Cultura

Foto

El 90% de les mesures del Pla Nacional del Llibre i la Lectura ja estan en marxa

query_builder   7 maig 2024 12:40

event_note Nota de premsa

El 90% de les mesures del Pla Nacional del Llibre i la Lectura ja estan en marxa

  1. Avui s’ha reunit el grup de seguiment del Pla i ha conclòs que tirar endavant les mesures previstes és una prioritat de país
  2. El Pla Nacional del Llibre i la Lectura va ser aprovat pel Govern el juliol del 2023. Es va elaborar amb la participació de més de 180 persones de diferents organitzacions, institucions i entitats dels sectors cultural i educatiu


El Pla Nacional del Llibre i la Lectura s’està desplegant arreu de Catalunya amb la participació de diversos departaments de la Generalitat i la implicació del sector literari i educatiu. Així, des que el Pla va ser aprovat pel Govern, el juliol del 2023, ja s’han posat en marxa el 90% de les mesures contemplades per fomentar l’hàbit lector des de la infantesa i passant per totes les etapes de la vida, inclosa la vellesa.

Avui s’ha reunit el grup de seguiment del Pla per avaluar l'estat de les mesures, han fet balanç de la feina feta el 2023 i han conclòs que tirar endavant les iniciatives previstes per a aquest 2024 és una prioritat de país. En concret, durant aquest primer quadrimestre de l’any, ja s’han activat 66 de les 73 mesures previstes en el Pla (el 90% del total). 11 ja estan executades, 25 es troben en fase de desplegament, 30 estan en una fase avançada, i només 7 mesures resten pendents d’iniciar-se. Es pot seguir l’evolució del Pla a l’apartat Seguiment del Pla de la web del PNLL. 

Algunes de les mesures que ja s’han iniciat i es desplegaran aquest 2024 són:

  1. Desenvolupament de la Casa de les Lletres com a espai aglutinador de les entitats de la creació literària i associacions d’escriptors: la licitació del projecte per a la rehabilitació del Palau Requesens, al barri Gòtic de Barcelona, ja està en marxa. Les obres s’iniciaran l’últim trimestre del 2025. La creació de la Casa de les Lletres acollirà la Institució de les Lletres Catalanes, la Reial Acadèmia de Bones Lletres, i cinc entitats dedicades a la creació i a la promoció literària: AELC, ACEC, PEN Català, Espais Escrits i IbbyCat.
  2. Foment dels plans locals i comarcals de lectura. La mesura s’articula a través d’un ajut destinat als ajuntaments i consells comarcals per elaborar el pla de lectura i desplegar-lo amb el treball conjunt de, com a mínim,biblioteques, escoles i llibreries. La primera convocatòria es farà enguany, i podran acollir-se a la nova línia tots els municipis amb biblioteca integrada al Sistema de Lectura Pública de Catalunya o que comptin amb bibliobús. Aquest mes està prevista una trobada amb el sector de la promoció de la lectura i representants municipals per explicar aquesta nova línia, que preveu el suport tant a la redacció dels plans com també a les activitats de foment de la lectura que s’hi recullin.
  3. Pla de millora de les biblioteques escolars de Catalunya (PLAMIB). Pla pilot que té com a objectiu actualitzar el model de biblioteca escolar, per donar resposta al projecte educatiu de centre, augmentar el nombre de biblioteques que apliquin aquest model, així com impulsar la lectura i la millora dels nivells de comprensió lectora. Ja s’ha obert la convocatòria perquè els centres presentin les seves propostes, i està previst que abans d’acabar el curs se seleccionin els 50 centres escolars de Catalunya que formaran part d’aquest pla pilot. Té una durada prevista de dos cursos escolars, amb la finalitat d’avaluar-lo i implantar-lo. En paral·lel al desplegament del Pla pilot de Millora de les Biblioteques Escolars, s’han activat les xarxes de comprensió lectora, el treball entre centres educatius que ha d’afavorir l’aprenentatge entre iguals mitjançant la reflexió i l’intercanvi de coneixements, fer emergir bones pràctiques de lectura i compartir materials i estratègies per millorar la comprensió lectora. A les presentacions territorials d’aquest trimestre hi han participat 2.265 docents (equips directius) de 1.657 centres.
  4. Campanya de foment de la lectura: la campanya institucional de foment de la lectura vol potenciar la lectura de llibres en tots els seus formats i, especialment, de llibres en català. La campanya aposta per donar el missatge que la lectura no només té beneficis intel·lectuals sinó també de benestar personal: és una eina per recuperar temps de qualitat i atenció, per combatre la solitud i per establir vincles. També té com a objectiu ressaltar la importància dels mediadors i els agents que tenen a veure amb la creació d’hàbits lectors, des de les famílies passant per les biblioteques, l’escola els creadors o els mitjans de comunicació. I, finalment, fer èmfasi en la diversitat de l’hàbit i en el fet que tothom pot ser lector independentment del seu origen o rerefons cultural.

Des del juliol de 2023 s’han posat en marxa iniciatives en diferents àmbits (escoles, residències de gent gran, centres sanitaris, biblioteques, món llibreter, món editorial, etc.), que van adreçades a diferents franges d’edat:

  1. Programa ‘Nascuts per llegir’, que implicarà pediatres, llevadores, biblioteques i entitats i agents de promoció de la literatura infantil i juvenil.
  2. S’han creat 16 punts de lectura en residències de gent gran amb Drets Socials.
  3. S’ha atorgat 2 ajuts (Departament Recerca i Universitats) a grups de recerca universitaris en el marc de la mesura Foment de la recerca que contribueixi a la millora de la formació inicial de mestres en l’àmbit de la cultura humanística.
  4. Increment de la dotació de les beques per a la creació literària i contribuir a la professionalització dels creadors. Entre l’any 2023 i el 2024 s’han incrementat en 4.000 euros cadascuna de les 50 beques, i s’està treballant per impulsar un programa i ajut específic per a creadors novells.
  5. Increment dels ajuts a editors per a la promoció del llibre en català i occità Es va convocar per primera vegada el 2023 i es convocarà també aquest any. Creació d’una línia d’ajuts destinat a activitats publicitàries editorials per donar més visibilitat a les obres editades en català i occità.
  6. Foment de la creació de la Literatura Infantil i Juvenil en català al canal SX3 de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
  7. Recuperació de la importància de la narració oral i la lectura en veu alta.
  8. Desenvolupament de l’Observatori de la Cultura per a l’estudi de les dades sobre lectura i dels hàbits lectors a Catalunya.


El Pla Nacional del Llibre i la Lectura té com a objectius fomentar l’hàbit lector i contribuir a l’increment dels índexs de lectura, especialment en català, tenint en compte la diversitat social i cultural de Catalunya i vetllant per la sostenibilitat del sector del llibre.

El Pla contribueix al foment de l’hàbit lector al llarg de tota la vida com un factor de benestar personal i a l’increment dels índexs de lectura i la millora de la competència lectora, especialment en català, mitjançant accions d’educació, promoció, comunicació, divulgació i accés.

A la reunió d’avui han participat el secretari general de Cultura, Jordi Foz; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe; la responsable departamental del Pla, Montse Ayats; el director general de Promoció Cultural i Biblioteques, Josep Vives; la directora general d’Educació Inclusiva, Laia Asso; el cap de l’Àrea del Llibre de l’Institut Català de les Empreses Culturals, Joaquim Bejarano; la representant del sector educatiu, Imma Canal; la representant del sector de la comercialització del llibre, Maite Cusó; el subdirector general de Llengües, Andreu Freixes; el Secretari de Polítiques Educatives, Ignasi García Plata; el representant de l’edició, Ilya Pérdigo; el representant del sector de la creació, Sebastià Portell; la cap del Servei de Biblioteques, Sílvia Sanahuja; la responsable Biblioteques Escolars, Mònica Badia; i del Servei de Biblioteques, Anna Moce.



El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia