Cultura

Biblioteca Pública de l'Estat

Llum verda municipal a les obres de construcció de la futura Biblioteca Pública de l'Estat a Barcelona

query_builder   30 abril 2024 12:59

event_note Nota de premsa

Llum verda municipal a les obres de construcció de la futura Biblioteca Pública de l'Estat a Barcelona

  1. L’Ajuntament de Barcelona aprova la llicència d’obres de l’equipament
  2. Culmina un dels objectius imprescindibles que s’havia marcat la Comissió Mixta de Seguiment, formada por l’Ajuntament de Barcelona, el Ministeri de Cultura i la Generalitat de Catalunya
  3. L’equipament, d’acord amb la Llei del Sistema bibliotecari de Catalunya, tindrà la funció de biblioteca central urbana de la ciutat, així com una dimensió metropolitana, com a biblioteca provincial
Biblioteca pública de l'Estat a Barcelona {"name":"2024/04/30/12/58/c5ac5815-f8d5-4a04-8980-c2f5d8c575dc.jpg","author":"Departament de Cultura ","type":"0","location":"0","weight":2036655}

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat la llicència d’obres per a la construcció de la futura Biblioteca Pública de l’Estat a Barcelona. Amb aquest tràmit culmina un dels objectius imprescindibles que s’havia proposat la Comissió Mixta de Seguiment formada por l’Ajuntament de Barcelona, el Ministeri de Cultura i la Generalitat de Catalunya y que des de desembre de 2021 va reprendre els treballs pendents des de 2014. Fruit del treball realitzat per les tres administracions de la Comissió, s'ha adaptat el projecte inicial a la nova normativa urbanística i se n'han revisat alguns aspectes tècnics.

Paral·lelament, el desembre de 2022, el Ministeri de Cultura va procedir a la demolició de la parcel·la contigua a l'Estació de França per construir la Biblioteca Pública de l'Estat a Barcelona i que amb l'aprovació de la llicència realitzada ja permet al Ministeri de Cultura iniciar els tràmits necessaris per licitar els treballs de construcció de la nova biblioteca.

La Biblioteca Pública de l´Estat a Barcelona, ​​projecte de l´arquitecte Josep Maria Miró (Nitidus Arquitectes), s´edificarà als terrenys cedits per l´Ajuntament de Barcelona al costat de l´Estació de França, en una zona que forma part del Pla Director de la Ciutadella.

La biblioteca, d'acord amb la Llei del Sistema bibliotecari de Catalunya (Llei 4/1993, del 18 de març), tindrà la funció de biblioteca central urbana de la ciutat, així com una dimensió metropolitana, en tant que biblioteca provincial. L'edifici tindrà una superfície total construïda de 18.000 m2 (16.000 m2 útils) amb capacitat per acollir uns 600.000 volums, cosa que convertirà aquest nou equipament en la biblioteca pública més gran de l'Estat i en una de les grans biblioteques públiques d'Europa. A més de les seccions habituals de tota biblioteca, l'edifici disposarà de dos auditoris, una sala d'exposicions, espais temàtics i sales polivalents per als diferents usos previstos.

Donada la rellevància i la solidesa del sector editorial de la ciutat de Barcelona, ​​que va ser declarada Ciutat Literària per la UNESCO el 2015, així com la trajectòria de la resta d'agents de la cadena de valor del llibre i de la lectura, la Biblioteca serà un gran espai cultural al voltant del llibre i l’expressió escrita, oral i transmèdia. Hi confluiran la ciutadania i el món professional amb la paraula, la imatge i les arts mitjançant espais i activitats per a l'experimentació en el foment de la lectura i l'escriptura, així com per a la innovació tecnològica, educativa i social, en aliança amb institucions de tot el país i internacionals amb la finalitat d'afavorir el desenvolupament del talent creatiu individual i col·lectiu.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia