- La Masó ha recuperat una bassa de 200.000 m3 mitjançant els ajuts del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural
El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, i la directora dels serveis territorials d’Acció Climàtica,Glòria Tibau, han visitat aquest dilluns La Masó, on s’han reunit amb la Comunitat de Regants Regadius del Francolí.
La Comunitat de Regants es troba immersa en la modernització integral del regadiu existent al terme municipal de la Masó amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, mitjançant l’Ordre ARP/107/2021 d’ajuts a les comunitats de regants per a la millora i modernització de les xarxes de regadius en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya.
La principal actuació s’ha dut a terme en una bassa de 200.000 metres cúbics de capacitat que tenia la coberta impermeabilitzant malmesa des de fa anys a conseqüència dels efectes d’un temporal. L’elevat cost econòmic de la reparació feia inviable que pogués assumir-la la Comunitat de Regants que ara ha fet front a les obres de millora gràcies al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).
L’actuació de millora del sistema de regadiu inclou també la substitució de les séquies de terra que condueixen l’aigua fins a la xarxa de reg, així com la millora de l’equip de bombeig i la instal·lació d’electrovàlvules i comptadors per al control de cadascun dels usuaris. El cost total de l’actuació és de gairebé 1,4 milions d’euros dels quals prop de 700.000 provenen de l’ajut concedit pel Departament d’Acció Climàtica. La previsió és que la nova instal·lació entri en funcionament abans de l’estiu.
L’actuació s’emmarca en el conjunt d’accions impulsades pel Departament d’Acció Climàtica per recuperar basses i sistemes de reg a la conca del riu Francolí, seguint l’estratègia d’ajut al desenvolupament rural que el Govern impulsa arreu de Catalunya. Actualment, hi ha sistemes de regadiu que van entrar en servei fa més de dues dècades i que han quedat obsolets, provocant un consum excessiu d’aigua. La modernització de les instal·lacions esdevé una qüestió estratègica per impulsar una gestió eficient dels recursos hídrics disponibles, fer front als efectes del canvi climàtic i la sequera i garantir la continuïtat de l’agricultura del territori.