1. El responsable d’Empresa i Treball ha fet aquestes declaracions en la roda de premsa posterior a la primera reunió de la Comissió del Centenari de l’Exposició Internacional de 1929
  2. La Comissió ha aprovat la convocatòria del concurs de projectes arquitectònics per a la remodelació de diferents palaus del recinte firal de Montjuïc

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha assegurat que “la remodelació de les instal·lacions de Fira de Barcelona ha de ser un trampolí de transformació cap al nou model productiu” i ha indicat que “aquest canvi ha de ser de nou clau i fonamental per no perdre oportunitats”. El responsable d’Empresa i Treball ha fet aquestes declaracions en la roda de premsa posterior a la primera reunió de la Comissió del Centenari de l’Exposició Internacional de 1929.

També hi ha intervingut l’alcalde de Barcelona i president del Consell General de Fira de Barcelona, Jaume Collboni i Cuadrado, el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga i Tintoré, l’arquitecta en cap de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Buhigas San José, i el president de Fira de Barcelona, Pau Relat i Vidal.

Durant la seva intervenció, Torrent ha destacat que “aquesta remodelació i modernització dels espais de la Fira seran claus per desenvolupar econòmica i socialment el país i per aquest motiu la Generalitat hi treballarà activament”. En aquest sentit, el titular d’Empresa i Treball també ha posat en valor que és “un projecte que permet alinear els interessos públics i privats en un objectiu compartit en benefici de la ciutat i del país”.

La Comissió del Centenari de l’Exposició Internacional de 1929 ha aprovat la convocatòria del concurs de projectes arquitectònics per a la remodelació de diferents palaus del recinte firal de Montjuïc. La decisió s’ha pres després de la primera reunió de la Comissió, integrada per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i Fira de Barcelona, que també ha aprovat impulsar la creació d’un consorci per a la gestió i promoció de les activitats i celebracions commemoratives.

El concurs internacional d’arquitectura es llançarà el proper 15 de maig i respon a l’objectiu de convertir el recinte de Montjuïc en un espai firal urbà, modern i icònic a Europa. En aquest sentit, es valoraran els projectes que impulsin una optimització de les instal·lacions firals, per a fer-les més modernes, flexibles i polivalents, sota els paràmetres d’eficiència, digitalització i sostenibilitat del segle XXI.

Inclou tres àmbits d’actuació. Un d’ells comprèn la renovació i ampliació del Palau 1 i la construcció del nou Palau Multifuncional que s’edificarà en l’emplaçament dels actuals Palaus 4 i de Congressos. Aquesta nova instal·lació, que tindrà 19.500 m² d’exposició firal, constarà de dos pisos i està pensada per a acollir salons, congressos i esdeveniments corporatius. Serà un nou edifici emblemàtic, referència de les actuals tendències arquitectòniques, que s’integrarà en l’eix de l’Avinguda Maria Cristina.

Un altre àmbit contempla el disseny del nou Palau de Congressos que es construirà en l’actual Palau Alfons XIII. El nou edifici haurà de conservar els elements històrics catalogats i desenvolupar sobre aquests una instal·lació moderna, amb un auditori de gran capacitat.

A més, s’inclou la transformació de l’antic Palau del Vestit, avui integrat en el Palau 8, per a habilitar-hi el Fira Innovation Hub un espai perquè grans empreses, pimes, startups, centres de recerca i universitats puguin desenvolupar solucions innovadores en sectors com les smart cities, alimentació, audiovisual o tecnologia, on la institució firal té una posició de referència internacional a través dels seus salons.

La primera fase d’obres, que inclou la construcció del nou Palau Multifuncional i la transformació del Palau Alfons XIII, comporta una inversió de més de 215 M€, que es portarà a terme a través de la societat Fira 2000. Així mateix, l’actuació sobre el Palau del Vestit tindrà un cost estimat de 40M€.

Jurat de reconegut prestigi

Per tal de triar les propostes guanyadores de cadascun dels tres àmbits, conforme a la Llei d’arquitectura de Catalunya, es durà a terme un procés de selecció de candidatures dividit en dues fases. En una primera, s’avaluarà la solvència tècnica i econòmica dels equips d’arquitectura internacionals que es presentin i se’n seleccionaran cinc per àmbit d’actuació.

En la segona fase, un jurat integrat per arquitectes de reconegut prestigi internacional estudiarà tots els projectes presentats i triarà al guanyador de cadascun dels tres àmbits. Els equips seleccionats seran els encarregats d’elaborar els projectes bàsics i executius. Es preveu que les obres estiguin finalitzades l’any 2029, coincidint amb la celebració del Centenari.

El procés comptarà també amb la participació d’una Comissió Tècnica integrada per professionals dels àmbits de l’urbanisme i el patrimoni històric que assessoraran el jurat.

Un altre dels acords adoptats avui per la Comissió del Centenari ha estat crear un grup de treball per a la constitució d’un Consorci que s’encarregarà de la gestió econòmica, tècnica i administrativa del Centenari, així com d’executar el programa d’activitats commemoratives que contemplarà iniciatives en els àmbits social, econòmic, cultural i urbanístic. Aquestes actuacions es plasmaran en activitats firals, exposicions, congressos, espectacles i en projectes singulars que generin un llegat.

Per al disseny en aquesta primera fase del programa d’activitats commemoratives així com per treballar en els projectes de llegat que se’n pugui derivar, es comptarà amb l’assessorament, a títol personal, d’un grup d’experts format per la ex gerent del Teatre del Liceu i del Macba, Gemma Sendra Planas; l’exdirector del Macba i del Museu Reina Sofia, Manuel Borja-Villel; l'empresària i consellera de Fira de Barcelona, Helena Guardans i Cambó; el fundador de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), Lluís Torner i Sabata; l’ex Secretaria General Adjunta de la Nacions Unides per la Comunicació, Cristina Gallach i Figueras; la rectora de la Universitat Pompeu Fabra, Laia de Nadal; el director general de Turisme de Barcelona, Mateu Hernández Maluquer; la directora del CCCB, Judit Carrera Escudé; el president del MNAC, Joan Oliveras Bagués; el director associat del Barcelona Supercomputing Center, Josep Maria Martorell Rodon i la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Sònia Hernández Almodóvar.

Comissió transversal

La Comissió del Centenari, que avui ha celebrat la primera reunió després de la seva constitució el mes de desembre passat, la integren 12 representants de les tres institucions impulsores: Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i Fira de Barcelona.

En representació de la Generalitat de Catalunya hi ha el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió; la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix; la consellera de Territori, Ester Capella i Farré, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez. Per part del consistori, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni Cuadrado; la primera tinenta d’Alcaldia, Laia Bonet Rull, el quart tinent d’Alcaldia, Jordi Valls Riera, i la regidora del districte de Sants-Montjuïc, Raquel Gil Eiroá. Els representants de Fira de Barcelona són el president del Consell d’Administració, Pau Relat i Vidal, i Pedro Fontana Garcia, Helena Guardans i Cambó i Miquel Martí Escursell, membres del Consell d’Administració de la institució firal.

@empresacat | @treballcat

►►► més xarxes socials


2  

Imatges

El conseller Torrent en la presentació posterior a la primera reunió de la Comissió del Centenari de l'Exposició Internacional de 1929.

El conseller Torrent en la presentació posterior a la primera reunió de la Comissió del Centenari de l'Exposició Internacional de 1929. 285094

Fotografia de grup de la presentació posterior a la primera reunió de la Comissió del Centenari de l'Exposició Internacional de 1929.

Fotografia de grup de la presentació posterior a la primera reunió de la Comissió del Centenari de l'Exposició Internacional de 1929. 589442