevé una convocatòria excepcional, festiva, participativa, amb activitats culturals per a tothom a l’entorn de la lectura i les biblioteques, amb quasi 100 activitats que han preparat una setantena biblioteques d’arreu del territori.

També la Biblioteca de Catalunya, com cada any, celebrarà una jornada de portes obertes, entre les 10 i les 19.30 h. S’oferiran visites guiades per grups, de 10 a 13.30 i de 16 a 18.50 hores. A les 10.40 i a les 17.30 es faran visites en castellà, i a les 12.30 i a les 16.30 en anglès. També es podrà seguir l’itinerari senyalitzat per lliure. Es podran veure exposicions i mostres que exemplifiquen els rics i diversos fons de la Biblioteca de Catalunya, un patrimoni que constitueix el testimoni de la creació literària, artística i cultural de Catalunya al llarg dels anys.

A la Sala d’exposicions, a peu de carrer, es podrà visitar “Compondre en clau femenina”. I a l’Espai Zero, al vestíbul de la BC, l’exposició “Oriol Sàbat, una vida dibuixada”. A més durant el dia s’oferiran diverses actuacions de pianola, i a les 16 hores, tindrà lloc l’actuació del duo de flauta i piano Júlia Vizcaino i Niels Bekius.


100.000 punts de llibre dels Premis Nacionals de Cultura a totes les biblioteques de Catalunya

Per la seva banda, el CoNCA impulsa una acció per Sant Jordi en col·laboració amb el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de difondre l’obra i figura dels Premis Nacionals de Cultura 2023. Els usuaris de les biblioteques públiques catalanes podran col·leccionar, a partir del 23 d’abril, els diferents punts de llibre que reten homenatge a la directora d’espectacles de circ Alba Sarraute, el cantautor Joan Manuel Serrat, la traductora Dolors Udina, el pintor Joan-Pere Viladecans i el festival de les arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre, Eufònic. Es distribuiran un total de 100.000 exemplars, 20.000 per premiat, en 440 biblioteques del país. Cada biblioteca disposarà de cinc models de punts de llibre amb un retrat realitzat per la fotògrafa Silvia Poch. Als punts de llibre hi haurà un codi QR que enllaçarà amb les entrevistes que els ha fet la periodista cultural Anna Guitart i una frase dels guardonats relacionada amb la cultura o amb el seu àmbit artístic.

A més, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya col·labora un any més en la difusió dels Premis Nacionals de Cultura i posa a disposició dels usuaris de la Biblio Digital, la plataforma de préstec de continguts digitals del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, els documentals Baula (2022), Solstici (2021) i Resiliència (2020). En breu s’hi afegiran Teixit (2023) i les entrevistes en profunditat de cadascun dels guardonats d’enguany.


Una diada popular

Amb motiu de la diada de Sant Jordi, la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural recomana diverses publicacions i ofereix duplicats de llibres del Centre de Documentació de Cultura Popular; també sorteja dos lots de llibres a les persones que segueixin el compte @cultpopular_cat i que facin una repiulada i un ‘m’agrada’ amb l’etiqueta #SantJordi2024.

Per altra banda, i com ja s’ha fet en els darrers anys, la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural participa en la iniciativa anomenada Bookcrossing. Ofereix una publicació als ciutadans –Catàleg ‘Corpus 700 de festa a Catalunya’-- que, un cop llegida, es pot “alliberar” en un espai públic per a facilitar que una altra persona la trobi i la “capturi” de nou.

Durant la setmana del 22 al 28 d’abril, el Centre de Documentació de Cultura Popular també convida als seus lectors a un joc creatiu en el qual les cares són substituïdes per portades de llibres sobre cultura popular i associacionisme cultural per tal de compartir-ho a través de la xarxa X amb les etiquetes #bookface #carallibre #SantJordi2024.

Tota la informació es pot trobar al web de la direcció general.


Cultura digital

La Direcció General d’Innovació i Cultura Digital ha preparat un vídeo amb una proposta de lectures variades proposades per agents del sector de la cultura digital i del món dels videojocs entrevistats al blog de Cultura Digital. Els títols han estat proposats per: Eurídice Cabañes, Desilence, Xavi Tribó, Albert Barquè, Carlota Broggi, Aida Boix, Hamill Industries, Sergi Jordà, Joana Moll, Dani Santigosa i Laura Fernandez i el Col·lectiu Estampa. A més, el BUMP! del mes d’abril, el butlletí d’Innovació i Cultura Digital, inclourà un article sobre videojocs inspirats en llibres i novel·les de la periodista cultural Eva Comas i un altre amb recomanacions de llibres de ciència ficció i gèneres fantàstics de Ricard Ruiz Garzón, escriptor i comissari del Festival 42.


Cultura Jove

Dins de la Campanya Cultura Jove, el 23 d’abril al matí es farà un programa a la terrassa del Santa Mònica replicant els programes que es fan a iCat amb públic de Cultura Jove. A la tarda, també a la terrassa, es farà el Programa “Clímax” del canal EVA de 3Cat, en directe, amb col·laboracions especials dels presentadors del Camerino, públic de Cultura Jove”.

D'altra banda, Catalan Arts, la marca d’internacionalització de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), publicarà una llista de temes musicals de Sant Jordi al seu canal Catalan Music a Spotify. Són tots temes d'artistes catalans publicats en el darrer any.


Sant Jordi al Santa Mònica

El pròxim 23 d'abril, d'11 a 20h, Les Mòniques, artistes residents al Santa Mònica, obriran el seu espai de creació per convertir-lo en un punt d’intercanvi de llibres i plantes.

Entre altres activitats s’oferirà la possibilitat de consultar i autoimprimir còpies de les autopublicacions ideades des del Santa Mònica i crear xapes literàries com a record de la diada. El Gremi de gastronomia refrescarà la jornada oferint aigua de pètals de rosa als participants.

Autopublicacions ideades des del Santa Mònica:

  1. Walter Benjamin. Breve historia de la inteligencia artificial. (Gremi de Digitalització)

Facsímil autoeditat pel gremi de Digitalització 22-23 que proposa una relectura de l’assaig Breve historia de la fotografia que Walter Benjamin va publicar el 1931, a partir de la substitució sistemàtica de Benjamin de la paraula “fotografia” per “intel·ligència artificial”. La lectura d’aquesta nova versió del text posa de manifest com l’alarmisme al voltant del fi de l’art humà generat pel boom mediàtic viscut el 2022 sobre les noves eines d’intel·ligència artificial ha atiat, en realitat, vells fantasmes polítics i socials novament catalitzats a través de les transformacions de la imatge contemporània.

  1. Lift-Leaks (Gremi d’Espais)

Lift-Leaks és un document confidencial que algú es va deixar oblidat a la Sala Bar del Santa Mònica. Alhora és un prototip objectual dissenyat i produït pel gremi d’Espais 22-23 que fent ús de metodologies etnogràfiques, d’invisibilitat i d’observació, recol·lecta les percepcions espontànies de les persones que transiten les Rambles i visitants del Santa Mònica sobre el carrer, la ciutat, l'art, i el propi centre d’arts.

  1. Invocacions (Gremi de Participació)

Fanzine versió beta-insurrecta d’una primera versió de la bústia d’invocacions del gremi de Paticipació 23-24 . Rastre de la comparsa insurrectaque va celbrar el 24 de febre la monstruosa resistència en una “cercavila” juntament amb la Morenada Perifèrica, Radia Cava-ret, Silvia Maestre Limiñana i membres d'Irreparables. Amb la participació dels textos-gestos de Patri Vizcaino, Frank Trobok, Pati del Razo, La inmunda, La copy-toe, Tatiana Antoni Conesa, Ángela Palacios, Nadia Jbr.

  1. Fanzine del projecte Llums Comuns

Publicació que sorgeix de les experiències del projecte comunitari Llums Comuns, impulsat i produït pel Santa Mònica i La Traginera, Comunalitat de Ciutat Vella

que aposta per l’art i l’espai públic com a bé comú. El fanzine es compon de dues parts, una que desenvolupa les implicacions del projecte amb la comunitat veïnal i l'altra en la qual s'expliquen les instruccions a seguir per a construir artefactes lumínics basats en l’obra Liberty and Light de Chila Kumari pas a pas amb la metodologia DIY/DIWO.

  1. Lumbre Migrante

Lumbre Migrante és una guia en format imprès i digital impulsada pel gremi de Participació 22-23 que té l'objectiu d'acompanyar i fer de mapa en el procés d'aterratge en els tràmits administratius lligats a llei d'estrangeria del Regne d'Espanya. A més d'una guia de tràmits per organitzar els documents, Lumbre Migrante és també un repositori de recursos que han pogut ser llistats gràcies a les següents entitats col·laboradores: Associació Migració i Economia Social i Solidària- Migress, Associació més que cures, Sindicat Sindillar - Sindihogar, Top Manta, Putas Indignadas, Conectats, Fundació Surt, Tic-Tac, Xarxa Jurídica Antiracista, S.O.S. Racisme, La Creatura i Abarka.

A més de les autopublicacions, el Santa Mònica també edita una col·lecció de llibres amb Galàxia Gutenberg. Si voleu regalar cultura, aquest Sant Jordi o en una altra ocasió, les publicacions del Santa Mònica es troben a la venda a les principals llibreries de la ciutat.

  1. Instantània d’una nova institució. Vocabularis per a la col·lectivització artística

Cinquanta-un termes mostren els diversos assajos institucionals que el centre d’arts Santa Mònica ha anat desenvolupant els darrers anys, enfocats a repensar la seva estructura, naturalesa i funció des de la práctica diària. Aquests termes, organitzats en sis seccions, confeccionen un glossari necessàriament incomplet, no tancat ni definitiu: una instantània d’una nova institució que es basa en la porositat respecte a l’acció col·lectiva, així com en una autointerrogació i una transformació constants.

  1. La tradició que ens travessa

El centre d’arts Santa Mònica va presentar el febrer del 2022 La tradició que enstravessa, una exposició sobre diverses lectures crítiques de les tradicions que ens han configurat i que encara segueixen fent-ho. D’aquesta experiència tentacular, de les seves derivacions i les seves fugues, parteix aquest llibre. És el rastre escrit dels processos que es van anar desenvolupant al llarg de tot el procés de creació, i que van continuar generant formes de coneixement mentre l’exposició va estar oberta al públic.

  1. Exposar, no exposar-se

El primer cicle de programació del nou Santa Mònica va orbitar al voltant d’un conjunt de preguntes derivades dels processos de deconstrucció i reconstrucció d’un centre d’arts, en els àmbits institucional, arquitectònic i simbòlic.


Catalunya celebra Sant Jordi amb més de 350 actes en unes 200 ciutats de tot el món

Les delegacions del Govern de la Generalitat de Catalunya a l’exterior organitzen gairebé 300 actes per commemorar la diada de Sant Jordi a ciutats de tot el món. Aquestes activitats es completaran amb els esdeveniments promoguts per les comunitats catalanes a l’exterior, els casals catalans, l’Institut Ramon Llull i DIPLOCAT. En total, són més de 350 activitats. Per primera vegada, les delegacions a Corea del Sud i al Japó se sumaran a la celebració de Sant Jordi reforçant la diada a Seül i Tòquio. Els actes són sobretot literaris i culturals, i inclouen lectures dramatúrgiques, concerts o exposicions, però també s’organitzen tallers de traducció i d’il·lustració, activitats infantils, tastos gastronòmics, conferències o actuacions castelleres, sempre amb l’objectiu de difondre la llengua i la cultura catalanes arreu amb motiu de la diada de Sant Jordi.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia