Esport

sge

Esportcat desplega el programa "Més actius" a la Garrotxa per promoure l'activitat física i els hàbits saludables en infants amb sobrepès

query_builder   3 maig 2024 15:38

event_note Nota de premsa

Esportcat desplega el programa "Més actius" a la Garrotxa per promoure l'activitat física i els hàbits saludables en infants amb sobrepès

sge{"name":"2024/05/06/10/36/120b2047-b46a-4fd0-b786-56763254afea.jpg","author":"sge","type":"0","location":"0","weight":143158}

Primeres passes del programa “Més actius”. El projecte s’ha desplegat a la comarca de la Garrotxa perquè nens i nenes d’entre 7 i 9 anys amb sobrepès i sedentaris facin activitat multiesportiva amb un educador físic esportiu. En aquesta prova pilot, tots els infants han estat detectats a les consultes de pediatria de l’Atenció Primària i Comunitària de Salut (APS) i, a partir d’uns criteris d’inclusió establerts, el professional sanitari ha prescrit la derivació al programa “Més actius”.

Durant la reunió de balanç, totes les parts implicades han conclòs que la prova pilot, que tindrà lloc fins a final de curs, al juny, s’emplacen a poder-ho desplegar a tota la comarca i augmentant el rang d’edat fins els 11 anys.

Anna Caula i Paretas, secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, ha recordat que “l’inici de les activitats fisicoesportives a aquestes edats fora de l’horari escolar és fonamental pels beneficis futurs dels infants, no només beneficis físics, sinó també de benestar psicològic i social”, i ha posat en relleu “el treball transversal” entre Esportcat i el Departament de Salut, al costat de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, l’Ajuntament d’Olot i el Consell Esportiu de la Garrotxa per tirar endavant el projecte.

“Més actius” és un programa d’activitat física esportiva subvencionat per Esportcat que s’està portant a terme des del mes de gener amb la finalitat de promoure la pràctica regular d’activitat física i d’esport i promoure uns hàbits nutricionals saludables entre infants de 7 a 9 anys amb sobrepès de la comarca de la Garrotxa. El programa neix davant la tendència a l’alça en la incidència de sobrepès infantil que deriva en obesitat en aquestes edats.

Impulsat per Esportcat i la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, la iniciativa consisteix en derivar aquests pacients des de l’equip territorial de pediatria de la comarca a un programa d’activitat física esportiva supervisat i executat per un educador físic esportiu.

Altres objectius del programa ‘Més actius” són crear adherència a la pràctica regular d’activitat física i esport, i desenvolupar la competència motriu dels infants a través del joc, així com fomentar les habilitats socials i comunicatives.

El programa té una durada de sis mesos –de gener a juny de 2024- i s’ha portat a terme sobretot al Pavelló Firal d’Esports d’Olot, tot i que també s’han fet sessions a diferents indrets de la ciutat, aprofitant els entorns naturals

Al final del projecte s’hauran realitzat un total de 45 sessions gratuïtes de diferents esports: bàsquet, voleibol, futbol, bàdminton, handbol, pàdel, atletisme, escalada, activitat d’orientació, tennis taula, sortida amb bicicleta i caminada.

Pel que fa al balanç del programa, Anna Caula ha destacat que “en el període de cribratge es va detectar que hi havia més infants actius dels que inicialment es creia, un fet que es pot considerar un bon indicador”.

L'Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa (EPTG) engloba tota l'atenció pediàtrica de la comarca, tant l'hospitalària com la primària. Un servei integrat que funciona des de fa més de 10 anys on es facilita la comunicació entre professionals i el seguiment assistencial de tots els pacients, millorant la coordinació entre la primària i l’especialitzada.

El Govern va publicar el 2022 la Guia de prescripció d'exercici físic per a la salut amb l'objectiu de posar a disposició dels professionals una eina actualitzada que els permet conèixer i adaptar la prescripció de l’exercici a les característiques de cada individu en funció de la seva situació de salut, de l’etapa vital –com ara la infància, la joventut i l’adolescència- i de l’objectiu terapèutic. En definitiva, la Guia treballa per facilitar als professionals, com els que participen al programa 'Més actius', l’adaptació de les recomanacions generals d’exercici físic a les característiques de cada persona.

En la reunió d’avui també hi han estat presents Jaume Heredia Quicios, gerent de la Regió Sanitària Girona i director dels serveis territorials de Salut a Girona; Josep Maria Padrosa i Macias, director-gerent de la Fundació Hospital d’Olot; Lluís Ramió i Torrentà, director mèdic de l’Hospital d'Olot; Lluïsa Mas, subdirectora a Girona de l’Agència de Salut Pública; Anna Julià representant Territorial de l'Esport a Girona,Aniol Sellabona Aguilera, regidor d'Esports d'Olot; Òscar Cabana Farjas, gerent del Consell Esportiu de la Garrotxa, Ton Foguet Vidal, director assistencial de l’equip pediàtric territorial, Stephan Schneider, metge adjunt al servei de pediatria i l’Albert Canal Bartrina, educador físic esportiu.

L’impuls de “Més actius” s’emmarca en les accions promogudes des del Govern, mitjançant el Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES), per promoure una vida activa per a una bona salut, mitjançant l’esport i l’activitat física, entesos com una eina de transformació social i de reducció de les desigualtats a totes les edats.

2  

Imatges

Fotografia de grup amb les institucions participants en el projecte

Fotografia de grup amb les institucions participants en el projecte 1810562

Fotografia de la reunió

Fotografia de la reunió 3201901

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia