Presidència

Dones

Vicepresidenta Vilagrà: "La transformació feminista és una de les prioritats del Govern, per això hem fet possible el desplegament de projectes pioners amb impacte a la ciutadania"

query_builder   24 abril 2024 20:18

event_note Nota de premsa

Vicepresidenta Vilagrà: "La transformació feminista és una de les prioritats del Govern, per això hem fet possible el desplegament de projectes pioners amb impacte a la ciutadania"

  1. La vicepresidenta del Govern ha participat en l’acte final del projecte ‘Lleida, terra de dones transformadores’ que ja compta amb més de 130 professionals adherides
  2. Amb aquest acte al Segrià s'acaba la fase inicial del projecte després de recórrer amb èxit les altres cinc comarques de la vegueria de Lleida
  3. La delegada del Govern a les Terres de Lleida ha destacat la varietat de projectes que formen part de la iniciativa i que “afavoriran l’objectiu de crear un moviment participatiu transformador en l’àmbit rural”
Dones transformadores{"name":"2024/04/24/20/16/069ce944-3141-4624-887e-4f9e07c660b2.jpeg","author":"Presdiència","type":"0","location":"0","weight":283818}

La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, ha participat en l’última trobada del projecte ‘Lleida, terra de dones transformadores’, una iniciativa impulsada per la delegació del Govern a Lleida, amb el suport dels departaments d’Igualtat i Feminismes i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que treballa per visibilitzar i impulsar la transformació feminista en l’entorn rural. Un objectiu que s’emmarca dins l’Agenda Rural de Catalunya i que comparteix espai amb d’altres projectes desenvolupats pel Govern, com l’Estatut de Municipis Rurals, que treballen per millorar la vida al món rural i “que la gent pugui viure en igualtat de condicions, visqui on visqui”, ha reivindicat Vilagrà. Per la vicepresidenta, iniciatives com aquestes “transformen el nostre país i les nostres vides, que és el que pretenem des del Govern”.

Des del Centre Cultural d’Albatàrrec, Vilagrà ha remarcat que la transformació feminista és “una de les prioritats d’aquest Govern, i per això hem fet possible el desplegament de projectes pioners amb impacte a tota la ciutadania”. Entre ells, el projecte de l’equitat menstrual, “un referent internacional”, la creació d’un departament d’Igualtat i Feministes, i l’ampliació de l’atenció a les víctimes de les violències masclistes “que s’ha multiplicat per tres”.

Durant l’acte, que s’ha celebrat al Centre Cultural d’Albatàrrec, les participants han compartit les seves experiències i han parlat de la transformació feminista en l’entorn rural, de les desigualtats i estigmes que pateixen les dones i de la necessitat de superar l’agropatriarcat encara present.

Un projecte transformador i amb continuïtat

Aquest projecte va ser presentat el setembre de 2023 amb la participació de 12 dones ‘capçalera’ que van contribuir a donar-li l’impuls inicial. Al mes de desembre es va iniciar el desplegament del projecte que ha recorregut el Pla d’Urgell (Palau d’Anglesola), la Noguera (Térmens), les Garrigues (Arbeca), la Segarra (Sanaüja), l’Urgell (Castellserà) i el Segrià (Albatàrrec). Amb les 15 dones que s’han incorporat avui, el projecte ja ha aconseguit l’adhesió de més de 130 professionals. Per la delegada territorial del Govern a Lleida, Montse Bergés Saura, “les més de 130 dones compromeses amb el projecte han superat les previsions inicials”. Així mateix, ha posat en valor la gran varietat de projectes que formen part de la iniciativa i que “afavoriran l’objectiu de crear un moviment participatiu transformador en l’àmbit rural”.

Per la seva banda, la vicepresidenta del Govern, ha posat en valor el fet que tots els projectes de les participants estan alineades amb els eixos d’acció de l’Agenda Rural de Catalunya com el de la sostenibilitat ambiental, l'economia social, l’atenció a les persones i la dinamització cultural. Les activitats dissemblants que promouen van des de la producció agroalimentària ecològica i la venda directa i de proximitat, fins als homenatges de vida, passant per iniciatives per a la cura de la salut mental, escoles de camp i de natura, educació en el lleure, impuls de comunitats energètiques locals, arquitectura de terra, recuperació de la biodiversitat, allotjaments rurals, la narració oral, la producció audiovisual paisatgística, la promoció de l’esport entre la gent gran, la diversitat sexual i de gènere, associacionisme sociocultural de dones d'origen immigrant i un ampli ventall de manifestacions expressions culturals, entre altres.

“Totes aquestes dones, amb les seves propostes, ha afirmat Bergés, han demostrat la gran capacitat que tenen de ser referents femenins i de generar canvis en l’entorn rural”. La delegada ha afirmat que “aquestes trajectòries transformadores encapçalades per dones no són noves, sinó que ja es venen desenvolupant des de fa temps sense ser conegudes”. “Revertir aquesta invisibilitat i donar a conèixer tota aquesta feina tan poc percebuda i però tan necessària de les dones transformadores és justament el què s’ha proposat el projecte”, ha assegurat.

Un cop finalitzada aquesta primera fase del desplegament territorial, seran les pròpies dones que hi prenen part les que aniran establint la manera de donar-hi continuïtat. Per Bergés, la posada en marxa del projecte ha generat “una dinàmica participativa en xarxa i un espai de reflexió i de posada en comú d’experiències amb la intenció de posar la llavor d’un moviment que a partir d’ara caminarà seguint la forma i l’expressió que determinin les pròpies dones transformadores implicades, amb l’acompanyament del Govern”. Les dones de la comarca interessades a formar part del projecte han estat documentades i fotografiades per tal que el material resultant es vagi incorporant a les eines de difusió del projecte com una pàgina web creada ad hocdonestransformadores.cat i el compte d’Instagram https://www.instagram.com/donestransformadores/, amb la intenció de fer valdre l’esperit transformador de les protagonistes

A la trobada d’avui hi han participat la delegada del Govern, Montse Bergés Saura, i l’alcalde d’Albatàrrec, Jaume Sanuy López. Hi han assistit el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn Gilabert, el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot Florensa, els directors i directores dels serveis territorials d’Igualtat i Feminismes, Administracions Locals i Justícia, la coordinadora territorial de Joventut, Joana Terré Baldomà, i la representant territorial de l’Esport, Lourdes Ravetllat Pons, entre altres. També hi ha estat present una representació de dones transformadores de la resta de comarques de la vegueria.

4  

Imatges

Dones transformadores Segrià

Dones transformadores Segrià 283818

Dones transformadores

Dones transformadores 307718

Dones transformadores Segrià

Dones transformadores Segrià 258866

Dones transformadores Segrià

Dones transformadores Segrià 259529

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia