Protecció Civil

comissio PAU

Protecció Civil homologa 40 plans d'autoprotecció, entre els quals la Cursa del Corte Inglés i la Fira d'Abril

query_builder   26 abril 2024 12:27

event_note Nota de premsa

Protecció Civil homologa 40 plans d'autoprotecció, entre els quals la Cursa del Corte Inglés i la Fira d'Abril


 1. D’entre els PAU homologats també destaquen el del Centre Esportiu Picornell
 2. La majoria dels plans corresponen a la vegueria de Barcelona i per a activitats no temporals


La Comissió d’Autoprotecció de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya ha homologat avui 40 Plans d’Autoprotecció (PAU), entre els quals destaquen el de la Cursa del Corte Inglés de Barcelona del proper 5 de maig; la Fira d’Abril, iniciada el passat cap de setmana, o el Centre Esportiu Picornell. En el que portem d’any 2024, s’han homologat 162 Plans d’Autoprotecció.

Entre les homologacions s’inclou l’homologació parcial del PAU de l’Hospital General de Granollers. A més, s’ha informat d’un total de 15 plans d’autoprotecció que no s’han homologat per deficiències en el contingut del pla o insuficiències dels mitjans i recursos.

La majoria dels PAUS homologats es troben en localitats de la vegueria de Barcelona i corresponen a activitats no temporals, sobretot establiments industrials de risc i edificis de pública concurrència, com ara hotels i oficines.

L’homologació dels nous PAUS s’ha fet en el marc de la Comissió d’Autoprotecció de Protecció Civil de Catalunya, amb la participació de la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany; el subdirector de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado; la subdirectora de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé; el cap de la Unitat de Protecció Civil de l’Ajuntament de Barcelona, Hèctor Carmona, per delegació de la gerent de l’Àrea de Seguretat i Prevenció i el subdirector general de Seguretat Industrial, Florenci Hernández, per delegació la directora general d’Indústria.


Plans homologats

Per vegueries, les homologacions dels 40 PAUS corresponen a:

 1. Barcelona: 26
 2. Camp de Tarragona: 6
 3. Girona: 4
 4. Penedès: 3
 5. Lleida: 1

La majoria dels plans que s’han homologat avui divendres corresponen a activitats no temporals (28) i 12 corresponen a activitats temporals.

Pel que fa a les activitats no temporals, en aquesta comissió s’han homologat els plans d’autoprotecció de:

 1. 4 instal·lacions amb elevada càrrega de foc: Indcresa 2 (Terrassa); Chemipol (Can Parellada, Terrassa); Cooperativa d'Ivars i Secció de Crèdit - Instal·lacions Ivars d'Urgell; Union Papelera Merchanting (Martorell)
 2. 2 establiments afectats per la normativa d’accidents greus (Seveso): Houghton Ibérica (Barberà del Vallès), inclosa al PLASEQCAT; Basf Española - Parc de Tancs Exterior (La Canonja) inclosa al PLASEQTA
 3. 1 instal·lació amb substàncies perilloses en quantitats importants: Brugarolas (Rubí)
 4. 1 instal·lació industrial amb substàncies perilloses no tòxiques en quantitats importants: Planta Gas Liquat del Petroli (Begur)
 5. 1 establiment en què intervenen explosius: Pirotècnia Catalana (Vimbodí i Poblet)
 6. 1 activitat de gestió de residus perillosos: Ferromolins (Molins de Rei)
 7. 3 subestacions de distribució d'energia elèctrica en alta tensió: Subestació Sant Andreu (Barcelona); Subestació Elèctrica Anoia (Vilanova del Camí); Subestació Elèctrica Perafort
 8. 1 infraestructura hidràulica (bassa): Vallter 2000 (Setcases)
 9. 1 port comercial: Port Tarraco (Tarragona)
 10. 3 activitats residencials públiques: Hotel AC Victoria Suites (Barcelona); Hotel Meliá Sitges; PortAventura - Hotel Gold River i parking autocaravanes (Vila-seca)
 11. 2 edificis de concurrència pública (gran superfície): Carrefour Gran Vía (L’Hospitalet de Llobregat); i Centre Barberà del Vallès
 12. 2 edificis d'oficines: Edifici Graduate (ed 8, Sant Cugat del Vallès); i Edifici d’oficines B2 Complejo Torres Diagonal Litoral (Barcelona)
 13. 1activitat residencial pública (centre de dia i residència de gent gran): Residència Vila Clavellina (Premià de Mar)
 14. 1 edifici de concurrència pública (altres): PortAventura - Centre de Convencions (Vila-seca)
 15. 1 instal·lació esportiva: Centre Esportiu Forus Picornell (Barcelona)
 16. 1 càmping (risc d'incendi forestal): Càmping KIM'S (Palafrugell)
 17. 1 establiment d'ús docent: Edifici Docent (ed 7, Sant Cugat del Vallès)
 18. 1 centre sanitari: l’Hospital General de Granollers (Granollers) que ha estat homologat parcialment. El motiu de l’homologació parcial és degut a l’afectació pel risc químic en el transport de mercaderies perilloses per ferrocarril


Pel que fa a les activitats temporals, s’ha homologat:

 1. 6 esdeveniments musicals i concerts :

o 5 a l’aire lliure: Talents Jazz A La Pedrera (Barcelona); Festival Limbic (Santa Coloma de Gramenet); Circuit Festival - Main Party (L’Hospitalet de Llobregat); Water Park Circuit Festival (Vilassar de Dalt); Brunch Electronik Barcelona La Maquinista

o 1 en espai delimitat: Calafell Beach Festival

 1. 4 esdeveniments i fires:

o 3 a l’aire lliure: Fira d’Abril de Barcelona (Sant Adrià del Besòs); Festa de la Logística (Barcelona)

o 1 en espai delimitat: Biocultura (Barcelona)

 1. 2 esdeveniments esportius:

o 1 a l’aire lliure: Cursa El Corte Inglés (Barcelona)

o 1 en espai delimitat: MIC Football (Figueres)


Plans no homologats

A la Comissió d’avui s’han informat també 15 PAU no homologats que, per vegueries, corresponen a:

 1. Barcelona: 11
 2. Camp de Tarragona: 1
 3. Girona: 1
 4. Lleida: 1
 5. Penedès: 1


Per tipologia, corresponen a activitats no temporals (13) i 2 corresponen a activitats temporals.

Pel que fa a les activitats no temporals:

 1. 5 edificis d'oficines
 2. 2 edificis de concurrència pública (gran superfície)
 3. 1 activitat residencial pública (hotel)
 4. 1 instal·lació esportiva
 5. 1 establiment d'ús sanitari (hospital)
 6. 1 activitat residencial pública (centre de dia i residència de gent gran)
 7. 1 instal·lació amb líquids refrigerants
 8. 1 instal·lació amb substàncies perilloses


Pel que fa a les activitats temporals:

 1. 1 esdeveniment en espai delimitat (fira-aire lliure)
 2. 1 esdeveniment musical en espai delimitat (Festival)


La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.

En tots aquests casos, les activitats han rebut l’informe d’avaluació tècnica de la Direcció General de Protecció Civil on consten els aspectes del pla d’autoprotecció que cal esmenar i es farà seguiment al llarg dels mesos vinents per tal que es facin les degudes correccions si l’activitat no les presenta amb caràcter immediat.


Què són els PAU?

L'autoprotecció és el conjunt de mesures (procediments, sistemes i organització) que s’han de prendre segons diverses situacions de risc, en un àmbit determinat. El Decret 30/2015, de 3 de març, estableix el catàleg d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció i es fixa el contingut d’aquestes mesures. Així, cada mes s’avaluen els plans que preparen les empreses, edificis, instal·lacions, activitats, centres, etc., destinades a preveure, prevenir i controlar els riscos que puguin patir. D’aquesta manera, es podrà donar una resposta adequada a les emergències i garantir la integració d’aquestes actuacions a les del sistema públic.

El pla d'autoprotecció s’ha d'implantar durant el primer any de vigència i s’ha de definir un procés de revisió continu que asseguri un manteniment correcte i la vigència del pla.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia