Cultura

f

XII edició de la Pujada a peu a Sant Pere de Rodes per celebrar l'inici del nou Any Sant 2024

query_builder   26 abril 2024 10:47

event_note Nota de premsa

XII edició de la Pujada a peu a Sant Pere de Rodes per celebrar l'inici del nou Any Sant 2024

  1. El monestir farà jornada de portes obertes durant tot el dia
  2. A l’interior de l’església del monestir es farà un concert commemoratiu en el marc de l’Any Montserrat Vayreda
d{"name":"2024/04/26/10/46/d03722da-5959-4c0c-b2c5-c459b8f18f43.jpeg","author":"d","type":"0","location":"0","weight":365066}

Diumenge 5 de maig, es farà la XII edició de la Pujada a peu al Monestir de Sant Pere de Rodes, per commemorar l’inici de l’Any Sant 2024. El Departament de Cultura, l’Associació Via Pirena, el Parc Natural del Cap de Creus, i els ajuntaments del Port de la Selva i de la resta del Cap de Creus, en col·laboració amb associacions locals i voluntaris, organitzen la pujada a peu pels antics camins que uneixen els nou pobles amb el monestir.

Els participants en la pujada a peu, vinguts des del Port de la Selva, la Selva de Mar, Cadaqués, Roses, Palau-saverdera, Pau, Vilajuïga, Llançà i la Vall de Santa Creu, rememoraran els antics pelegrinatges que es feien a l’època medieval amb els que els pelegrins buscaven el perdó dels seus pecats. Durant l’edat mitjana, l’abadia vivia el seu moment àlgid, amb l’afluència de pelegrins procedents de moltes parts del món, durant les celebracions dels Anys Sants. Els monjos celebraven aquesta festa des del segle XIV, quan la diada de la Santa Creu, el dia 3 de maig, s’esqueia en divendres.

Per participar en la Pujada cal fer una inscripció prèvia al web de Via Pirena, on es trobarà també tota la informació sobre les rutes, o bé, al telèfon 607830630. El cost de la inscripció és de 5 €.

El monestir farà jornada de portes obertes durant tot el dia i aquesta estarà amenitzada amb la música popular d’Extremòfils. A les 12 del migdia es podrà gaudir, dins de l’església del monestir, d’un concert commemoratiu de l’Any Montserrat Vayreda interpretat pel grup Mini-Stress.

Una vegada els caminants inscrits arribin al monestir gaudiran d’un esmorzar i se’ls atorgarà de forma gratuïta la pellofa commemorativa de l’Any Sant 2024. Un gest que també es va repetir els anteriors anys Sants 2013 i 2019, així com el 2022, quan es va fer entrega de la pellofa extraordinària per la celebració del mil·lenari de la consagració de l’església.

Es posarà a disposició per tots els participants de la pujada un autobús per retornar als pobles de sortida. L’autocar sortirà a les 13:30 h de l’aparcament de la Pallera i la ruta de retorn de l’autobús començarà per Vilajuïga i continuarà per Llançà, el trencant de la Vall de Santa Creu, la Selva de Mar, el Port de la Selva, Cadaqués, Roses, Palau-saverdera i Pau.

La pellofa de l’Any Sant 2024

Les pellofes eren monedes de curs intern dins els monestirs, fetes d’un aliatge d’estany, coure i plom amb les que l’abat recompensava els monjos de la comunitat que havien acomplit correctament les seves tasques espirituals. Per a commemorar les celebracions d’Any Sant s’han fet reproduccions d’una de les pellofes descobertes en les excavacions arqueològiques de Sant Pere de Rodes.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia