Acció Exterior i Unió Europea

La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, durant la seva intervenció

Viatge institucional a Mèxic

Serret i Batres signen el primer acord bilateral entre el Govern de Catalunya i el de Ciutat de Mèxic

query_builder   20 abril 2024 00:04

event_note Nota de premsa

Viatge institucional a Mèxic

Serret i Batres signen el primer acord bilateral entre el Govern de Catalunya i el de Ciutat de Mèxic

  1. La consellera Serret s’ha reunit amb el cap del govern de Ciutat de Mèxic, Martí Batres, a qui ha traslladat la importància estratègica de Mèxic per a l’acció exterior catalana
  2. Batres: “Heu omplert de significat les paraules estat, república i democràcia, i heu demostrat que els problemes democràtics es resolen amb més democràcia”
La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, durant la seva intervenció{"name":"2024/04/19/23/58/b1015a41-ff07-4899-8ad7-78c01adf04c6.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":151561}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha iniciat avui el seu viatge institucional a Mèxic, acompanyada del delegat del Govern a Mèxic i a l’Amèrica Central, Lleïr Daban i Hurtós. Aquest matí, Serret ha formalitzat, juntament amb el cap del govern de Ciutat de Mèxic Martí Batres, la signatura del primer acord bilateral entre el Govern de Catalunya i el de Ciutat de Mèxic, que ha tingut lloc al Palau de Govern de la capital mexicana, en un acte que ha aplegat vora un centenar de personalitats mexicanes i membres de la comunitat catalana.

Mèxic és un dels països prioritaris de l’acció exterior catalana i aquest acord és un pas endavant per a la ciutadania catalana i la de Ciutat de Mèxic”, ha subratllat la consellera Serret.

Per la seva banda, el cap de govern Martí Batres ha destacat que la presència històrica de catalans a Mèxic “és un plaer i un orgull”, i que la trobada d’avui és una oportunitat per “reforçar la relació entre governs progressistes i intercanviar experiències de cara al futur”.

“Mèxic sempre està atent i solidari amb la lluita del poble català per les llibertats d’homes i dones”, ha afegit Batres. “Heu omplert de significat les paraules estat, república i democràcia, i heu demostratque els problemes democràtics es resolen amb més democràcia”.

La consellera ha fet valer la tasca de la Delegació del Govern a Mèxic i a l’Amèrica Central, inaugurada el 2019, “perquè apropa Catalunya a Mèxic, i els vincles polítics i institucionals que estem teixint són altament valuosos”. “Llatinoamèrica és una regió clau per a l’acció exterior catalana, i ho demostra el fet que el Govern ja hi té quatre delegacions institucionals”, ha afegit la consellera.

L’acord entre ambdós governs intensificarà unes relacions que són històriques, i estructurarà la col·laboració en àmbits com l’ocupació, les polítiques digitals, la gestió de residus i aigües, l’intercanvi cultural i educatiu, o la implementació d’estratègies compartides contra el canvi climàtic, entre d’altres.

En la seva intervenció, la consellera ha destacat les relacions històriques entre Catalunya i Mèxic, que s’expliquen per la solidaritat del poble mexicà amb l’acollida de vora 10.000 exiliats catalans durant la dictadura franquista. De fet, enguany es commemora el 85è aniversari de l’arribada del primer vaixell d’exiliats catalans i espanyols a Mèxic, el Sinaia, el qual va atracar al port de Veracruz el 13 de juny de 1939 provinent de Sète, França.

“La generositat del poble mexicà amb la rebuda de milers d’exiliats catalans, i amb el seu compromís amb la democràcia i els drets humans, va marcar unes relacions que són històriques, i que avui intensifiquem amb aquest acord bilateral mirant cap al futur”, ha subratllat Serret. “Avui és un dia important per a les relacions de Catalunya i Mèxic”, ha conclòs la consellera.

Recepció institucional amb autoritats mexicanes

Serret es reunirà aquesta tarda amb diverses autoritats mexicanes a la Fundación Miguel Alemán de Ciutat de Mèxic. Entre els assistents hi haurà representants del govern federal mexicà, representants dels estats mexicans a Ciutat de Mèxic, representants d’organismes multilaterals amb seu a Mèxic, i membres del Club Catalán de Negocios, entre d’altres.

La recepció institucional també ha servit per donar la benvinguda als nous socis mexicans que s’adheriran a la Coalició Internacional del Tractat dels Plàstics, en el qual el Govern de Catalunya té un rol protagonista com a coimpulsor de la iniciativa juntament amb altres governs locals i regionals, i que es presentarà públicament a Ottawa, el 22 d’abril, amb motiu de la reunió del Comitè Negociador Intergovernamental (INC, en anglès). Els socis són l’Associació Mexicana d’Oficines Internacionals dels Estats (AMAIE), l’Associació d’Autoritats Ambientals dels Estats (ANAEE) i l’Associació de Ciutats Capitals, que representen 32 estats federatius i 23 ciutats capitals del país.

Aquest vespre, Serret es reunirà amb Alejandro Alday González, director general de l’Instituto Matías Romero, l’acadèmia diplomàtica de Mèxic. La reunió amb Alday serà una oportunitat per conèixer de primera mà el servei exterior mexicà de cara a la implementació del cos d’acció exterior a Catalunya. El mes d’octubre passat, el Govern va fer un primer pas amb la creació d’aquest futur cos de personal especialitzat en relacions internacionals amb l’aprovació de l’avantprojecte de llei de creació del cos d’acció exterior i Unió Europea.

L’Amèrica Llatina, una regió prioritària per a l’acció exterior catalana

L’Amèrica Llatina és una regió prioritària de l’acció exterior catalana. En els darrers anys, Catalunya ha desplegat la seva presència institucional a la regió amb l’obertura de quatre delegacions del Govern. En concret, l’executiu català compta amb la Delegació a Mèxic i Amèrica Central, la Delegació al Con Sud, la Delegació al Brasil i la Delegació als Estats Andins.

Actualment, hi ha més de 20.000 catalans residint a Mèxic, cosa que el converteix en el sisè país amb més població catalana resident a l’exterior. A més, la diàspora mexicana a Catalunya també és ben present, amb més de 7.500 mexicans.

Mèxic és també un soci econòmic i comercial prioritari per a Catalunya. És el principal mercat llatinoamericà per a l’exportació catalana i un dels més rellevants de fora d’Europa. ACCIÓ disposa d’una oficina a Mèxic i d’una a Panamà que cobreixen els països de l’Amèrica Central i el Carib.

  1. En aquest enllaç de descàrrega trobareu vídeos recurs de la jornada a Ciutat de Mèxic i fragments dels discursos de la consellera Serret i del cap del govern de Ciutat de Mèxic, Martí Batres

2  

Imatges

La consellera Serret, durant la reunió amb el cap de govern de Ciutat de Mèxic, Martí Batres

La consellera Serret, durant la reunió amb el cap de govern de Ciutat de Mèxic, Martí Batres 132841

La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, durant la seva intervenció

La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, durant la seva intervenció 151561

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia