Direcció General de Comunicació

Amiant

El Govern aprova el Projecte de llei per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya

query_builder   7 maig 2024 14:55

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Projecte de llei per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya

  1. S’estima que a Catalunya hi ha prop de 4 milions de tones de fibrociment i entre unes 6 i 30.000 tones de projectats i calorifugats
  2. La UE recomana la retirada d’amiant de tots els edificis públics abans del 2028, i del conjunt de la Unió el 2032

El Govern ha aprovat el Projecte de llei per l’erradicació de l’amiant a Catalunya, un nou marc jurídic que, un cop s’aprovi al Parlament, permetrà avançar en l’eliminació eficient i segura de l’amiant d’edificis i instal·lacions.

La Llei que impulsa l’Executiu té per objecte establir un marc jurídic que permeti una actuació comuna i transversal per part de totes les administracions públiques de Catalunya per posar fi a la presència d’amiant i als efectes nocius que té sobre la salut de les persones, animals i el medi ambient.

Entre les accions que preveu, hi ha facilitar la detecció i la localització de tots els materials que contenent amiant i garantir la seguretat i la salut de les persones treballadores que gestionen la seva retirada i de la ciutadania en general.

Aquest nou marc legal també contempla un conjunt de disposicions relatives a l’organització del sistema sanitari, les polítiques públiques en matèria de vigilància de la salut, la formació dels professionals sanitaris i la dotació de recursos personals i tecnològics del sistema sanitari que assegurin una adequada atenció a totes les persones que pateixen problemes de salut derivats de l’exposició als materials que contenen amiant.

L’impuls d’aquesta iniciativa legislativa no hauria estat possible sense el compromís i la implicació de les entitats cíviques i socials, de les associacions veïnals, dels governs locals i dels agents socials, i de diversos departaments de la Generalitat de Catalunya.

A Catalunya es calcula que hi ha prop de 4 milions de tones de fibrociment i entre unes 6 i 30.000 tones de projectats i calorifugats, entre altres materials. La gran part, es van instal·lar entre els anys 60 i a finals dels anys 80, per tant, es considera que tots aquests materials avui ja han assolit el final de la seva vida útil o bé hi estan arribant.

Tot i que l’any 2021 se’n va prohibir l’ús, producció i comercialització, es va permetre el manteniment dels materials que ja estaven instal·lats o en servei fins a eliminar-los o fins al final de la seva vida útil. Si bé s’han dut a terme diverses actuacions sectorials per tal d’erradicar-lo, mai s’ha abordat aquesta problemàtica de manera transversal i amb visió de país. Per això, la Comissió per a l’erradicació de l'amiant a Catalunya, a través del Pla nacional per a l’erradicació de l'amiant, va acordar impulsar l’elaboració d’aquest marc normatiu necessari per ordenar la gestió de l’amiant i accelerar-ne al màxim la retirada definitiva. Una retirada que la Unió Europea recomana de cara al 2028 per a tots els edificis públics, i del conjunt de la Unió el 2032.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia