Cultura

SPL

S'obre el termini per sol·licitar ajuts per al foment i la difusió de la llengua de signes catalana

query_builder   24 abril 2024 11:37

event_note Nota de premsa

S'obre el termini per sol·licitar ajuts per al foment i la difusió de la llengua de signes catalana

  1. El període per presentar les sol·licituds acabarà el 7 de maig
  2. Per primera vegada, s’han publicat les bases en LSC


El Departament de Cultura, mitjançant la Secretaria de Política Lingüística, obre la línia d’ajuts per al foment i la difusió de la llengua de signes catalana, amb una dotació de 125.000 €. El període per presentar les sol·licituds acabarà el 7 de maig de 2024, a les dues el migdia.

Aquesta línia d’ajuts promou iniciatives que fomentin l'ús, la creació de continguts i la divulgació de la llengua de signes catalana, per incrementar-ne l'aprenentatge informal o no formal, la pràctica o les actituds positives envers la llengua de signes catalana (grups de conversa, parelles lingüístiques, activitats de lleure en llengua de signes catalana, etc.), i contribuir a mantenir i augmentar la vitalitat de la comunitat signant.

Per promoure la creació de continguts, també es dona suport als materials de suport a l'aprenentatge de la LSC (glossaris, vocabularis, terminologia, materials d'aprenentatge, etc.) i a l'ús de la llengua (materials de suport a grups de conversa, parelles lingüístiques, activitats de lleure de la LSC, etc.), així com als materials culturals adreçats als usuaris de la LSC. També es fomenta el coneixement de la realitat de la LSC més enllà de la comunitat signant.

Aquesta línia exclou els projectes consistents únicament en serveis presencials d'interpretació en llengua de signes catalana, o bé que tenen com a únic objectiu fer un servei accessible en LSC. També s’exclouen els projectes consistents únicament en cursos formals de LSC o la traducció de textos a o des de la LSC, llevat de les traduccions literàries. Finalment, també queden fora d’aquesta línia els projectes adreçats només a la comunitat escolar.

Poden optar a aquestes subvencions persones físiques, entitats privades sense ànim de lucre i empreses que compleixin determinades condicions. Per a la concessió dels ajuts, es tindrà en compte la contribució del projecte al foment de la LSC, la qualitat i l’impacte social.

Per primera vegada, s’han publicat les bases d’aquesta línia de subvencions en llengua de signes catalana. Al canal de Youtube de llengua catalana hi ha vuit vídeos que expliquen cadascun dels apartats de les bases: l’objecte, les persones beneficiàries, els requisits i condicions, la quantia, les despeses subvencionables, la proposta provisional, els criteris valoració, la justificació i altres obligacions.

La llengua de signes catalana

La llengua de signes catalana, coneguda habitualment per la sigla LSC, és la llengua de les persones sordes i sordcegues signants de Catalunya. Es tracta d'una llengua natural de modalitat gestual i visual emprada per part del col·lectiu de persones signants com a sistema lingüístic de comunicació social i cultural. També és la llengua en què solen relacionar-se amb altres persones del seu entorn familiar i social immediat.

La Secretaria de Política Lingüística impulsa iniciatives de foment i difusió de l’LSC, com a llengua patrimonial de Catalunya. L’última acció de difusió és la campanya ‘Aquest Sant Jordi, tu també signes” amb l’objectiu d’animar tothom a felicitar la diada de Sant Jordi en LSC.

  1. Bases dels ajuts en LSC
  2. Sol·licitar els ajuts per al foment i la difusió de la llengua de signes catalana
  3. Llengua de signes catalana
  4. Subvencions de la Secretaria de Política Lingüística
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia