- Segons una anàlisi del Govern a través d’ACCIÓ i l’AGAUR, els fons assolits per les empreses, centres de recerca i universitats catalanes durant la primera meitat del programa Horizon Europe (2021-2023) només se situen per darrere de les regions de les ciutats de París i Munic
- Aquest import representa el 3,5% del pressupost del programa, el doble del pes de la població de Catalunya a la UE, que també lidera l’atracció de fons a l’Estat espanyol
- Per nombre de beneficiaris catalans la majoria són empreses: 321 companyies han captat gairebé 350 milions d’euros
- Els centres de recerca i les universitats encapçalen la captació de fons amb 631,5 milions d’euros, un 61,3% del finançament rebut a Catalunya
Catalunya és la tercera regió de la Unió Europea que ha captat més fons europeus en projectes de recerca i innovació durant la primera meitat de l’actual programa marc, l’Horizon Europe 2021-2027. Segons una anàlisi del Govern a través d’ACCIÓ i l’AGAUR, Catalunya ha obtingut 1.015 milions d’euros d’ajuts competitius d’aquest programa europeu en els seus tres primers anys, del 2021 al 2023. Aquesta xifra representa el 3,54% del total europeu, el doble del que pertocaria a Catalunya per volum de població. A més, Catalunya també lidera el repartiment de fons a l’Estat amb el 32,6% del total.Aquestes xifres representen un increment d’1,6 vegades respecte els fons atrets en l’anterior programa marc d’R+D (Horizon 2020) en el mateix període.
Segons el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, “aquestes xifres tornen a posar de manifest de manera inequívoca l’empenta innovadora de l’empresa catalana en un entorn altament competitiu”. Per Torrent, “les dades reiteren una vegada més la posició de Catalunya com a territori de referència pel que fa a innovació empresarial, tal i com reconeixia recentment també la Comissió Europea elevant Catalunya a la categoria de ‘strong innovator’”. Finalment, ha afegit, “el fet que la ràtio d’èxit en les sol·licituds sigui més alta quan les empreses van de la mà d’ACCIÓ demostra l’important paper que té el Govern a l’hora d’acompanyar-les en aquests processos tan exigents”.
Per la seva part, el conseller d’Universitats i Recerca, Joaquim Nadal i Farreras, ha posat de relleu la importància que “l’impacte científic evident i l’excel·lència de la recerca duta a terme des dels centres de recerca i de les universitats catalanes es tradueixi també en una gran capacitat d’atracció de fons competitius de suport a la ciència”. En opinió del conseller Nadal, “els bons resultats dels agents del sistema de coneixement de Catalunya mostren la competitivitat i el reconeixement del nostre sistema i són un incentiu per seguir avançant en l’aposta del Govern per la recerca, la innovació i la transferència de coneixement com a eix de prosperitat del país, donant suport i acompanyament al sistema per tal de maximitzar l’impacte social i econòmic de la recerca, donar resposta als grans reptes globals i millorar la qualitat de vida de les persones”.
Manuel Szapiro, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha destacat “els bons resultats dels investigadors, els centres de recerca i les universitats, les empreses petites i micro en els primers tres any del programa Horizon Europe que demostren que el teixit empresarial i d’innovació de Catalunya és líder a Espanya i Europa”. Szapiro ha recordat que “la conferència europea d’inversió del 13 de juny serà una ocasió per posar de relleu aquests bons resultats i el seu impacte a través de projectes concrets”.
La recerca catalana, al capdavant de la captació de fons
Els centres de recerca i les universitats han captat en conjunt un total de 631,5 milions d’euros al llarg dels tres primers anys del programa marc Horizon Europe, xifra que representa el 61,3% dels fons europeus percebuts a Catalunya durant aquest període. Un 26,1% dels fons han estat atrets per centres de recerca que formen part del sistema CERCA, un 24,5% per universitats i un 11,6% per d’altres centres d’R+D. La captació de fons del conjunt de centres CERCA la situa en tercera posició entre les entitats amb més participació, per darrera de Helmholtz i el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) i per davant dels instituts Fraunhofer i Max Plank.
A més, aquestes dades posicionen Catalunya en la tercera posició entre les regions europees amb sistemes de recerca amb major captació de finançament Horizon Europe, per darrera només d’Ile-de-France i Alta Baviera i per davant d’estats com ara Finlàndia, Dinamarca, Portugal o Irlanda.
Destaquen especialment els resultats obtinguts pels agents de recerca catalans en els programes d’ajuts de Ciència Excel·lent, amb la captació del 4,4% dels fons atorgats del programa de talent Marie Sklodowska-Curie de formació i mobilitat d’estudiants per valor de 65 milions d’euros o del 3,6% dels ajuts adjudicats pel Consell Europeu de la Recerca (ERC, sigles en anglès) per a projectes de recerca de frontera, amb un total de 170 milions, que representa un 3,4% dels ajuts de la UE i un 51,1% de l’Estat espanyol. Molt rellevant també és la participació en els ajuts del Consell Europeu d’Innovació (EIC) amb més de 34 milions d’euros captats (4,5% del total europeu) per explorar i desenvolupar idees disruptives i d’alt impacte econòmic i social.
La participació empresarial lidera el nombre de beneficiaris catalans
Un 61% del nombre de beneficiaris catalans durant el primer trienni de l’Horizon Europe han estat empreses. Concretament, 321 companyies catalanes han obtingut 349 milions d’euros, el triple que en el mateix període de l’anterior programa marc, l’Horizon 2020. De fet, aquest import representa el 4,23% del total dels fons atorgat a empreses i un 34%de l’Estat.
En els instruments del programa destinats específicament a empreses, Catalunya també és la 3a regió de la Unió Europea en captació de fons, per darrere de les regions que inclouen les ciutats de París i Munic. Destaca, especialment, la branca del programa destinada a finançar projectes de pimes i startups innovadores a través dels instruments EIT i EIC Accelerator, on l’atracció de fons per part de companyies catalanes s’eleva fins al 10% del total.
D’altra banda, la ràtio d’èxit en les sol·licituds presentades per empreses que han comptat amb l’acompanyament d’ACCIÓ s’ha situat en el 23%. Això són gairebé 3 punts més que la mitjana entre el conjunt d’empreses catalanes (20,4%), que al seu torn és superior a la mitjana de la UE (18,7%) i la de l’Estat (19,6%).
Finalment, el perfil d’empresa catalana beneficiària dels fons a la recerca i la innovació de l’Horizon Europe és el d’una petita o micro empresa de menys de 20 anys de vida. Per sectors, destaquen els del TIC i electrònica (21,5%), R+D (17,7%), enginyeria (16,7%) i biotecnologia (6,8%).
Què és l’Horizon Europe 21-27?
L’Horizon Europe és el programa marc per a la recerca i la innovació de la Unió Europea pel període 2021-2027. Amb un pressupost previst de 95.000 milions d’euros, té l’objectiu de finançar iniciatives i projectes de recerca i innovació, des de la fase conceptual fins a la introducció a mercat, per donar resposta a les prioritats polítiques de la UE. En aquest sentit, el programa té previst afrontar els grans reptes globals com la consecució de la neutralitat climàtica, la digitalització de la indústria o la millora del benestar de les persones, entre d'altres, a través de la promoció de projectes d'R+D+i, principalment col·laboratius.
Segueix-nos a les xarxes
_________________________________________________________
- Twitter:@empresacat | @treballcat|
- Facebook: Empresa | Treball |
- Linkedin: Empresa | Treball
- Youtube: Empresa | Treball