Direcció General de Comunicació

El Govern aprova triplicar els ajuts per fomentar inversions que impulsin la sostenibilitat i la competitivitat de l¿agricultura i la ramaderia

El Govern aprova triplicar els ajuts per fomentar inversions que impulsin la sostenibilitat i la competitivitat de l'agricultura i la ramaderia

query_builder   24 abril 2024 14:00

event_note Nota de premsa

El Govern aprova triplicar els ajuts per fomentar inversions que impulsin la sostenibilitat i la competitivitat de l'agricultura i la ramaderia

  1. L’ampliació de pressupost permetrà que la convocatòria 2023 dels ajuts per millorar la gestió de dejeccions, l’eficiència energètica i energies renovables i l’agricultura de precisió arribi a 31 milions d’euros
  2. Així, la nova injecció de recursos per al sector permet continuar avançant envers un canvi en el model de producció agrària


El Govern ha aprovat avui triplicar el pressupost destinat a ajuts per fomentar l’impuls de la sostenibilitat i competitivitat de l’agricultura i la ramaderia, que ha passat dels 8.426.113 euros de la convocatòria de 2023 a un total de 31.176.166 euros.

Atès el nombre de sol·licituds rebudes durant l’exercici 2023 i l’import total destinat a aquesta anualitat, el Govern ha considerat necessari modificar a l’alça la quantitat d’aquests ajuts adreçats a afavorir la consecució dels objectius del clima, la conservació del medi ambient i la descarbonització del sector agrícola i ramader.

L’increment de fons permetrà resoldre tots els expedients aprovats de les línies d’ajut a les inversions en sistemes de gestió de dejeccions ramaderes, d’ajut a les inversions en eficiència energètica i energies renovables (biogàs i biomassa agrícola) i una part dels expedients de la línia d’agricultura de precisió i tecnologia 4.0 al sector agrícola i ramader. D’aquest darrer ajut, si és possible, es preveu més endavant incrementar l’aportació i aprovar més expedients. Això també permetrà pagar totes les concessions dels ajuts a la millora de centres de neteja i desinfecció de vehicles de transport d’animals vius.

L’ampliació de pressupost s’ha fet tenint en compte les sol·licituds rebudes per cada programa i el volum d’ajut aproximat. D’altra banda, la proposta d’increment que es proposa per a totes les línies convocades l’any 2023 s’ha calculat tenint en compte la nova aportació del Ministeri de novembre de 2023 i els romanents de les convocatòries de 2022.

La nova aportació de fons del Govern espanyol ha estat motivada per l’elevada demanda del sector sobre aquests ajuts i per la gestió efectiva de les ajudes i els recursos que ha dut a terme el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que ha permès que Catalunya rebés un increment de recursos molt significatiu, en concret 19 milions d’euros, en la distribució dels crèdits a les comunitats autònomes feta pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Les quatre línies d’ajut que amplien pressupost són:

  1. L’ajut a les inversions en sistemes de gestió de dejeccions ramaderes, amb inversions adreçades a millorar l'eficiència mediambiental de les instal·lacions d'emmagatzematge exterior de dejeccions ramaderes relacionades amb la seva adaptació o cobertura o les instal·lacions de tractament o valorització d'aquests subproductes amb aprofitament energètic o sense en la mateixa explotació. En aquest cas, la convocatòria de l’ajut passa de 2,2 a 10,8 milions d’euros.
  2. L’ajut a les inversions en eficiència energètica i energies renovables (biogàs i biomassa agrícola), amb inversions en el condicionament i aïllament d’edificis i naus auxiliars de les explotacions que optimitzin el consum energètic i en plantes de biogàs de petita capacitat; l’adquisició de maquinària per a la provisió i el condicionament de biomassa agrícola, i la construcció de centres logístics d'emmagatzemament. Aquest ajut creix de 628.894 a 1,9 milions d’euros.
  3. L’ajut per a l’aplicació d'agricultura de precisió i tecnologia 4.0 al sector agrícola i ramader, amb inversions per a l’adquisició de maquinària i equips nous que permetin la millora de la gestió ramadera, la reducció de l’ús de fitosanitaris i fertilitzants químics, el control de traçabilitat i qualitat dels cultius o la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. L’ampliació de l’ajut va de 4,9 a 9,8 milions d’euros.
  4. L’ajut per a la millora de centres de neteja i desinfecció de vehicles de transport per carretera d’animals vius que emprenguin inversions de bioseguretat, i a la construcció de nous centres de neteja i desinfecció. L’import d’aquesta ajuda passa de 611.554 a 691.043 euros.

Aquestes línies pertanyen al Pla d’impuls a la sostenibilitat i competitivitat de l’agricultura i la ramaderia en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència que es finança amb el fons europeu NextGenerationEu.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia