Direcció General de Comunicació

Teràpies

El Govern aprova la creació del Programa de teràpies avançades i emergents en salut de Catalunya

query_builder   7 maig 2024 14:44

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la creació del Programa de teràpies avançades i emergents en salut de Catalunya

  1. L’objectiu és donar impuls en el desenvolupament de les teràpies avançades i emergents en tots els seus aspectes per tal que arribin als pacients que ho necessitin com més aviat millor


El Govern ha aprovat avui la creació del Programa de teràpies avançades i emergents en salut de Catalunya a proposta dels departaments de Salut i de Recerca i Universitats. L’objectiu és donar impuls en el desenvolupament de les teràpies avançades i emergents en tots els seus aspectes per tal que arribin als pacients que ho necessitin com més aviat millor.

Amb aquest Programa, -que es coordinarà des del Banc de Sang i Teixits de Catalunya ies finançarà amb recursos propis del BST-, el Govern vol donar respost a tres grans reptes: el de la disponibilitat de les teràpies; el de la implementació assistencial i el d’un cost que pot ser molt elevat.

Aquest Programa de teràpies avançades permetrà incrementar la disponibilitat dels tractaments i alhora augmentar l’equitat i reduir els costos dels tractaments. En aquest sentit, permetrà avançar, per exemple, en teràpies gèniques per malalties minoritàries i per patologies oculars, i en teràpies regeneratives per malalties coronàries. Un altre exemple, serien els tractaments oncològics de la leucèmia limfoblàstica de tipus B resistent als tractaments convencionals, que ja s’estan aplicant.

La finalitat, doncs, del Programa serà la de garantir l’accés als pacients de la recerca en teràpies avançades i emergents pròpies; la d’incrementar la capacitat dels hospitals per dur a terme assaigs clínics en teràpies avançades i emergents; la de definir el procés de desenvolupament i escalat industrial d’aquestes teràpies, així com també la de millorar la connexió del sistema de salut amb el teixit industrial, incrementant l’impacte social i econòmic d’un sector a l’alça i d’alt valor afegit; i finalment la de desenvolupar l’anàlisi que ha de permetre la posada en marxa del Centre de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya a la finalització del Programa.

Els medicaments de teràpia avançada són medicaments d’ús humà basats en cèl·lules (teràpia cel·lular), gens (teràpia gènica) i/o teixits (enginyeriatissular) i ofereixen oportunitats terapèutiques innovadores, abordant en moltes ocasions la causa principal de les malalties. El Programa tindrà una vigència de tres anys.

Entre les seves funcions, destaca la d’afavorir la participació i la implicació de tot el sistema de recerca, desenvolupament i innovació de Catalunya així com la de promoure l’equitat, garantint l’accés a tot Catalunya de les teràpiesdesenvolupades, evitant desigualtats entre centres i homogeneïtzant la qualitat assistencial. El Programa també preveu dissenyar i promoure incentius per a l’atracció i la retenció de talent, així com per a una utilització més intensiva del talent del que ja es disposa.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia