Territori

peatges plaques C-32

Comencen les obres per a completar el desmantellament de les antigues àrees de peatge de la C-32 nord i de la C-33

query_builder   22 abril 2024 15:57

event_note Nota de premsa

Comencen les obres per a completar el desmantellament de les antigues àrees de peatge de la C-32 nord i de la C-33

C-32 plaques peatges{"name":"2024/04/22/15/55/463e5aee-995c-40f6-b76e-c6e9553f922e.jpg","author":"DTER","type":"0","location":"0","weight":423115}


  1. Els treballs compten amb un pressupost de 5 MEUR i donen continuïtat al desmuntatge de les marquesines dels carrils centrals ja executades amb l’alliberament dels peatges


  1. Les actuacions s’inicien a l’antic peatge de Santa Susanna i també es duran a terme a les àrees de Vilassar de Mar, Arenys de Mar i Mollet del Vallès


  1. Són el pas previ per a la instal·lació de plaques solars en les zones alliberades per a l’autogeneració i sobirania energèticaa la xarxa viària de la Generalitat

El Departament de Territori ha iniciat les obres per a completar el desmantellament de les antigues àrees de peatge de la C-32 nord (al Maresme) i de la C-33 (al Vallès Oriental), que compten amb un pressupost de 5 MEUR. Les tasques donen continuïtat a l’actuació que ja s’hi va executar en els carrils centrals arran de la finalització de les concessions d’aquestes autopistes. Els treballs tenen un termini d’execució de cinc mesos.

Les obres, que han començat a la zona de l’antic peatge de Santa Susanna, consisteixen principalment en el desmantellament de les marquesines i altres elements de les àrees de peatge que resten a la C-32 nord i la C-33, tant al tronc com als laterals, i la restitució de la vialitat necessària, en ambdós sentits de la circulació. En concret, els àmbits inclosos són:

  1. Lateral del peatge d’Alella
  2. Lateral del peatge de Premià
  3. Troncal del peatge de Vilassar
  4. Lateral de l’àrea de peatge de Sant Andreu de Llavaneres
  5. Lateral de l’àrea de peatge de Sant Vicenç de Montalt
  6. Troncal de l’àrea d’Arenys de Mar
  7. Lateral del peatge d’Arenys
  8. Troncal de l’àrea de peatge de Santa Susana
  9. Troncal de l’àrea de peatge de Mollet del Vallès

L’actuació inclou l’enderroc de totes les illetes que conformen els passos o vies de peatge, així com les barreres de seguretat, cabines de peatge i els equipaments i instal·lacions existents. Així mateix, s’adequaran i pavimentaran les noves calçades que s’han projectat, s’adaptaran els elements de drenatge i s’hi col·locarà la senyalització, abalisament i barreres de seguretat.

L’adequació paisatgística de les zones alliberades i la implementació de nous usos en les antigues platges de peatge troncals són objecte de projectes específics.

Parcs solars en les zones alliberades

En aquest sentit, estan en fase d’adjudicació les obres per implantar un parc solar a l’espai alliberat a l’antic peatge de Santa Susanna, amb un import de licitació de 3 MEUR. Els treballs, dins del Programa d’autogeneració i sobirania energètica en la xarxa viària de la Generalitat, començaran a principis d’aquest estiu i tindran una durada de sis mesos.

En total, el projecte inclou la instal·lació de 3.312 mòduls solars fotovoltaics, que generaran 2,9 GW/h anualment, un 11% del que es va consumir l’any 2023 a les carreteres de la Generalitat. Les obres abastaran les actuacions necessàries per executar els panells, les connexions elèctriques i posar en funcionament el parc solar, que ocuparà una superfície de prop de 2,3 hectàrees.

Paral·lelament, el Departament està redactant els projectes constructius per instal·lar horts solars en els espais dels antics peatges de Vilassar de Dalt, Arenys de Mar i Mollet del Vallès. Així mateix, està en redacció el projecte per instal·lar plaques solars per autoconsum a l’entorn dels túnels de Santa Susanna i Sant Pol.

El Govern està treballant en la descarbonització de la mobilitat des de diversos àmbits per a fer front a l’emergència climàtica. Un dels àmbits que s’hi inclou és el de l’eficiència, l’autogeneració i la sobirania energètica, que fa referència a l’optimització dels consums energètics en els edificis i instal·lacions del Departament de Territori i de les instal·lacions viàries, així com a la producció d’energia renovable en espais de domini públic de la Generalitat.


A la xarxa viària, Territori té en execució un conjunt d’actuacions que aprofita el potencial que ofereix el domini públic de les carreteres per instal·lar plaques fotovoltaiques, tot generant energia verda. Aquestes plaques permeten generar els 25,9 GW/h anuals que va requerir durant el 2023 tota la xarxa viària de la Generalitat, d’uns 6.000 quilòmetres de longitud.



2  

Imatges

Fotografia

Fotografia 423115

Fotografia

Fotografia 276939

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 601066

Transformació verda
Mobilitat
Infraestructures
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia