El secretari general del Departament de Drets Socials, Oriol Amorós i March, i la directora general de l’ACJ, Laia Girós i Barrés, signen el conveni amb el comitè d’empresa

L’entitat de dret públic, amb 270 treballadors, executa les polítiques de joventut del Govern i gestiona els albergs públics i el Carnet Jove

L’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) ha aprovat aquest matí el primer conveni laboral de l’ens públic, executor de les polítiques de joventut del Govern des de la seva creació, l’any 2006. L’acte de signatura de l’acord s’ha celebrat aquest matí a la seu de l’ens amb la presència —per part del Govern— del secretari general del Departament de Drets Socials, Oriol Amorós i March, i de la directora general de l’ACJ, Laia Girós i Barrés; i del president del comitè d’empresa de l’ACJ, Oriol Bonàs i Conill, per la part dels treballadors, entre d’altres càrrecs i representants.

L’ACJ és l’entitat de dret públic creada per llei del Parlament de Catalunya el 2006 que executa els programes per a l’emancipació i participació de les persones joves impulsats per la Direcció General de Joventut, d’acord amb els principis del Pla Nacional de Joventut de Catalunya. Així mateix, assessora els ens locals, impulsa i coordina la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil i gestiona l’Observatori Català de la Joventut, la Xarxa Jove d’Albergs de Catalunya (XANASCAT) i el Carnet Jove, entre d’altres.

L’ACJ, que amb la seva creació va subrogar la dissolta Turisme Juvenil de Catalunya, SA, compta en l’actualitat amb un total de 270 treballadors, dels quals uns 150 duen a terme la seva tasca als albergs de la xarxa pública. La resta, donen servei des de les oficines centrals a Barcelona i des de les coordinacions territorials ubicades a Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa.

El primer conveni laboral de l’entitat signat avui millora les condicions laborals de la plantilla pel que fa a la qualificació i classificació del personal, a l’organització del treball, les condicions retributives, la formació i les normes de seguretat i salut laboral. D’aquesta manera, el conveni suposarà una aproximació de les condicions de la plantilla amb altres agències públiques adscrites al Govern.

L’acord signat aquest matí ha arribat després de llargues negociacions que no només incloïen la millora de les condicions, sinó també la d’equiparar els salaris dels professionals de l’àmbit de les polítiques a favor de la joventut amb els equivalents a l’administració de la Generalitat ja que, des de fa més de 15 anys, les retribucions d’aquests treballadors estaven força per sota dels establerts per al personal laboral. Amb el conveni s’inicia la dignificació de les condicions laborals i retributives dels primers grups professionals, i s’adeqüen a la realitat després de 16 anys sense tenir conveni propi.

Aquest primer conveni entrarà en vigor des de la data de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i tindrà una vigència de 4 anys. Així mateix, tindrà efectes econòmics retroactius des d’1 de gener de 2024.

1  

Imatges

Signatura del 1r conveni laboral de l'Agència Catalana de la Joventut

Signatura del 1r conveni laboral de l'Agència Catalana de la Joventut 1118327