Acció Exterior i Unió Europea

EXT

El Govern signa un acord amb Occitània per cooperar en àmbits com el medi ambient, la llengua i els transports

query_builder   25 abril 2024 16:40

event_note Nota de premsa

El Govern signa un acord amb Occitània per cooperar en àmbits com el medi ambient, la llengua i els transports

  1. Catalunya i Occitània treballaran conjuntament en àrees estratègiques d’interès comú i reforçaran així els lligams històrics que les uneixen
  2. Una comissió farà un seguiment permanent dels progressos de l’acord i n’avaluarà els resultats
EXT
El president Pere Aragonès i la presidenta Carole Delga van reunir-se al Palau de la Generalitat l'any passat
{"name":"2024/04/25/16/04/1bd3f8bf-3a57-45a8-95de-4acb8cd330b2.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":110417}

El Govern de Catalunya i la Regió Occitània han signat un acord per cooperar en àmbits d’interès comú en els pròxims quatre anys i enfortir, així, els lligams d’amistat, econòmics i institucionals entre ambdós territoris.

El document signat pel president de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia, i la presidenta de la Regió Occitània, Carole Delga, renova l’acord de cooperació transfronterera del 2019 i estableix quatre eixos de cooperació bilateral: pacte verd, drets socials i igualtat, mobilitat i desenvolupament socioeconòmic, i política euromediterrània. Els dos territoris hauran de concretar, en un pla de treball biennal, aquests eixos en accions sectorials, especialment en 16 àrees, entre elles:

  1. Medi ambient: canvi climàtic, biodiversitat, qualitat de l’aire, gestió de l’aigua i gestió dels residus.
  2. Descarbonització industrial i sobirania energètica.
  3. Llengua catalana i occitana.
  4. Transports, en particular ferroviaris i per carretera (de viatgers i mercaderies).
  5. Joventut, feminismes i igualtat.
  6. Turisme sostenible i responsable.
  7. Mobilitat laboral i formació professional.
  8. Recerca i innovació.

Catalunya i Occitània han acordat, a més, treballar per desenvolupar la funció de les autoritats regionals en el procés de construcció europea. Precisament, la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, sempre ha defensat el rol dels governs més propers a la ciutadania, tant en l'àmbit comunitari com, també, al sistema de Nacions Unides.

Els dos territoris s’han compromès, finalment, a establir una Comissió de Seguiment, que es reunirà alternativament a Catalunya i Occitània, per fer una coordinació de la col·laboració, un seguiment dels progressos i l’avaluació dels resultats.

El text neix de la trobada entre el president Aragonès i la presidenta Delga al Palau de la Generalitat el maig de l’any passat, en què van acordar renovar l’acord de cooperació existent, donant forma a un partenariat estratègic entre Catalunya i Occitània.

Fa dècades que els dos territoris comparteixen lligams històrics i relacions de proximitat. Formen part de la Comunitat de Treball dels Pirineus des del 1983, de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània des del 1991 i de la Comissió Intermediterrània de la Conferència de Regions Perifèriques Marítimes d’Europa.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia