Protecció Civil

prova sirenes

RECORDATORI: Prova de sirenes de risc químic i enviament d'alertes mòbils avui, a les 12 hores, a Tarragona i les Terres de l'Ebre

query_builder   24 abril 2024 06:30

event_note Nota de premsa

RECORDATORI: Prova de sirenes de risc químic i enviament d'alertes mòbils avui, a les 12 hores, a Tarragona i les Terres de l'Ebre

  1. La població censada dins la cobertura teòrica de la prova de les sirenes de risc químic és de 189.918 persones
  2. La prova començarà a les 12 h i durarà uns quinze minuts, on sonaran les sirenes d’alerta de risc químic i s’enviaran missatges a la població via telèfon mòbil
  3. Uns 12.000 alumnes d’una vintena de centres escolars participaran a la prova fent el confinament
  4. Un cop acabi la prova, es recomana a la ciutadania omplir l’enquesta https://arcg.is/1nC8Lr0 per saber si han sentit correctament les sirenes


Avui dimecres, 24 d’abril a les 12 hores, es farà la prova de les 52 sirenes de risc químic de Tarragona i Terres de l’Ebre en el marc del PLASEQTA i PLASEQCAT. La prova tindrà lloc a les 12 hores als municipis afectats per risc químic de les vegueries del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, i es tracta de la primera prova de sirenes que es fa enguany.

Com ja es va fer les proves anteriors, de forma paral·lela a l'activació de les sirenes es farà enviament d'una alerta als telèfons mòbils de la zona afectada com es faria en una situació real. El text del missatge és el següent: “PROVA DE SIRENES I ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL. S’activen les sirenes de risc químic per fer proves a les zones de risc. És un SIMULACRE. En un cas real, si sentiu les sirenes, confineu-vos”.

Per aquesta prova s’ha treballat específicament i per primer cop les possibles afectacions a les persones amb hipersensibilitat al so, com és el cas de persones amb trastorns mentals, trastorns de l’espectre autista o persones altament sensibles, ja que el so estrident de les alertes al mòbil o el so de les sirenes els pot provocar malestar. D’aquesta manera, s’han definit conjuntament pautes i mesures per reduir aquest impacte.

Pel que fa la pràctica de confinament, uns 12.000 alumnes d’una vintena de centres escolars han confirmat que participen avui a la prova (17 centres del Camp de Tarragona i 5 centres de les Terres de l’Ebre). Quan sonin les sirenes, els alumnes que estiguin a l’exterior entraran als centres, tancant portes i finestres i restant dins fins que sonin les sirenes de fi de confinament.

Per donar a conèixer la prova s’ha elaborat material per a xarxes socials i també s’han editat i imprès 2.400 cartells i 12.500 fullets informatius que s’han repartit als ajuntaments per la seva distribució a les zones incloses en la cobertura de les sirenes de risc químic.

Durant els dies previs també s’han fet xerrades a les associacions veïnals properes a les sirenes i a la població en general.


Abast de la prova de sirenes

La població censada dins de la cobertura teòrica de les sirenes de risc químic de la prova és de 189.918 persones (185.403 al Camp de Tarragona i 4.515 a les Terres de l’Ebre).

Les 52 sirenes que sonen avui dimecres estan ubicades als següents municipis:

  1. 12 municipis del PLASEQTA: Constantí (4), el Morell (1), els Garidells (1), els Pallaresos (2), la Canonja (2), la Pobla de Mafumet (1), Perafort (2), Reus (2), Salou (7), Tarragona (19), Vila-seca (7) i Vilallonga del Camp (1)
  2. 2 municipis de les Terres de l’Ebre: Flix (2) i Tortosa (1)

A Tarragona, és molt possible que s’escoltin també les sirenes en alguns punts dels municipis del Catllar i la Secuita perquè estan dins els radis teòrics d'audició de les sirenes.


Com serà la prova?

A l’inici de la prova s’enviarà l’alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils informant de la realització de la prova, i al cap d’uns minuts s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d’una sirena d’ambulància). El so d'inici d'alerta (so de confinament) són tres senyals d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons.

A la finalització de la prova (al cap de quinze minuts), s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament (un so pla més agut).

En la mesura del possible, es recomana a la població que segueixi les pautes d’autoprotecció en cas d’accident químic: refugiar-se a casa o a l’immoble més proper, tancar portes i finestres, desconnectar tots els sistemes de ventilació i esperar la notificació de fi d’alerta.

Pel que fa a l’enviament de l’alerta de Protecció Civil als mòbils, la zona de recepció no coincidirà plenament amb la zona d’audició de les sirenes de risc químic, ja que la distribució de les antenes de telefonia que fan de repetidor i la cobertura de l’audició de les sirenes no coincideix plenament i possiblement abastarà un espai superior a la zona d’audició de les sirenes. Malgrat això, la ciutadania amb la informació de l’alerta podrà saber què està succeint, a quina zona i quina és la mesura, i per això podrien identificar si es troben en l’espai on caldria aplicar aquesta mesura.

Per poder valorar la prova, Protecció Civil de la Generalitat ha creat una enquesta en què es demana si han sentit correctament el so de les sirenes i si han rebut l’alerta al telèfon mòbil. Aquesta enquesta es pot respondre a través de qualsevol telèfon mòbil, és anònima i no recull dades personals però permet saber si les sirenes s’han escoltat i des d’on s’han escoltat. L’enllaç de l’enquesta és el següent: https://arcg.is/1nC8Lr0

Tota la informació sobre la prova de sirenes i el risc químic la trobareu a interior.gencat.cat/provasirenes

1  

Imatges

cartell prova de sirenes

cartell prova de sirenes 833213

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia