Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

DACC

Acció Climàtica minimitza els sorolls i les olors de l'escorxador de Manlleu per garantir la seva viabilitat a llarg termini

query_builder   19 abril 2024 12:41

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica minimitza els sorolls i les olors de l'escorxador de Manlleu per garantir la seva viabilitat a llarg termini

  1. Actualment, dona servei a més de 750 explotacions ramaderes corresponents majoritàriament a la Catalunya Central
  2. És un escorxador de proximitat que es dedica al sacrifici i especejament en sala annexa de boví i oví-cabrum, i la seva continuïtat és clau atès que actualment és l’únic escorxador d’oví-cabrum que pot donar servei de sacrifici amb un volum adient a la comarca d’Osona
DACC{"name":"2024/04/19/12/39/4048d851-5dcb-4d24-9eee-1c1de8c0b541.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":165734}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha impulsat les obres per minimitzar les olors i els sorolls de l’escorxador de Manlleu amb l’objectiu de garantir la seva viabilitat i sostenibilitat a llarg termini. El desenvolupament urbanístic del municipi i del marc normatiu aplicable a l’activitat han comportat que l’escorxador hagi hagut de dur a terme algunes mesures correctores per adaptar la seva activitat al context social que l’envolta.

Les mesures adoptades han permès, per exemple, el confinament de la nau industrial i la millora tant en la càrrega i descàrrega com en la logística de maneig d’aquestes operacions per fer-la compatible amb l’emplaçament on es troba i evitar així el seu cessament.

El director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, ha destacat durant la visita que ha fet a l’escorxador que “l’aposta decidida del Departament per ajudar aquesta infraestructura que dona servei a un gran nombre de ramaders i carnissers de la zona forma part de l’Estratègia alimentària de Catalunya, que té com un dels quatre grans objectius disposar d’un sistema alimentari propi i arrelat al territori.”

En aquest sentit, la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, ha manifestat que l’escorxador és un “valor a mantenir per continuar donant servei a petites empreses i clients minoritaris i potenciar així els productes de quilòmetre zero i els comerços de proximitat, els quals es poden obtenir en carnisseries i establiments de restauració locals, cosa que afavoreix l’economia, la ramaderia i la gastronomia local.”

La visita també ha comptat amb la presència del director dels serveis territorials del Departament a la Catalunya Central, Manel Armengol, així com representants de l’escorxador.

Un equipament clau

Aquest és un escorxador de proximitat que es dedica al sacrifici de boví i oví-cabrum, amb sala d’especejament annexa, i la seva continuïtat és clau atès que actualment és l’únic escorxador d’oví i cabrum que pot donar servei de sacrifici amb un volum adient a la comarca d’Osona i la Catalunya Central, juntament amb Carnissers del Berguedà, però aquest últim és d’ús intern per als seus clients.

La resta d’escorxadors de proximitat amb característiques similars es troben a gran distància com ara a les Terres de l’Ebre o són escorxadors més grans com els de Sabadell, Sant Cugat, Girona i el Baix Camp on els seus clients no són petits carnissers o ramaders locals.

L’activitat de sacrifici d’animals al municipi de Manlleu en l’actual emplaçament de l’escorxador es porta desenvolupant des de l’any 1947 per abastir de carn la població. L’any 1994, la societat Escorxador Manlleuenc d’Artesans va donar continuïtat a aquesta activitat tradicional en règim de concessió, atorgada per un termini de 50 anys, en funcionament fins a l’actualitat.


Espècies

Caps anuals sacrificats

Producte final anual (tones)

Boví

8.000

2.000

Oví (ovelles i xai)

30.000

500

Cabrum (cabrit)

3.000

30

Actualment, l’escorxador dona feina a 20 persones i sacrifica animals per a més de 750 explotacions ramaderes corresponents majoritàriament a la Catalunya Central. En concret, dona cobertura d’aquest servei a explotacions de 30 municipis de la comarca d’Osona, 3 del Lluçanès, 5 del Moianès, 1 del Bages, 2 del Berguedà, 1 del Solsonès i dos municipis més del Vallès Oriental i la Garrotxa.

L’escorxador de Manlleu preveu rebre un ajut de 229.541,88 euros que suposarà un 42% de la inversió total auxiliable. Aquest ajut, que promou la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, forma part de la línia ajuts a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agroalimentaris dotada amb 20 milions d’euros.

2  

Imatges

Visita a l'escorxador de Manlleu.

Visita a l'escorxador de Manlleu. 160247

Visita a l'escorxador de Manlleu.

Visita a l'escorxador de Manlleu. 165734

Alimentació
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia