Cultura

La consellera Garriga i l'alcalde Ballart

El Govern aprova la transferència de 10 milions d'euros al Parc Audiovisual de Terrassa per a la construcció de dos nous platós

query_builder   8 maig 2024 12:18

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la transferència de 10 milions d'euros al Parc Audiovisual de Terrassa per a la construcció de dos nous platós

  1. El Departament de Cultura i l’Ajuntament de Terrassa impulsen els nous espais, que s’emmarquen en el projecte Catalunya Media City
La consellera Garriga i l'alcalde Ballart {"name":"2024/05/08/12/22/03babc59-1731-4327-8c06-076ba293a50b.jpeg","author":"Departament de Cultura ","type":"0","location":"0","weight":244759}

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, han visitat avui els espais on s’ubicaran els dos nous platós que es construiran al Parc Audiovisual de Catalunya (PAC). 

L’objectiu d’aquesta ampliació, impulsada pel Govern i l’Ajuntament de Terrassa, és consolidar el Parc Audiovisual com a segona pota del Catalunya Media City, el hub audiovisual que la Generalitat està construint a les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs i Badalona. D’aquesta manera es pretén que els dos espais audiovisuals, ubicats a 30 km de distància, es retroalimentin. Així doncs, la Nau Turbines, situada als peus de les Tres Xemeneies del Besòs, acollirà espais de formació, exhibició i innovació, mentre que el Parc Audiovisual de Terrassa continuarà sent un espai de rodatges amb dos platós nous, que acolliran gravacions nacionals i internacionals. 

És per aquest motiu que el Govern ha aprovat aquesta setmana una transferència al PAC de 10 milions d’euros per a la construcció dels dos nous platós. Per la seva banda, l’Ajuntament de Terrassa n’aporta 3 milions.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha destacat la importància de reforçar el Parc Audiovisual amb dos platós, “una demanda del sector a Catalunya, però també internacionalment”. En aquest sentit, Garriga ha apuntat que Catalunya “ja és un espai molt atractiu de localització i de producció internacional”, però que hi faltaven dos espais grans de rodatge com els que es construiran, que permetran “atraure més rodatges, muscular la pròpia indústria audiovisual i fer coproduccions”. “Retenir el talent aquí és molt important, però també volem atraure produccions internacionals amb tecnologia avançada i puntera”, ha afegit.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha explicat que “avui iniciem i formalitzem aquest gran projecte de país, que ha de consolidar el Parc Audiovisual, millorant la seva competitivitat per atraure noves produccions internacionals, i que es pugui convertir en un gran hub audiovisual, generant llocs de treball i riquesa al territori”. En aquest sentit, l’alcalde ha remarcat que “per a Terrassa l’economia del present i del futur passa per l’audiovisual, ja que tenim una llarga tradició, comptem amb centres de formació, amb la universitat, amb centres de recerca i amb el PAC, peces que sumades, fan que la ciutat es pugui posicionar com a un dels pols de l’audiovisual més importants del sud d’Europa”.

Dos platós d’última generació

Els dos nous platós seran de 2.300 m2 i 1.500 m2. Les noves instal·lacions de Terrassa podran destinar-se a diferents tipus de rodatges de produccions audiovisuals. Així, als nous platós s’hi podran acollir tant rodatges de publicitat de pocs dies, com gravacions o emissions en directe de programes de televisió amb públic, o produccions de ficció de gran format que necessitin instal·lar un campament base a Terrassa i que, per tant, hi puguin romandre durant setmanes o mesos. La idea és que ambdós platós puguin funcionar, tant de manera independent, com compartint part o la totalitat dels espais amb altres platós del parc, si les produccions ho requereixen, i que la comunicació entre les diverses àrees del PAC sigui fàcil i fluida.

La construcció dels nous platós es farà garantint tots els serveis necessaris per a les produccions i, també tenint especial cura de l’entorn. El projecte incideix especialment en aquest aspecte, donada la peculiaritat que el Parc Audiovisual de Catalunya està situat en un parc natural separat del nucli urbà.

Els nous platós es construiran a la parcel·la P3 del parc audiovisual, que té una superfície de 6.419 m2, on també s’hi edificarà espais annexes i aparcament per a les produccions audiovisuals, així com magatzems i tallers per la construcció de decorats. 

Els nous platós tindran les característiques següents: aïllament acústic i climatització; passarel·les tècniques per accedir a les estructures que permeten il·luminar i moure els decorats i espais habilitats per acollir produccions amb darreres tecnologies (com les tècniques de producció virtual). Concretament, el plató 5 tindrà una superfície 2.300 m2, i una alçada lliure de 15 m. D’altra banda, el plató 6 comptarà amb una superfície 1.500m2, amb una alçada lliure 12 m.

Els espais auxiliars s’han projectat a l’Hospital del Tòrax, un edifici catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). L’àmbit d’actuació previst és l'ala oest de la planta baixa i la primera planta, de manera que es donin les màximes facilitats per les produccions audiovisuals que es desenvolupin als platós. Així es s’aprofitarà l’estructura edificada preexistent i s’aprofitarà l’entorn i les qualitats paisatgístiques de l’anella verda.

Els serveis auxiliars, que disposaran d’una superfície del voltant de 3.300 m2, acolliran camerinos, sales de maquillatge, perruqueria i vestuari, oficines, sales polivalents per producció o postproducció i sala de projecció.

També s’habilitaran nous espais destinats a l’aparcament del Parc Audiovisual de Catalunya, per tal de fer possible l’augment d’activitat que aquesta ampliació suposarà per tot el complex.

El passat mes de març, la consellera Garriga va viatjar a Los Ángeles, on es va reunir amb representants de diverses empreses audiovisuals i d’entreteniment. Així, Garriga va conèixer de primera mà les instal·lacions i els sistemes d’organització de Netflix, Amazon MGM Studios, Universal Studios i The MBS Group. Aquestes trobades van servir per explorar vies de col·laboració a Catalunya i, alhora, per recollir dades i idees per als nous platós que es construiran a Terrassa.

2  

Imatges

Imatge de l'estat actual del Parc Audiovisual de Catalunya

Imatge de l'estat actual del Parc Audiovisual de Catalunya 4307432

Imatge virtual del Parc Audiovisual de Catalunya amb els dos platós projectats

Imatge virtual del Parc Audiovisual de Catalunya amb els dos platós projectats 4829331

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia