Justícia, Drets i Memòria

.

L'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, el primer de l'Estat que disposa d'un Codi ètic per als seus professionals

query_builder   25 abril 2024 16:05

event_note Nota de premsa

L'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, el primer de l'Estat que disposa d'un Codi ètic per als seus professionals

  1. Eneko Barbería ha presentat el document en unes jornades a Tarragona, que apleguen tots els directors d’institucions de medicina legal i ciències forenses de l’Estat
  2. L’objectiu és plasmar els valors i principis rectors, recollir bones pràctiques, i anticipar-se a dilemes ètics de futur, derivats entre d’altres, de la irrupció de la IA o el rejoveniment de les plantilles
  3. L’instrument és fruit d’un any de treball participatiu, obert als 300 professionals que estan adscrits a l’IMLCFC

L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) ha presentat avui el primer Codi ètic de l’Estat, una guia que defineix els valors i els principis rectors en l’exercici professional de la medicina legal i les ciències forenses. És tracta d’una iniciativa pionera, fruit de més d’un any de treball participatiu entre l’equip directiu de l’IMLCFC i els diferents professionals que s’integren dins de l’Institut, entre els quals hi ha els metges forenses, però també el personal administratiu, els tècnics d’autòpsies, els facultatius llicenciats en Química, en Biologia i psicòlegs. La presentació ha tingut lloc a Tarragona, en el marc d’unes jornades formatives on participen tots els directors de les institucions estatals amb competències en medicina legal i ciències forenses. Eneko Barbería, director de l’IMLCFC, ha ressaltat l’avenç que significa tenir un Codi ètic específic: “De ben segur que en la nostra activitat professional ens han assaltat dubtes referits a la manera correcta de procedir, se’ns han plantejat dilemes entre alternatives igualment correctes, hem considerat amb quina qualitat oferim el nostre servei tenint en compte les nostres circumstàncies i els recursos disponibles, ens hem disgustat o algú s’ha disgustat amb el nostre procedir. Disposar d’un Codi ètic donarà més garanties d’excel·lència tant als usuaris com a nosaltres mateixos, professionals de l’Institut i servidors públics”.


Valors i principis rectors

D’una banda, el Codi plasma els valors i l’ètica professional que ja han caracteritzat l’actuació dels professionals de l’IMCLFC, com ara la orientació a les persones, l’empatia, la vocació de servei públic, la professionalitat, la confidencialitat, el respecte a la intimitat, el tracte equitatiu, la sensibilitat a la diversitat cultural, la responsabilitat, la independència, la neutralitat, la legalitat, el treball en equip, el criteri científic, l’objectivitat o l’adaptabilitat, entre d’altres.

Paral·lelament al gruix de valors, el Codi també recull quatre gran principis rectors: la qualitat científica i la millora professional constant, la promoció del bé comú, el respecte als drets humans i la perspectiva de gènere.

En el marc d’aquests valors i principis rectors, el Codi també preveu bones pràctiques professionals, algunes de les quals prenen cada cop més importància. En aquest sentit, es recullen actuacions i conductes concretes, com ara adoptar una actitud oberta i positiva davant dels reptes científics, tècnics, jurídics o socials; valorar la informació i prendre decisions sense biaixos ni prejudicis; fomentar la perspectiva interseccional i el coneixement i respecte a la diversitat cultural; acompanyar els col·lectius vulnerables i les persones privades de llibertat en l’exercici de la seva autonomia; informar l’usuari de l’ús de les seves dades personals o comunicar-li al més aviat possible aquelles circumstàncies que comportin un risc per a la seva salut o la seva vida.


Exercici de transparència i garantia d’excel·lència

Els codis ètics són instruments que faciliten als diferents professionals actuar conforme a uns valors comuns i compartits, i que al mateix temps doten els diferents col·lectius d’un reconeixement públic basat en la integritat i l’excel·lència de la seva feina. En el cas de les ciències forenses, i concretament de l’IMLCFC, la importància de disposar finalment d’un Codi ètic específic rau en el fet que el personal adscrit a l’Institut ofereix un servei públic essencial (en el marc d’una administració tan sensible i complexa com és l’Administració de justícia) i que, a més, aquest servei està orientat molt especialment a persones que es troben en una situació de vulnerabilitat.

L’exercici professional sota un mateix paraigua de principis i valors, uniformes entre els diferents perfils de l’IMLCFC (amb independència de la categoria o grup professional), en totes les demarcacions i en tots els partits judicials de Catalunya, és una garantia addicional de confiança per a ciutadania, però també una eina de garantia per als professionals a l’hora de resoldre dubtes o dilemes ètics, amb coherència entre els actes i els valors, per assegurar estàndards morals i d’excel·lència i per seguir potenciant la reputació positiva de l’IMLCFC.

El Codi ètic és també un exercici de la necessària transparència que ha de regir totes les institucions públiques, i, addicionalment, és un instrument que permetrà anticipar-se als nous dilemes ètics i morals que puguin derivar-se en el futur, fruit, per exemple, de les incorporacions de nous professionals i rejoveniment de les plantilles, o de la irrupció de noves tecnologies i la intel·ligència artificial.


Més de 300 professionals

L’IMLCFC és un òrgan altament tècnic que presta servei a l’Administració de justícia i actua per ordre judicial. La seva funció principal és assistir jutges i fiscals a través de l’emissió d’informes pericials especialitzats. Suma sis divisions territorials: una a Barcelona, on hi ha la seu central, una a Barcelona comarques, una a Girona, una a Tarragona, una a Lleida i una altra a Terres de l’Ebre. En conjunt, donen servei als 49 partits judicials que conformen la demarcació i la planta judicial a Catalunya. La plantilla de l’IMLCFC està formada per un total de 304, dels quals 195 són metges forenses, 31 són tècnics especialistes d’autòpsies i 44 són professionals de l’Administració de justícia (gestors, tramitadors i auxilis judicials). La resta de professionals inclouen personal administratiu, químics, biòlegs, psicòlegs, treballadors socials, tècnics especialistes de laboratori i un infermer.

2  

Imatges

Imatge de les jornades formatives

Imatge de les jornades formatives 94815

Imatge de les jornades formatives

Imatge de les jornades formatives 71213

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia