Protecció Civil

Prova de sirenes de risc químic a Tarragona i Terres de l'Ebre (24 abril)

RECORDATORI: Demà dimecres 24 d'abril, a les 12 hores, sonaran 52 sirenes de risc químic a Terres de l'Ebre i Tarragona i s'enviarà una alerta als mòbils de la zona

query_builder   23 abril 2024 18:00

event_note Nota de premsa

RECORDATORI: Demà dimecres 24 d'abril, a les 12 hores, sonaran 52 sirenes de risc químic a Terres de l'Ebre i Tarragona i s'enviarà una alerta als mòbils de la zona

  1. La prova s’iniciarà a les 12 h i durarà uns quinze minuts, on sonaran les sirenes d’alerta de risc químic i s’enviaran missatges a la població via telèfon mòbil
  2. Uns 12.000 alumnes d’una vintena de centres escolars participaran a la prova fent el confinament
  3. Un cop acabi la prova, es recomana a la ciutadania omplir l’enquesta per saber si han sentit correctament les sirenes
  4. La població censada dins la cobertura teòrica de la prova de les sirenes de risc químic és de 189.918 persones

Demà dimecres, a les 12 hores, es farà la prova de les sirenes de risc químic a Tarragona i Terres de l’Ebre en el marc del PLASEQTA i PLASEQCAT. En total s’activaran 52 sirenes: 49 del PLASEQTA i 3 de les Terres de l’Ebre.

Concretament, la prova tindrà lloc a les 12 hores als municipis afectats per risc químic de les vegueries del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, i es tracta de la primera prova de sirenes que es fa enguany. Els propers mesos n’hi ha de previstes a la resta del territori on estan instal·lades les sirenes de ris químic: Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès, Aran, Bages, Berguedà i la Selva.

Com ja es va fer les proves anteriors, de forma paral·lela a l'activació de les sirenes es farà enviament d'una alerta als telèfons mòbils de la zona afectada com es faria en una situació real.

Per aquesta prova s’ha treballat específicament i per primer cop les possibles afectacions a les persones amb hipersensibilitat al so, com és el cas de persones amb trastorns mentals, trastorns de l’espectre autista o persones altament sensibles, ja que el so estrident de les alertes al mòbil o el so de les sirenes els pot provocar malestar. D’aquesta manera, s’han definit conjuntament pautes i mesures per reduir aquest impacte.

A més, per poder arribar al màxim de col·lectius, Protecció Civil de la Generalitat ha contactat amb la Federació de persones sordes de Catalunya FESOCA, amb la Organización Nacional de Ciegos Españoles ONCE i amb la Federació autisme de Catalunya, la Federació catalana d’autisme, la Federació de Salut Mental de Catalunya (SMC) i Associació Catalana de Persones amb Alta Sensibilitat (ACPAS) perquè puguin informar de la prova als seus membres.

Pel que fa la pràctica de confinament, uns 12.000 alumnes d’una vintena de centres escolars han confirmat que participaran demà a la prova (17 centres del Camp de Tarragona i 5 centres de les Terres de l’Ebre). Quan sonin les sirenes, els alumnes que estiguin a l’exterior entraran als centres, tancant portes i finestres i restant dins fins que sonin les sirenes de fi de confinament.

Per donar a conèixer la prova s’ha elaborat material per a xarxes socials i també s’han editat i imprès 2.400 cartells i 12.500 fullets informatius que s’han repartit als ajuntaments per la seva distribució a les zones incloses en la cobertura de les sirenes de risc químic.

Durant els dies previs també s’han fet xerrades a les associacions veïnals properes a les sirenes i a la població en general.

Abast de la prova de sirenes

Les 52 sirenes que sonaran demà dimecres estan ubicades als següents municipis:

  1. 12 municipis del PLASEQTA: Constantí (4), el Morell (1), els Garidells (1), els Pallaresos (2), la Canonja (2), la Pobla de Mafumet (1), Perafort (2), Reus (2), Salou (7), Tarragona (19), Vila-seca (7) i Vilallonga del Camp (1)
  2. 2 municipis de les Terres de l’Ebre: Flix (2) i Tortosa (1)

A Tarragona, cal tenir en compte que a més dels 12 municipis esmentats, les sirenes és molt possible que s’escoltin també en alguns punts dels municipis del Catllar i la Secuita perquè estan dins els radis teòrics d'audició de les sirenes.

La població censada dins de la cobertura teòrica de la prova de les sirenes de risc químic és de 189.918 persones (185.403 al Camp de Tarragona i 4.515 a les Terres de l’Ebre).

Com serà la prova?

A l’inici de la prova s’enviarà l’alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils informant de la realització de la prova, i al cap d’uns minuts s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d’una sirena d’ambulància). El so d'inici d'alerta (so de confinament) són tres senyals d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons.

A la finalització de la prova (al cap de quinze minuts), s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament (un so pla més agut).

En la mesura del possible, es recomana a la població que segueixi les pautes d’autoprotecció en cas d’accident químic: refugiar-se a casa o a l’immoble més proper, tancar portes i finestres, desconnectar tots els sistemes de ventilació i esperar la notificació de fi d’alerta.

Enviament d’un missatge d’alerta de Protecció Civil als mòbils

El text del missatge d’alerta de Protecció Civil que s’enviarà de forma paral·lela a l’activació de les sirenes és el següent: “PROVA DE SIRENES I ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL. S’activen les sirenes de risc químic per fer proves a les zones de risc. És un SIMULACRE. En un cas real, si sentiu les sirenes, confineu-vos”.

Es recomana a la població de les zones on es desenvoluparà el simulacre que comprovin la configuració del seu telèfon per poder rebre l’alerta. Al web de Protecció Civil s’hi pot consultar un tutorial complet, filtrat per marques i models dels aparells.

Pel que fa a l’enviament de l’alerta de Protecció Civil als mòbils, la zona de recepció no coincidirà plenament amb la zona d’audició de les sirenes de risc químic, ja que la distribució de les antenes de telefonia que fan de repetidor i la cobertura de l’audició de les sirenes no coincideix plenament i possiblement abastarà un espai superior a la zona d’audició de les sirenes. Malgrat això, la ciutadania amb la informació de l’alerta podrà saber què està succeint, a quina zona i quina és la mesura, i per això podrien identificar si es troben en l’espai on caldria aplicar aquesta mesura.

Protecció Civil de la Generalitat ha creat una enquesta per valorar l’audicióde les sirenes i si s’ha rebut l’alerta al telèfon mòbil a les zones afectades per la prova. Aquesta enquesta es podrà respondre a través de qualsevol telèfon mòbil, és anònima i no recull dades personals però permet saber si les sirenes s’han escoltat i des d’on s’han escoltat. L’enllaç de l’enquesta, que estarà activa des de demà dimecres, és el següent: https://arcg.is/1nC8Lr0

Xarxa de sirenes

La xarxa d’alarmes i comunicacions de protecció civil de Catalunya està formada actualment per 114 sirenes de risc químic operatives. El nombre de sirenes de risc químic està en constant ampliació i aquest 2024 està previst instal·lar-ne 7: una a Tarragona, dos a Vila-seca (PLASEQTA); i una a Igualada, Fogars de la Selva, Massanes i Celrà (PLASEQCAT).

Les sirenes de risc químic estan instal·lades en punts concrets del territori en funció de les possibles afectacions per accident químic en les indústries considerades de risc químic per la normativa (Seveso). Aquestes indústries estan recollides en els plans de protecció civil per emergències químiques (PLASEQTA pel sector químic de Tarragona i PLASEQCAT per la resta d’indústria química de Catalunya).

Les sirenes de risc químic estan configurades per avisar a la població de la necessitat de confinar-se en cas d’accident químic per risc imminent per a la seva vida. Els plans PLASEQTA i PLASEQCAT preveuen les zones on caldria el confinament d’acord a la normativa vigent. S’anomenen zones d’intervenció i es faciliten per part de l’òrgan de la Generalitat competent en matèria de seguretat industrial.

Tota la informació sobre la prova de sirenes i el risc químic la trobareu a interior.gencat.cat/provasirenes

4  

Imatges

Cartell prova de sirenes de risc químic a Tarragona i Terres de l'Ebre (24-4-24)

Cartell prova de sirenes de risc químic a Tarragona i Terres de l'Ebre (24-4-24) 5615398

Infografia (vertical) prova de sirenes de risc químic a Tarragona i Terres de l'Ebre (24-4-24)

Infografia (vertical) prova de sirenes de risc químic a Tarragona i Terres de l'Ebre (24-4-24) 556309

Infografia (horitzontal) prova de sirenes de risc químic a Tarragona i Terres de l'Ebre (24-4-24)

Infografia (horitzontal) prova de sirenes de risc químic a Tarragona i Terres de l'Ebre (24-4-24) 833213

Sensibilitat al soroll, prova de sirenes de risc químic a Tarragona i Terres de l'Ebre (24-4-24)

Sensibilitat al soroll, prova de sirenes de risc químic a Tarragona i Terres de l'Ebre (24-4-24) 97266

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia