Direcció General de Comunicació

Comunitats catalanes

El Govern reconeix oficialment l'entitat Amicale des Catalans de Lió com a comunitat catalana a l'exterior

query_builder   7 maig 2024 14:06

event_note Nota de premsa

El Govern reconeix oficialment l'entitat Amicale des Catalans de Lió com a comunitat catalana a l'exterior

  1. Fundada el 1912, té com a objectiu establir vincles d’amistat entre els catalans establerts a la regió de Lió i promoure la cultura catalana

El Govern ha aprovat reconèixer oficialment l’entitat Amicale des Catalans de la Région de Lyon-La Flama del Canigó com a comunitat catalana a l’exterior. Aquesta incorporació se suma al més d’un centenar d'entitats que figuren al registre de comunitats catalanes a l’exterior amb reconeixement oficial de la Generalitat de Catalunya arreu del món.

Fundada el 16 d’abril de 1912 per un grup de catalans i catalanes acabats d’arribar al nord de la ciutat de Lió, l’associació ha canviat diverses vegades de nom, fins a esdevenir l’Amicale des Catalans de la Région de Lyon-La Flama del Canigó. També ha canviat diverses vegades de seu; actualment, l’acull la Maison Berty Albrecht de l’Ajuntament de Villeurbanne.

El seu objectiu és establir, mantenir i reforçar l’amistat entre les famílies catalanes i els simpatitzants amb Catalunya establerts a la regió de Lió, així com promoure el desenvolupament de la cultura i el folklore catalans, a través d’activitats obertes a tothom durant tot l’any.

L’entitat va presentar la sol·licitud per ser reconeguda com a comunitat catalana a l’exterior el 31 de desembre de 2023, juntament amb tota la documentació acreditativa exigida. Ara, el Govern ha acordat aquest reconeixement, notificar-lo a l'entitat i publicar-lo al Diari Oficial de la Generalitat.

Les comunitats catalanes a l’exterior

Les comunitats catalanes a l’exterior són un punt de trobada i de referència per als catalans i catalanes que viuen fora del país i que volen conservar i enriquir el seu vincle amb la llengua i la cultura catalanes. Les comunitats també col·laboren amb institucions i entitats del seu entorn per promoure el coneixement de Catalunya.

El reconeixement oficial com a comunitat catalana a l’exterior permetrà a l’Amicale des Catalans de Lió ser beneficiària dels serveis, ajuts i prestacions que ofereix el Govern.

El nou portal de la Catalunya a l’exterior

El passat 20 d’abril, en el marc del seu viatge institucional a Ciutat de Mèxic, la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, va anunciar l’apertura del portal de la Catalunya a l’exterior, un nou web que agrupa els serveis i tràmits que la Generalitat ofereix als catalans i les catalanes residents a l’estranger.

La pàgina s’organitza segons les diferents fases del procés migratori: Marxar a l’estranger, Viure fora i Tornar a Catalunya, cadascuna amb els seus serveis i tràmits relacionats. També hi ha un espai específic sobre l’aprenentatge de la llengua catalana fora del país, de l’agenda d’activitats de la Catalunya exterior i d’actualitat.

Dins la fase Viure fora, hi ha un apartat de les comunitats catalanes a l’exterior, en el qual apareix un mapa per localitzar aquestes comunitats al món i s’explica com posar-s'hi en contacte. També es resolen preguntes freqüents sobre el procés de registre de les entitats com a comunitats catalanes a l’exterior i sobre les subvencions que poden rebre.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia