Cultura

La consellera Garriga aquest vespre al Cercle de Cultura

Llum verda al procés de rehabilitació de la Nau Turbines del Catalunya Media City

query_builder   24 abril 2024 20:17

event_note Nota de premsa

Llum verda al procés de rehabilitació de la Nau Turbines del Catalunya Media City

  1. L’edifici és una de les peces claus per a la creació del futur hub audiovisual, digital i del videojoc que s’ubicarà a les Tres Xemeneies de Sant Adrià del Besòs
  2. La nau acollirà centres de formació, espais per a la innovació i grans espais per a l’experiència amb l’objectiu de convertir-se en un equipament de referència creatiu en el sector de l’audiovisual del segle XXI
La consellera Garriga aquest vespre al Cercle de Cultura
La consellera Garriga aquest vespre al Cercle de Cultura
{"name":"2024/04/24/20/15/c343092b-27db-4274-bea0-aeaaba5f777d.jpeg","author":"Arnau Pascual / Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":200488}

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha participat avui en l’acte “Fem balanç: conversa amb la consellera de Cultura”, en què ha repassat i respost les preguntes dels professionals de l’ecosistema cultural sobre les polítiques realitzades pel Govern en els darrers tres anys. La consellera Garriga ha desgranat l’acció del Departament de Cultura en aquesta legislatura, articulada a l’entorn de quatre grans eixos: construir un sistema cultural de referència, garantir els drets culturals de les persones, assegurar el present i el futur del català i reforçar l’audiovisual i la cultura digital. L’acte, organitzat pel Cercle de Cultura, ha tingut lloc a l’auditori del Cercle d’Economia.

Garriga ha explicat que el Govern ja ha elaborat el Pla funcional de l’equipament i ha aprovat avui una partida pluriennual per valor de 5’9 milions d’euros destinada a la licitació del projecte i la direcció d’obres que ha de definir la transformació i ampliació de l’edifici Turbines del Catalunya Media City, el hub audiovisual, digital i del videojoc que s’ubicarà a les Tres Xemeneies de Sant Adrià del Besòs. La licitació del projecte per a la rehabilitació d’aquesta nau de 22.600 m2 permetrà avançar en la definició de l’equipament que ha de convertir les Tres Xemeneies en un hub de referència a escala mundial en els àmbits de la formació, la recerca, la creació i la innovació. Les obres, que es preveuen que comencin a l’abril del 2026, suposaran l’ampliació de la superfície fins als 35.000 m2.

La Nau Turbines

El projecte Catalunya Media City planteja dos entorns d’actuació, oberts a la ciutadania i en diàleg amb l'entorn. Per una banda, la zona de les Tres Xemeneies, amb els edificis de la Nau Turbines, les Tres Xemeneies i els espais adjacents, i per l’altra, el Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa.

La Nau Turbines és una estructura rectangular i diàfana de 5.676 m2 de planta i una alçada de 36 m, situada davant el mar, que des de desembre de 2023 ha estat adquirida per part de la Generalitat de Catalunya en un procediment d’ocupació anticipada atès el seu caràcter de cessió obligatòria, recollit al Pla Director Urbanístic (PDU).

L’edifici, un cop rehabilitat, serà un centre dedicat a la formació, la innovació i l’experiència, un espai d’ideació, d’aprenentatge, de recerca, i d’exhibició que es configurarà com un equipament de referència creatiu en el sector de l’audiovisual del segle XXI. Els nous espais estaran integrats amb l’entorn i preservaran la memòria històrica.

  1. Formació al servei del sector

Es preveu que un dels motors de la Nau Turbines sigui la formació a diferents nivells amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats del sector. Es plantegen plans educatius de caràcter públic, de formació professional, formació universitària i formació continuada:

  1. Un centre de Formació Professional de referència en audiovisual i digital
  2. Estudis universitaris en l’àmbit de l’audiovisual i el digital
  3. La creació d’un centre de referència de formació contínua, en diàleg permanent amb la indústria per a la seva adaptació a les necessitats

Impuls de la innovació

El segon objectiu de la Nau Turbines és donar impuls a la innovació, amb l’audiovisual del segle XXI com a punt de partida, més enllà dels mitjans tradicionals, abastant una àmplia gamma de formes d'expressió culturals com el cinema, l’art digital, el continguts multimèdia i multi plataforma, les experiències immersives, i el videojoc, entre d’altres. Es treballa en una estratègia de col·laboració entre les universitats catalanes, l’administració pública, el tramat empresarial del sector i la ciutadania.

Els eixos d’innovació seran la creativitat, la tecnologia i l’emprenedoria sempre dins del marc dels sectors audiovisual i digital:

  1. Recerca universitària: instituts i centres tecnològics
  2. Transferència: laboratoris en col·laboració universitat-empresa, impuls de doctorats industrials, etc.
  3. Àmbit creatiu: residències artístiques i programes de creació
  4. Àmbit empresarial: programes d’incubació, acceleració, scale up, viver d’empreses


Espai per a l’Experiència

Seguint l'itinerari marcat per la cadena de valor de l'audiovisual i la cultura digital, Turbines també serà un referent en l’exhibició, el gaudi i l’experiència de les obres que s’hi produeixin amb grans espais per gaudir d’experiències audiovisuals de diferents formats (projeccions immersives, espais expositius d'última generació i la celebració de grans esdeveniments que necessitin de requeriments tècnics i espacials específics).

Distribució dels espais de la Nau Turbines

La distribució dels espais a la Nau Turbines pretén donar resposta a totes les necessitats del centre multidisciplinar que es contempla en el pla funcional.

Espais per a la formació

La Nau Turbines comptarà amb espais i recursos per fomentar l’aprenentatge, com aules i aules informatitzades de diferents mides i característiques, però també amb zones de trobada i de treball col·laboratiu, sales d’estudi i de silenci, auditoris i sales de conferències i de projecció i biblioteca. També hi haurà laboratoris tècnics, sales de metavers, per a entorns immersius i per a formats especials, platós tradicionals, platós amb control de realització, platós de fotografia i de captura de moviment, tallers electrònics i de fabricació, espais performatius i estacions d’edició, de color i de so.

Espais per a la Innovació

Aquesta zona es planteja com un seguit d’espais de treball i oficines escalables a disposició dels integrants dels diferents programes i les seves necessitats. També hi haurà laboratoris tècnics i sales diàfanes per a l’experimentació en projectes concrets i adaptables a les seves necessitats, a més d’espais per a la col·laboració entre empreses del sector amb recursos altament tecnificats en col·laboració amb els centres de formació que comparteixin l’edifici. Turbines també ha de donar espais i recursos a les residències artístiques, incubadores tecnològiques, acceleradores d’empreses emergents i iniciatives d’innovació de les empreses consolidades del sector.

Espai d’experiència

L’espai d’experiència és un dels punts estratègics del projecte perquè permetrà apropar i mostrar la Nau Turbines i la seva tasca a la ciutadania i a la societat que els acull.La recuperació d’espais per a la ciutadania, la divulgació de la cultura audiovisual i digital i el retorn econòmic i social de la inversió són els eixos que regeixen aquest àmbit del pla funcional.

La Nau Turbines comptarà amb una gran sala dedicada a l’exhibició, amb una capacitat d’aforament d’entre 1500 i 4000 persones. Es tractarà d’una sala multifuncional amb capacitat d’adaptar-se als requeriments de les diferents propostes, ja siguin independents o simultànies.

Es preveu que en aquest espai es puguin realitzar concerts, festivals, fires i congressos, conferències, rodatges de televisió, cinema o publicitat, retransmissions en directe, experiències immersives i exposicions, projeccions espectaculars i en grans format, mapping, representacions escèniques, metavers, experiències de realitat virtual o augmentada, videoinstal·lacions, instal·lacions lumíniques, entre d’altres.

1  

Fitxers adjunts

Edifici Turbines del Catalunya Media City.

Edifici Turbines del Catalunya Media City.
PDF | 64983

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia