- El Govern de Catalunya destinarà més de 67,4 milions d’euros en Ciberseguretat fins al 2027
El Govern ha acordat aprovar el Contracte programa entre l’Administració de la Generalitat de Catalunya i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya per als anys 2024-2027 i reafirma el seu compromís amb la ciberprotecció del país i les infraestructures crítiques i estratègiques.
L'objectiu del Contracte Programa és estabilitzar i reforçar el compromís amb els serveis públics i el benestar dels ciutadans de Catalunya a partir de la protecció digital. A més, permet a l’Agència continuar prestant el servei públic de Ciberseguretat a la Generalitat, a partir de la prevenció i la protecció, la formació i la conscienciació i la resposta als incidents.
Amb una dotació de 67.409.176 euros – que comprèn el període de 2024 i fins al 2027- l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya continuarà desplegant la protecció de tots els departaments i sistemes de la Generalitat amb programes de Ciberseguretat específics, així com la protecció dels alts càrrecs davant ciberamenaces, o les accions i mesures per lluitar contra l’increment exponencial de la quantitat de correus maliciosos rebuts a la Generalitat. Concretament, l’Agència va gestionar 400.000 correus maliciosos el 2021 i el 2022 en va gestionar 594,5 milions.
Finalment, el Contracte Programa permetrà impulsar activitats de conscienciació, divulgació i formació en matèria de Ciberseguretat a través de la creació i generació de continguts formatius i de conscienciació posats a disposició de la ciutadania i de les xarxes de formadors en Ciberseguretat que existeixen a Catalunya. Pel que fa a l’àmbit de la formació pròpia impartida per l’Agència situa en 10.000 persones les formades en Ciberseguretat directament per l’Agència.
Una aliança clau per protegir-se de l’increment de ciberatacs
Segons les dades disponibles, l’Agència de Ciberseguretat s’enfronta a un increment dels ciberatacs que gestiona i que es dupliquen any rere any: sols el 2022 en va fer front a més de 4.000 milions.
Aquest increment, però, es dona per la constant evolució dels serveis que monitora i gestiona l’Agència a través de l’ampliació dels seus perímetres de protecció i del desplegament de noves mesures de seguretat. Tot i l’increment d’aquest indicador, el més rellevant és l’efectivitat de les mesures: la taxa de conversió d’un ciberatac en un incident l’any 2021 va ser del 0,013 per mil mentre que l’any 2022 va ser del 0,0004 per mil.
Cal remarcar que l’increment d’atacs no vol dir que s’hagi incrementat l’afectació de serveis sinó al contrari, el monitoratge de més sistemes assegura més protecció davant les amenaces.