Mossos d'Esquadra

CME

Els Mossos detenen els membres d'un grup criminal dedicat a la suplantació d'identitats per fer estafes en la contractació d'assegurances de vehicles

query_builder   26 abril 2024 07:33

event_note Nota de premsa

Els Mossos detenen els membres d'un grup criminal dedicat a la suplantació d'identitats per fer estafes en la contractació d'assegurances de vehicles

  1. Utilitzaven les dades personals o dels comptes bancaris de les seves víctimes per contractar assegurances de diversos vehicles
  2. El grup criminal estava format per vuit homes, cinc dels quals han estat detinguts

Agents de Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Gràcia a Barcelona van detenir entre els dies 17 i 18 d’abril 5 homes com a presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal, usurpació d’estat civil i estafa.

Les investigacions es van iniciar a mitjans del mes de juliol de 2023 quan es va rebre una primera denúncia d’un home que explicava que algú havia fet servir les seves dades per donar d’alta les assegurances de dos vehicles sense el seu consentiment.

Aquests dos vehicles que no eren seus i pels quals ell no havia contractat les assegurances va poder comprovar que es trobaven a la venda en una aplicació de compravenda. També es va adonar que havien subscrit a nom seu una assegurança de vida per valor de 40.000 €.

Posteriorment, aquest home també va denunciar que havien suplantat la seva identitat a la companyia d’assegurances on té assegurat el seu vehicle personal i havien aprofitat per assegurar dos vehicles més, i a més van aprofitar per contractar a nom seu una assegurança mèdica.

Arran de les investigacions, els agents van constatar que hi havia un total de sis persones més que havien estat víctimes de fets similars.

A aquestes sis altres persones els van suplantar la identitat per contractar assegurances de diversos vehicles ja fos a nom de la mateixa víctima o a nom d’altres persones i en alguns casos feien servir les seves dades bancàries per domiciliar algunes d’aquestes assegurances fraudulentes. En alguna ocasió també els canviaven les claus d’accés de les assegurances legítimes que aquestes persones tenien al seu nom.

Com a resultat de les investigacions, els agents van arribar a la conclusió que els autors formaven part d’un Grup criminal de vuit homes que es dedicaven a utilitzar les dades personals de les persones denunciants i alguns números de compte corrent d’aquestes per donar d’alta assegurances de vehicles propis, de vehicles de persones conegudes i/o per fer compravenda d’aquests vehicles.

En total van assegurar 13 vehicles i el modus operandi que feien servir era contractar assegurances a nom de terceres persones amb la finalitat d’obtenir pòlisses facilitades per les companyies abans del cobrament del rebut i del retorn d’aquest rebut un cop el titular del compte reclamava. D’aquesta manera podien circular amb els vehicles tenint en vigor, teòricament, l’assegurança obligatòria.

A alguns d’aquests vehicles que havien comprat per a posteriorment tornar a vendre’ls, tampoc els feien canvi de nom abans de la venda.

Els agents van detenir entre els dies 17 i 18 d’abril 5 homes que acumulen un total d’onze antecedents com a presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal, usurpació d’estat civil i estafa. Un altre membre del grup criminal, home de 22 anys està pendent de detenció pels mateixos fets i dos homes més de 24 i 59 anys respectivament han estat denunciats penalment com a coautors.

Els detinguts van passar a disposició judicial el dia 20 d’abril.


Oficina de Comunicació

Barcelona, 26 d’abril de 2024

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia